Яким буде ЦУМ після реконструкції, – проект

Яким буде ЦУМ після реконструкції, – проект
Через реконструкцію погорілого ЦУМу доведеться перенести зупинку «Універмаг», що на Винниченка, мудрувати над транспортною розв’язкою в центрі та будівництвом підземного переходу.

Розробляти проект почали ще 29 квітня 2011 року. Офіційно реконструкція стартувала 3 січня 2012 року, адже саме з цього часу приступили до виконання вимог технічних умов, а саме прокладання силових кабелів енергопостачання від Центрального ринку до ЦУМу.

«Проект на 25 поверхів – то фантастика»

Начальник управління архітектури та містобудування Луцької міськради Юрій Казмірук 16 січня показав проект нового ЦУМу.

Каже, що гігантських проектів на 25 поверхів у стилі хай-тек, які «гуляли» інтернетом одразу після пожежі, ніхто втілювати у життя не збирається.

Проектантом діючого варіанту стала львівська фірма «Інститут проектування «Комфортбуд».

Зі слів архітектора, будівля не буде розширюватися в масштабах. З-поміж змін – лише надбудова верхньої тераси та використання підвального поверху у торговельних цілях. Також поміняють усі комунікації.
Фото - з сайту board.lutsk.ua
Фото - з сайту board.lutsk.ua

Архітектор каже, що у новому ЦУМі буде шість поверхів.

Активно використовуватиметься підвальне приміщення, де, ймовірно, буде продуктовий відділ. На верхніх поверхах планують продавати промислові товари. Можливо, там будуть розміщені й кафетерії типу бістро.

Новий ЦУМ хочуть також оснастити траволаторами і ескалаторами, а також покращити умови для інвалідів-візочників.

Куди перенести зупинку – ще будуть думати

Юрій Казмірук каже, що на часі й обговорення питання облаштування земельної ділянки і будівельного майданчика навколо погорілого приміщення для проведення реконструкції, а також виносу автобусної зупинки. Адже за правилами безпеки, не повинні попадати в зону навколо дії баштового крану та складування будматеріалів стаціонарні об’єкти (торговельні кіоски), а також місця масового скупчення людей, тобто зупинки.

«Рух перекриватися не буде. Це однозначно. Транспорт і надалі буде функціонувати. А от сервісна інфраструктура, автобусні зупинки, торговий павільйон – треба провести певну ротацію, аби і пасажири могли користуватися транспортом, і могла функціонувати торговельна інфраструктура, і можна було забезпечити реконструкцію самого приміщення. Після реконструкції вони будуть на тих самих умовах повернуті», – каже Казмірук.

Куди саме перенесуть зупинку – поки що не відомо. Пропозиції обговорюватимуть вже після того, як до міської ради забудовник звернеться офіційно.

Підземний перехід доречний, – архітектор

Юрій Казмірук каже, що з реконструкцією ЦУМу логічно було б почати будівництво й підземного переходу, який мав би сполучати ЦУМ та вихід до готелю «Україна» і Театральний майдан.

«Я думаю, що цей об’єкт спонукатиме інших інвесторів до початку реалізації своїх об’єктів. Я маю на увазі будівництво підземного пішохідного переходу. Якщо буде використовуватися підземний простір універмагу, то було би логічно ув’язати його із підземними переходам. Такі напрацювання є, і вони зараз в розробці», – каже Казмірук.

Окрім цього, зі слів архітектора, аби завершити наведення належного вигляду у центрі міста, продовжиться реконструкція приміщень адміністративного суду, що за драматичним театром, з виокремленням місця під парковку.

Також нині тривають переговори з мешканцями висотки, що у центрі, яку в народі називають «Бім-Бом», аби залучити інвестора, який би відремонтував будинок. А у приміщенні поруч, де розміщена аптека, у баченні мерії доречна надбудова кількох поверхів, аби фоново зрівняти рівні центральних будівель.

Зі слів Юрія Казмірука, найгострішою залишається проблема парковки автомобілів. Нині біля ЦУМу було лише 13 місць, які займали авто працівників універмагу. Свої пропозиції щодо розташування авто біля ЦУМу нададуть згодом у генплані забудовники.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 16
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
ПРОЕКТ ТУПО ЗЛИЗАНИЙ З ЛЬВІВСЬКОГО СТАРОГО ЦУМУ, ЩО В ЦЕНТРІ.
ОТ ЖЕ УНІКАЛЬНІСТЬ БУДЕ!
Відповісти
шо це за проект? шо за архітектор? чому немає наприклад інтернет-голосування за кращий проект цуму? Тендеру якогось... затверджують за хабарі а лучанам потім користуватись. ДАЙОШ НАРОДНЕ ГОЛОСУВАННЯ за проект цуму!
Відповісти
повністю підтримую!адже це безпосередньо стосується самих лучан, це об*єкт громадського користування!
Відповісти
Унило(
Відповісти
Дуже плоско нічого нового, все будемо робити, вже плануэмо.......))) аби за 5 років щось зробили і про голосування я згідний))
Відповісти
я на мою думку проект хороший,хоч і скопійований,головне будуть зміни,а це вже новинка для міста!!!!!!спробуйте щось нове спроектувати думаю це не просто))))
Відповісти
шось їхні шість поверхів на одному рівні з триповерховою будівлею на задньому плані. а там і стелі не високі, наскільки я пам’ятаю. а взагалі - висєр в дусі хрещатика, а це середина минулого століття.
Відповісти
СМАХУЄ НА ВОКЗАЛ
Відповісти
а коли планується закінчення будови нового цуму?
Відповісти
"Яким буде ЦУМ після реконструкції" - звучить голосно!)
Хай хоч щось зроблять, що в їхніх силах... Не дуже привабливо дивитись на горілу споруду в центрі міста!
Відповісти
геть не подобається, дійсно схоже на возкал(
вигляд старого цуму більше вписувався у інтер, як на мене
Відповісти
"геть не подобається"... - хтось так, мабуть, говорив про колишній вигляд ЦУМу... Знайшли вихід!))
Відповісти
убогій проект. Вже будують убогій вокзал тепер і цум, ну ви і убогі
Відповісти
Як вміло всі коментують і засуджують проект... яка різниця чи схожий ЦУМ на львівський, чи ні? Все ж гарніше, ніж колишній, так що не триндіть, що раніше все вписувалось в інтер*єр і лалала, бо смішно, панове! Проект приватний, то ж хай собі і вирішують власники. Ще самі подякуєте, що гарна споруда з*явилась в центрі міста і нарешті НЕ ТАК УБОГО, ЯК РАНІШЕ!!!!!
Відповісти
ой!! Просто убогість для мфста яник менший і шось краще міг би зробити!!
Відповісти
ну якщо чиновники луцька животасті совкові товарісчі, тоді і надалі тре очікувати всілякі маргінальні вирішення.
Шановна громада! тут таке діло, що замовнику торгової палатки тої кубатури побарабану на емоційне забарвлення середовища, торгаші своє зводять заради прибутку, не більше.
Ну а щодо вільних конкурсів, ну не відрию велику таємниці що тут працює система відкатів.
А КомфортБуд, гм судячи словам колег скоро закриється.
Відповісти
Останні новини
Яким буде ЦУМ після реконструкції, – проект
17 січень, 2012, 09:55