Шуба – не порушення норм моралі: віряни з Волині заступилися за митрополита Михаїла

Шуба – не порушення норм моралі: віряни з Волині заступилися за митрополита Михаїла
Вірні Православної церкви України з Волині підтримали митрополита Луцького і Волинського Михаїла, до якого нещодавно була прикута увага ЗМІ та громадськості через норкову шубу.

У ній владика Михаїл з’явився на сесії Луцької міської ради. Позицію вірян опублікувала на своїх сторінках газета «Волинь-нова».

Публікуємо текст без змін та правок:

«Шановна редакціє! Ми, парафіяни ПЦУ Ратнівського району, звертаємося до вас із великим проханням — опублікувати нашу точку зору на замітку «Владика Михаїл прийшов на сесію у норковій шубі», надрукованій у «Волині» 10 грудня 2020 року
Ця новина викликала у наших душах величезне обурення. Хіба людина не може вдягнутися так, як вона хоче? Хіба в цьому є порушення норм моралі? Невже за роки праці владика Михаїл, не маючи сім’ї, не зміг і не заслужив того, аби придбати собі таку шубу? Ми впевнені, що люди, які зробили це фото та виклали його в соціальних мережах, служать чужинській церкві, а не Україні. Вони хочуть осквернити митрополита Михаїла, але їм це не вдасться, адже віряни ПЦУ з великою повагою ставляться до нього.
Священнослужитель із Нововолинська Віктор Мартиненко, який іронічно відреагував на одяг митрополита, теж повинен подумати про свій гріх перед Богом і людьми. Просимо надрукувати цей лист, аби московські запроданці більше не компрометували нашу Церкву».

Нагадаємо, на сесію Луцької міськради очільник Волинської єпархії прийшов у норковій накидці, за що його жорстко розкритикували.

Пізніше владика Михаїл так прокоментував цю ситуацію: «Байдуже мені. Цій речі вже 12 років, чому її помітили лише зараз, я не розумію. В ній приходив тому, що ця річ для мене практична, зручна. Свого часу мені її подарували. Вона вже скоро стане непридатною, а її тільки помітили. Думаю, що це насамперед увага до особи. А якщо так, то буде важливо, і яка в мене накидка, і яка шапка, і які шкарпетки».

Митрополит Київський і всієї України Епіфаній теж прокоментував цю ситуацію: "Кожен священнослужитель повинен бути зразком, ідеалом для наслідування для своїх вірних. Звичайно, що в іншій церкві є багато прикладів, які суперечать цьому: коли священники не подають зразок вірянам, не проявляють смирення і скромність, коли навпаки показують свій багатий спосіб життя. Ми, як церква, з самого початку наголошували, що цього не можна робити. Що не можна спокушати свою паству".

Релігієзнавець Дмитро Горєвий пояснює, що розкішний спосіб життя не узгоджується із доктринами чернецтва.

"Всі ченці, митрополити в тому числі при прийнятті постригу дають обітниці. Одна з таких обітниць – відмова від приватної власності. Тобто, вони відрікаються від багатств цього світу і права володіння будь-якою приватною власністю. Сама ідея чернецтва – це відмова від земного, життєвого, матеріального, і повна зосередженість на духовному. Тому будь-які розкоші невластиві чернецтву", – наголошує він.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 17
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Избави меня, Господи, от чревоугодия, ибо мешает прелюбодеянию!
Відповісти
Яке їхало - таке здибало !
Відповісти
в РПЦ завидують.
Відповісти
хліб наш насущний дай нам сьогодні .... (віряни) та й норкову шубу на додачу (митрополит).
Відповісти
Дідо дурік. Маразм непереможний.
Відповісти
Отче Михаїле, віддайте шубу бідній сім'ї. Купите за пожертви іншу.
Відповісти
...щоб московські запроданці не компроментували))) Не давай приводу і ніхто не скомпроментує. Взагалі що він забув на сесії міськради, чого свого носа пхати в світські справи? Я вже не кажу про минулорічну маячню і тупий піар на католицьке різдво, тоді цей діяч назвав тих триста чоловік які прийшли на "різдвяну" службу справжніми християнами... виходить всі решта, що святкують 07.01. якісь дефективні?
Відповісти
Хіба це зараз показник, в третьої -п'ятої людини є ця річ. Нічого такого аж тут не видно!
Відповісти
Монаха кожен може образити.. Ну от причепились. Довели його коханку до сліз. Тепер прийдеться всю його нерухомість та бізнеси на когось переписувати. Ну ви християни, чи ні? Як можна таку святу людину шубою принижувати. Він вам квартали цілі будує, цвинтарі старі викидає, старі пам'ятки євроремонтами покращує, квартири продає та роздає... А ви... Ех...
Відповісти
ПЦУ створено не для відокремлення від Росії, а заради відокремлення від московського хамства, жлобства та холопства. Тому щубу треба або Кірілу подарувати, або самому до нього переїхати. А заодно назавжди відмовитись від практики підбивати малограмотних робити недолуги заяви. Час самому стати українськім священиком і іншим в цьому допомогти. Особливо тим тим, хто через темряву в голові застряг в РПЦ-УПЦ
Відповісти
Якби не позиція останнього Папи римського, то вже сьогодні пцу була б європейською - в складі УГКЦ. Це ж ще дальше від Московії...
Відповісти
Позор Попу і вірянам!
Відповісти
Миша купи новую шубу,не гоже такому солидному человеку в 12 летних обносках ходить.А вообще мужик в шубе....в Европу идем,бодрым шагом...
Відповісти
Не по понятіям вийшло - у Єбіфанія і хрест менший і котли дешевші, і айфон минулорічний.
Відповісти
А добавити півгектара земельки на Рованцях під будівництво,то й взагалі чи то монах,чи то бізнесмен?
Відповісти
той Мартиненко тільки й те робить, що критикує всіх. нехай на себе подивиться!
Відповісти
Підгацівська ОТГ уклала угод на понад 2,5 мільйона гривень з підприємцем - священником ПЦУ Нестером Русланом Борисовичем .(Бюджетні кошти( платників податків)) Він виявляється ремонтував догори та вулиці в громаді.Тільки ніхто не може показати де!
https://www.volynnews.com/news/all/milyonery-z-pidhayets-iak-biuhet-hromady-diliat-mistsevi-pidpryyemtsi/
В вище вказаному джерелі інформації виклали неправдиву інформацію назвавши цього підпряємливого "священника" що він від УПЦ, а насправді він від ПЦУ:Парафія Покрови Пресвятої Богородиці ПЦУ села Крупа Луцького району код ЄДРПОУ
25092322
https://usr.minjust.gov.ua/content/free-search/person-result
Відповісти
Останні новини
Шуба – не порушення норм моралі: віряни з Волині заступилися за митрополита Михаїла
17 січень, 2021, 16:17