Нардеп з Волині хоче розібратися, чому погіршали послуги «Укрзалізниці»

Нардеп з Волині хоче розібратися, чому погіршали послуги «Укрзалізниці»
Народний депутат Анатолій Вітів (ВО «Свобода») вимагає в уряду надати інформацію щодо діяльності «Укрзалізниці».

У депутатському зверненні Вітів акцентує увагу на тому, що до нього як нардепа надходять численні звернення громадян з усіх куточків України зі скаргами на зменшення кількості залізничних маршрутів, погіршення якості послуг, які надає залізниця, - повідомили у партійній прес-службі.

Також з аналогічними проблемами звертаються профспілки, які працюють в галузі, надаючи невтішні дані не лише про технічний стан рухомого складу залізниці, але і про умови праці й ситуацію з фінансуванням.

«За даними «Укрзалізниці», сьогодні пасажирські перевезення здійснюються в умовах гострої нестачі фінансових рекрутів і спеціалізованого рухомого складу.

90% рухомого складу експлуатується понад 20 років, з них 50% – понад нормативний строк служби, який становить 28 років. Починаючи з 2014 року, «Укрзалізниця» буде вимушена виключати з інвентарного парку близько 300 вагонів на рік, оскільки вони вичерпують свій ресурс експлуатації.

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про залізничний транспорт» придбання рухомого складу для перевезення пасажирів у поїздах далекого та місцевого сполучення повинно здійснюватися за рахунок коштів Державного бюджету України. Незважаючи на те, що неодноразово до проекту фінансового плану залізниць України включались кошти на капітальні вкладення та придбання основних засобів за рахунок Державного та місцевих бюджетів відповідно до Закону України «Про Державний бюджет на 2013 рік», видатків на розвиток залізничного транспорту не передбачено.

Разом з тим, як повідомляє «Економічна правда» з посиланням на «Комерсант-Україна», маловідома компанія «Прем'єр лізинг» перемогла у двох найбільших в 2013 році тендерах «Укрзалізниці» на надання лізингових послуг на суму понад 8 млрд. гривень для закупівлі 113 електровозів. Виходить, що ця компанія змогла запропонувати більш вигідні умови, ніж такі великі гравці ринку, як «ОТП Лізинг» і «Альянс Лізинг».

За повідомленням видання, Одеська та Львівська залізниці вибрали компанію «Прем'єр лізинг» для отримання в лізинг 70 електровозів (виробляє «Луганськтепловоз») і 43 електровозів (виробляють «Уральські локомотиви. Договір з Одеською залізницею буде підписаний 28 серпня 2013 року, а зі Львівською залізницею – 30 серпня 2013 року, термін надання лізингу – сім років.

Крім того, як зазначає видання, вартість пропозиції «Прем'єр лізингу» для Одеської залізниці становила 4,08 млрд. гривень. Для порівняння: два інші учасники тендера – «ОТП Лізинг» і «Альянс Лізинг» – запропонували 4,56 млрд. гривень і 4,39 млрд. гривень відповідно.

У тендері Львівської залізниці «Прем'єр лізинг» запропонував ціну в 3,93 млрд. гривень, тоді як «ОТП Лізинг» – 4,48 млрд. гривень, а «Альянс лізинг» – 4,27 млрд. гривень. Таким чином, загальна вартість послуг, які «Прем'єр лізинг» надасть залізницям, становить 8,01 млрд. гривень.

Процентна ставка в пропозиціях «Прем'єр лізингу» (в тендері для Одеської залізниці, умови по тендеру Львівської залізниці не повідомляються) становила 9,5% річних, тоді як «ОТП Лізингу» і «Альянс Лізингу» – 13% і 12% відповідно.

Як стверджує генеральний директор «VAB Лізингу» Людмила Золотарьова, таку низьку ставку «Прем'єр лізинг» міг запропонувати завдяки вливанню в компанію ресурсів її власників.

Генеральний директор «ОТП Лізинг» Андрій Павлушин зазначає, що його компанія не могла запропонувати більш вигідні умови, адже його пропозиція була сформована з урахуванням ризиків сьогоднішньої економіки в умовах спаду промислового виробництва та зниженням обсягів вантажних перевезень, тож більш низьку ставку запропонувати просто не було ні можливості, ні економічної доцільності.

Разом з тим, голова ради директорів «Українського об’єднання лізингодавців» Роман Іваненко називає пропозицію «Прем'єр лізингу» неринковою, адже, за його словами, на сьогодні в Україні неможливо запропонувати подібні умови. Також він припускає, що при підписанні цього договору вказана сума була або збільшена, або було прописано механізм компенсації ставки. Наприклад, це може бути компенсація від виробника техніки.

За інформацією «Економічної правди», у «Прем'єр лізингу» від коментарів відмовилися. Учасники ринку відзначають, що про компанію знають небагато. При цьому саме їй дістаються одні з найбільших контрактів на ринку – з публічної інформації відомо, що торік «Прем'єр лізинг» уклав контракти з "Укрзалізницею" на суму мінімум 5,1 млрд. гривень для закупівлі 5 тисяч піввагонів. На підставі викладеного можна зробити висновок про відсутність будь-якого громадського контролю за діями та рішеннями уряду. Зважаючи на незадовільний стан залізничної галузі, проблема використання коштів, спрямованих на її підтримку, постає особливо гостро», - йде мова у зверненні Анатолія Вітіва.

На підставі вказаних фактів у депутатському зверненні до прем’єр-мністра України Миколи Азарова народний депутат від ВО «Свобода» просить надати детальну інформацію про компанію «Прем'єр лізинг», а саме – про структуру її власності та умови тендеру, і про рух коштів та конкретні статті витрат, на які їх буде розподілено й використано.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
То оце Вітів катався в неділю спецвагоном? Де трепортьорські пояснення?
Відповісти
шо ти мелеш, троль дурноватий
Відповісти
Дурнуватий той, хто писав вчора про спецвагон до поїзду Ковель-Київ на станції Луцьк. Прювет сволотикам!
Відповісти
Останні новини
Нардеп з Волині хоче розібратися, чому погіршали послуги «Укрзалізниці»
06 серпень, 2013, 12:36
Діти Полісся. ФОТО
06 серпень, 2013, 12:36