Незалежність в цифрах: чи стало волинянам краще жити?

Незалежність в цифрах: чи стало волинянам краще жити?
Традиційно у розмовах про українську Незалежність виникає дискусія: коли жилося краще? Хто більше дбав про громадян - радянська чи незалежна Україна?

Ми вирішили поглянути на сухі цифри. І ними спробувати проілюструвати: з чого область починала у 1991 році свій незалежний шлях і до чого прийшла нині. Для того використовували інформацію, надану Головним управлінням статистики у Волинській області.

Зауважимо, що буремний 1991 рік був неспокійним не лише у політичному плані, а й економічному. Путч, розпад Союзу і обвал економіки неодмінно відобразилися на ціноутворенні.

Деякі цифри порівнювати важко. Наприклад, станом на 1991 рік у Луцьку було зареєстровано лише 61 безробітний. У той час, коли в 2012 таких виявилося майже 12 тисяч. Але причина - не у тотальній зайнятості радянських громадян. Просто на початку 1991 Служби зайнятості лише формувалися, а тому цифри можуть не відповідати реальному стану справ. 



























Що можна було купити за середню зарплату?

За відправні точки ми обрали рівень середньої заробітної плати та середні ціни на продукти харчування 1991 року та 2013.

У 1991 році середня зарплата працівника Волині становила 426,94 карбованці. Враховуючи середні ціни у третьому кварталі 1991 року волинянин міг придбати на ці гроші 51,4 кілограма вершкового масла, 195 кілограмів цукру, 669 буханок білого хліба, 344,3 кілограмів картоплі, 805,5 літрів молока жирністю 3,2-3,5% жирності та 45 пляшок горілки міцністю у 40 градусів.

У 2013 році статистика показує середню зарплату у 2476 гривень. За такі гроші можна купити в середньому 651 буханку хліба, 309 літрів молока, 42 кілограми масла, 80 пляшок горілки, 825 кілограмів картоплі та 380 кілограмів цукру.



Підготувала Тетяна ГРІШИНА (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 18
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
цікаво.
Відповісти
Що це за статистика така брехлива?????? Щоб купити на даний момент 80 літрів горілки, це десь приблизно 50грн за літр*80 і виходить 4000грн!!! Де ви тут бачили таку середню заробітну плату???? І хліба можна купити 651 буханку, коли одна в середньому коштує 3,75*651=2441,25 грн!!! Брехуни ви, статистика не відповідає дійсності!!!!
Відповісти
Йдеться про пляшки, а не про літри. За нинішню середню зарплату можна купити 80 пляшок горілки. В тексті це вказано.

А про хліб, не розумію в чому проблема. Середня зарплата 2 тисячі 476 гривень, а 651 буханка вартує 2,441, то де тут брехня. В принципі є розбіжність в 10 буханців. це невелике відхилення

Дуже важливо розуміти, що ці цифри не претендують на ювелірну точність і тут може бути так звана статистична похибка
Відповісти
Протри глазенята, адвокат хренов.
В таблице как раз речь идет о литрах (л), а не (б).
Відповісти
В таблиці помилка
Відповісти
Ти сам помилка природи.
Відповісти
Щось тут з математикою не те. То треба економіста залучати, а не брати цифри, калькулятор і зелену дівчинку. Погодьтеся, панове
Відповісти
В моєї бабусі останні заробітні плати при розвалі союзу були 120 рублів, хлібина коштувала 20 копійок, от і порахуємо зараз, на рубль купляли 5 буханок, на цілу зарплату виходило 600, а при сьогоднішній середній заробітній платі в 1500 грн поділимо на середню вартість хлібини 3,75 грн і отримаємо лише 400 хлібин!!! І зауважте що колись хлібина була вагою в один кілограм, а зараз пів-кілограма, тому це ще поділити на два і виходить 200 хлібин, тому не знаю що за "дуже розумний" писав статтю і складав статистику, але він зовсім відсталий на наш час....
Відповісти
і молоко зараз по 800-900 грам.
Відповісти
При такій статистиці автору треба було б врахувати і ціну на комунальні послуги, на різні побори на ремонт школи чи садочка, благодійну допомогу лікарні та купівлю медикаментів, а тоді вираховувати продукти. Але цифри, що тоді будуть отримані нікого не втішать ...
Відповісти
Також, потрібно врахувати що в совецьких магазинах як правило нічого не було. Ні масла, ні м*яса. Туалетний папір взагалі розкіш. Але ж то такє, зараз канановічі можуть лише нити в інтернетах - *таку країну просрали*!
Відповісти
не треба рахувати. Живемо краще, але не матеріально...
Відповісти
Брехня повна. За якiй перiод дани цiны? В 1991 роцi був кiнець СССР i iнфляцiя зашкалювала, за два мiсяць цiна виростала в два рази. Журналюги брехуни: найкраща брехня - напiвправда.
Відповісти
Геть примітивна статистика.
Відповісти
паскудно. Статистика тут не винна...
Відповісти
Фото цукру прикололо!!!! це якась наркоманська доза, в гулі інших картинок не було???
Відповісти
Неправильная статистика,действительно перед розвалом так было. Другой пример конец 80х, билет на самолет в пределах ссср на маршрут до 4000 км, стоил 39-41 рубль, зарплата у меня была 290 руб.Летал несколько раз в месяц.
Відповісти
"Статистика знает все."(с):)))))
Відповісти