Польські майстри реставрують унікальну 16-метрову дзвіницю костелу на Волині

Польські майстри реставрують унікальну 16-метрову дзвіницю костелу на Волині
Команда під керівництвом варшавського консерватора творів мистецтва Анджея Казберука ремонтує унікальну 16-метрову дзвіницю Колегіального костелу Святої Трійці в Олиці, яка вважається пам’яткою 1650 року.

Про це у фейсбук інформує Fundacja Dziedzictwa Kulturowego.

Роботи проводяться завдяки Міністерству культури та національної спадщини Польщі. Проєкт колегіального обслуговування триває з 2013 року.


Колегіальний костел Святої Трійці в Олиці побудували в першій половині XVII століття за ініціативою її засновника Станіслава Альбрехта Радзівіла. Церква є унікальним зразком мистецтва та архітектури найвищого бароко в колишній Речі Посполитій.

Храм вважається найкрасивішою польською церквою на Волині. Вівтарі та надгробки родини Радзивіллів вражають і сьогодні.

Кінець Другої світової війни започаткував важкий період в історії колегіальної церкви. Території Львівської архиєпархії, а також Луцької та частково Перемишльської єпархій включили до складу Української Радянської Соціалістичної Республіки. Влада відновила боротьбу з релігією та католицькою церквою.


Парафію Олики розпустили, і почалося систематичне спустошення храму, який згодом перетворився на стайню для місцевого колгоспу. Лише в 1991 році українська влада передала церкву громаді вірних, тому сьогодні вона знову може бути місцем релігійного культу.

Реставраційно-консерваційні роботи в Колегіальній церкві св. Трійця - найбільший і найскладніший виклик Фонду культурної спадщини Польщі. І обстановка церкви, і її форма перебувають у катастрофічному стані. На відновлення храму колишньої слави піде багато років.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Польські майстри реставрують унікальну 16-метрову дзвіницю костелу на Волині
04 вересень, 2020, 00:36