Архітектори розкритикували проект луцького ЦУМу

Архітектори розкритикували проект луцького ЦУМу
Члени містобудівної ради Луцької міської ради дали низьку оцінку проекту універмагу, який розробили їхні львівські колеги.

Про це вони заявили 14 лютого на засіданні містобудівної ради.

За словами головного інженера проекту Галини Куч, яка працює у Львівському інституті проектування «Комфортбуд», у підвалі луцького ЦУМу хочуть створити супермаркет «Сільпо».

На першому, другому та третьому поверсі будуть торгові бутіки по 20-60 квадратних метрів кожен.

На четвертому планують зробити магазин меблів.

А п’ятий віддадуть для фаст-фудів, ігрової зони та адміністративних приміщень.

Саму будівлю універмагу, за словами головного інженера проекту, суттєво реконструюють.

«При центральній частині та задній будуть прибудови. Позаду зроблять рампу, також 2 вантажні ліфти, вантажопідйомністю 600 і 1 000 кілограмів. У подвір’ї буде збудована невелика трансформаторна підстанція, яка працюватиме не тільки на дане приміщення, а й на певну територію центру міста», - заявила Куч.

Проектом також передбачені по два ескалатори та панорамні пасажирські ліфти.

Як усе це виглядатиме, Галина Куч не показала. На розгляд містобудівної ради вона подала тільки вигляд головного фасаду приміщення.

За словами Куч, додаткових місць для паркування проект не передбачає. А заїзд вантажівок на подвір’я універмагу планується з вулиці Степана Бандери.

«Але парковок і до того не було. На мій погляд, парковочну ситуацію ми не порушимо. Буде 4 паркувальні місця для інвалідів і все», - заявила Куч.

Такий проект ЦУМу в Луцьку зовсім не сподобався членам містобудівної ради. Більшість із них висловили своє незадоволення, як архітектурою майбутньої будівлі, так і технічними сторонами експлуатації.

Луцький архітектор, викладач ВНУ Андрош Бідзіля вважає, ще не перебудований універмаг уже застарілим.

«Це є проект 50-х років, він не кращий за те, що маємо зараз. Крім того, якщо колись таки будуть робити підземний перехід, то прилаштувати його до цієї будівлі буде дуже не просто. Шкода потрачених грошей на такий проект. Ситуація погіршиться», - заявив він.

Головний спеціаліст управління містобудування та архітектури з питань охорони і реставрації пам’яток історії та архітектури ВОДА Петро Троневич вважає, що проект мусив би відповідати архітектурі навколишньої забудови.

«Я категорично проти реконструкції в історичній частині міста. Таке не практикується в європейських містах. Хочу, щоб архітектура ЦУМу враховувала навколишню забудову, історію майдану та його архітектурну композицію. Підхід зроблений неправильно», - заявив Троневич.

Директор Волинської філії НДІ «Проектреконструкція» Анатолій Доротій найбільшою проблемою вважає відсутність парковки та малу ширину заїзду.

«Як там будуть вантажівки заїжджати? Ви були на вулиці Бандери? Там дуже вузько. Виставляти такий проект від такої солідної організації - негарно», - обурився Доротій.

Директор історичко-культурного заповідника «Старий Луцьк» Тарас Рабан вважає, що теперішній ЦУМ не гірший за запропонований проект.

«Для мене той фасад, що є, не гірший. Його тільки треба причесати. Я також підтримую пана Доротія. Шкода, що цей проект не вирішує транспортної ситуації», - заявив Рабан.

Начальник відділу охорони культурної спадщини Луцької міськради Сергій Годлевський підтримав Петра Троневича і заявив, що при проектування треба було врахувати архітектуру собору. Крім того, він вважає, що на місці універмагу треба відновити сквер.

«Всі знають, а історики підтвердять, що на місці ЦУМу раніше був сквер. То, може б, і зараз так мало бути?», - заявив Годлевський.

Натомість Луцький міський голова Микола Романюк висловив свій жаль, що проект львівських архітекторів розкритикували.

«Мені дуже шкода, що ви так поводитеся», - звернувся він до членів містобудівної ради.

Члени містобудівної ради вирішили направити висловлені зауваження замовнику проекту та вирішили не підтримувати проекту реконструкції ЦУМу.

Однак, як зауважив Бідзіля, «це не має ніякої сили, бо містобудівна рада – це дорадчий орган».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 14
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Не розумію Миколу Ярославовича. Йому фахівці аргументовано доводять, що проект поганий, а він висловлює жаль з цього приводу!!!!
То він за місто переживає чи за Палицю?
Дивний він
Відповісти
Або щось робити, або не робити вобще.
1. Існуючий ЦУМ потребує лише внутрішньої реконструкції. Зовнішній фасад - люксусовий.
2. Якщо хочуть робит наново фасад - затавити най зроблят підземний перехід. Нє то нє.
Заодно ті йолки на Театральному порубают комуняцькі.
Відповісти
Чим тобі ялинки завинили??? Занадто зелено в місті???
По чому судиш про політичну приналежність рослин???
Відповісти
Йолки саджали комуняки перед усіма домами де могли.
Якась маніякальна традиція - явно принесена з братськой Расєї.
Ті йолки вони ні к сілу ні к городу всюди - закривают фасади домів і газони.
Відповісти
На вигляд проект зовнішнього фасаду просто жахливий. Не знаю ні однієї людини, якій би він сподобався :(
Відповісти
Добре є. Тіко стьокла будут бити по празниках.
Відповісти
Сьогоднішнє засідання взагалі було дивним. Як на мене неправі обидві сторони. Автори проекту полінувались запропонувати на розгляд фахівців достатньо матеріалів. Там були лиш викопіровка з генплану і рисунок одного з фасадів. Жодних перспектив, планів поверхів тощо. Питання парковок і транспортних схем - це звичайно в ціль, нікуди не дінишся. Наші ж достойники визвірились на гостей-авторів. Здається домінувала волинська гордість і "зневага" до сусідів. Певно був і момент образи, що власник об"єкту доручив роботу львів"янам. А міському голові тут, напевно, дійсно треба висловлювати жаль, бо рішення приймає не він, а власник...
Відповісти
Тобто були відсутні варіанти?
Якщо був наданий лише один варінт, то це свідчення того, що "Комфортбуд" це низько професійні люди.
Відповісти
А що, у Луцьку більше немає кому зробити гарний проект?
До речі, прекрасний сквер був і на місці Театрального майдану. Вирубали, невігласи....
Відповісти
Світлані, а що є кому в Луцьку довірити проект? Може "бідзільщини" трохи ще добавити до центру міста?
Відповісти
Вересаю. А що, крім Бідзілі, немає у у Луцьку архітекторів?
Відповісти
Рабан просто вразив своїм відчуттям смаку!!! Хорошому спеціалісту доручили розвивати старе місто (як мені не подобається це словосполучення). З таким спеціалістом ми бачимо, як покращується там життя.
Годлевський думає про, що говорить?! Де він хоче сквер?! Хоча на останньому поверсі було б зовсім непогано аби облаштувати оглядовий майданчик і дерева. Ще один прояв проффесіоналізму - врахувати архітектуру собору!!! ЦУМ з куполами - це було б оригінально!!!
Як таким спеціалістам дали зберігати культурну спадщину?!
Відповісти
Він жахливий! Відразу з'являється асоціація з старими будівлями часів комунізму, масивна на вигляд архітектура не дає відчуття затишку і не вписується в загальну картину ні старого, ні сучасного міста. Крім того після реконструкції стане ясно, що потрібна стоянка і ще трохи площі не завадить, раза в два! =) Стосовно самої архітектури є кращий проект - http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?s=67a5ec4bb15d0c81fad870975f1df332&p=85746587&postcount=86(перший)
Відповісти
Останні новини
Архітектори розкритикували проект луцького ЦУМу
14 лютий, 2012, 16:41