Вибори у Луцьку: хто захоче в депутати міськради?

Вибори у Луцьку: хто захоче в депутати міськради?
У Луцьку знову готуються до виборів: після смерті депутата-регіонала Леоніда Лаби у міськраді звільнилося крісло. Вибори на нього обіцяють бути швидкими і непомітними, проте – з певною інтригою.

На останніх місцевих виборах у 2010 році Леонід Лаба «виграв мажоритарку» – переміг в окрузі №10 Луцька. В цьому ж окрузі 18 серпня 2013 року відбудуться нові вибори.

ХТО ОБИРАТИМЕ?

Округ № 10 характеризується тим, що тут мешкає чимало літніх людей, а також військових та чиновників. Саме ці категорії, зазвичай, більш політично активні. Що й вплинуло на електоральні симпатії виборців під час голосування в 2010 році. Це ж, безумовно, зіграє свою роль 18 серпня 2013 року.

На виборчому окрузі №10 міста Луцька зареєстровано приблизно 6,4 тисячі людей. До нього входять три виборчі дільниці та виборці з проспекту Президента Грушевського (непарна сторона від №1 до №9А включно), вулиці Арцеулова, Гулака-Артемовського, Євгена Коновальця, Привокзальна (непарна сторона від №11 до кінця), Стрілецька (парна сторона від №2 до №4 включно) та міській клінічний пологовий будинок.



У 2010 році в окрузі проголосувало 3206 виборців – половина. Більшість голосів (367) виборці віддали за кандидата від Партії регіонів Леоніда Лабу. Друге місце зайняла кандидат від ВО «Батьківщина» Євгенія Козира (330 голосів). На третьому місці опинився представник Комуністичної партії України Олександр Кононович. Не підтримали жодного кандидата 369 виборців.



За законом висування кандидатів у депутати в одномандатному мажоритарному виборчому окрузі на проміжних виборах розпочинається за 29 днів і закінчується за 24 дні до дня виборів.

Луцька територіальна виборча комісія призначила днем виборів 18 серпня 2013 року. Тобто, кандидати зможуть висувати свої кандидатури вже від суботи, 20 липня. 19 липня відбудуться конференції політичних сил, де затверджуватимуть кандидатів.

Цікаво, що, за повідомленням Луцької виборчої комісії, заяви на проведення конференції подали 18 політичних сил.

Завтра, 19 липня, імена кандидатів можуть оприлюднити офіційно. Спробуємо «заглянути» трошки наперед?

ЧИ ВАРТА ГРА СВІЧОК?

Отож, на місце Леоніда Лаби, згідно з законодавством України, повинен прийти новий депутат. І хоча депутатом новоспечений обранець пробуде лише два роки, втім, охочі поборотися за крісло все ж є. Два роки – немалий термін для налагодження корисних контактів і здобуття політичного досвіду. Плюс – депутат отримає майданчик для заробляння політичних дивідендів, а його партія – ще один багнет у міськраді.

Експерти вважають, що реальні шанси перемогти 18 серпня матиме хіба той кандидат, за яким стоятиме потужний політичний бренд.

Кандидати, що балотувалися на цьому окрузі у 2010 році, підтверджують: кампанія занадто короткотривала, а термін депутатства – незначний. Тож, немає і сенсу витрачати гроші.

ПЕРШІ ІМЕНА

У 2010 році в окрузі №10 кандидатами в депутати міськради були виконавчий директор регіонального відділення Українського союзу промисловців і підприємців у Волинській області Юрій Анцух, громадський діяч, голова організації «Фонд місцевого розвитку» Петро Верзун, підприємець Сергій Арент, керівник автотранспортного підприємства «АТП-1070», голова наглядової ради Волинського інституту економіки та менеджменту Вадим Вітинський, головний редактор газети «Аверс-прес» Андрій Лев. Теоретично, вони могли б спробувати удачу ще раз, ставши кандидатами й у 2013-му. Проте запевнили, що не робитимуть цього.

За неофіційною інформацією, про можливість взяти участь у виборах розмірковує директор ТзОВ «Санрайз» Юрій Девіцький.

Представником опозиційних сил міг стати директор військового ліцею Павло Боснюк: йому пропонували, але він відмовився.

Відтак, намір боротися за вакантне місце у Луцькій міській раді усно задекларували четверо кандидатів. Мова йде про комуніста Олександра Кононовича, кандидата від Партії регіонів Аркадія Яворського, претендента від ВО «Батьківщина» Дмитра Дубняка та кандидата від ВО «Свобода» Сергія Кудрявцева.

У політичних колах «гуляє» інформація, що «свободівці» поступляться місцем кандидату від «Батьківщини», заявивши про його підтримку.

До слова, щодо кандидата від ВО «Свобода» Сергія Кудрявцева, можуть бути й інші причини, які завадять його висуванню. Кудрявцев – керівник Волинського регіонального відділення ПАТ «Брокбізнесбанк». За інформацією ЗМІ, банк купує група бізнесмена Сергія Курченка СЄПЕК, якого вважають другом сім’ї Януковичів. Відтак, роботодавці можуть «попросити» Кудрявцева не бути конкурентом представнику Партії регіонів.

Тож, картина майбутньої «битви за округ» вимальовуються така: комуніст, регіонал і «тимошенківець».

WHO IS WHO?

Отож, коротко про претендентів. Кандидат від «регіоналів» Аркадій Яворський в окрузі має суттєві переваги, адже йде під брендом партії, кандидат якої переміг на окрузі у 2010-му. «На руку» генерал-лейтенанту Яворському може зіграти репутація чесного військового, першого командира Луцького прикордонного загону.

Кандидат від ВО «Батьківщина» Дмитро Дубняк має хороші шанси на перемогу завдяки популярній у Луцьку політичній силі та достатньому фінансовому ресурсу.

Дубняка, ймовірно, підтримуватиме партія «УДАР» та, як ми зазначали вище, «Свобода».

Що ж до Олександра Кононовича, то йому як кандидату може сприяти традиційна дисциплінованість виборців старшого віку. Такі люди не тільки найактивніше ходять на вибори, а частіше за інших голосують за комуністів.

КОМЕНТАР ЕКСПЕРТА

Михайло Шелеп, виконавчий директор Луцької міської громадської організації «Центр Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу»:

«У цих проміжних виборах є дві основні проблеми. Перше – це літо, сезон відпусток. Традиційно багато людей просто виїжджають у відпустки.

По-друге, проміжні вибори, як показує практика, є малоцікавими для виборців. Можна розраховувати приблизно на 30% явку.

Аби заохотити людей прийти на дільницю, необхідно постаратися. Рівень залученості кандидатів буде помірним, і ніхто на повну витрачатися не буде.

Округ був «регіоналівським», і там проживають військові пенсіонери. Інше питання, наскільки кандидата від Партії регіонів знають в окрузі.

Висування кандидата Кононовича може дещо відібрати голоси у регіонала, оскільки активності, креативу в них більше. Олександру Кононовичу додає популярності й телепрограма на Волинському телебаченні, яку той веде разом із братом.

Це може зашкодити взяти Партії регіонів той відсоток, на який вони можуть впевнено розраховувати.

Дмитро Дубняк від «Батьківщини» може мобілізувати виборців, які підтримують опозицію.

Загалом, виграє той, хто підтягне більше виборців на виборчі дільниці».

Підготувала Тетяна ГРІШИНА (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.