Штрафи через паркування від муніципалів: як діяти і чи є можливість не платити

Штрафи через паркування від муніципалів: як діяти і чи є можливість не платити
Муніципальна варта у Луцьку уповноважена міською радою на складання протоколів про адміністративні правопорушення, зокрема – щодо порушення правил паркування. Ці функції виконують інспектори з паркування.

Про те, через які порушення найчастіше вручають повідомлення, що робити та як оскаржити – у коментарі керуючого партнера Адвокатського об‘єднання «Правова допомога #1» Алли Левчук-Микитюк.

За словами адвокатки, найчастіше повідомлення про порушення вручають через:

• зупинку на пішохідних переходах і ближче 10 м від них з обох боків;
• ближче 10 м від виїздів з прилеглих територій і безпосередньо в місці виїзду;
• на тротуарах;
• на газонах.

Юристка також прокоментувала, якими мають бути дії особи, котрій інспектори з паркування вручили повідомлення про вчинення правопорушення.

«Насамперед, варто проаналізувати чи справді в тій ситуації мало місце правопорушення, а також чи були дотримані інспектором всі законодавчі вимоги з приводу оформлення відповідного повідомлення. Якщо громадянин виявив порушення порядку складення повідомлення про вчинення адмінправопорушення, то неодмінно варто починати процедуру оскарження рішення посадової особи департаменту муніципальної варти», - розповіла адвокатка.

Окрім того, вона розповіла про порядок оскарження повідомлення про адміністративне правопорушення, винесене інспектором з паркування.

Так, у випадку оскарження постанови із позовною заявою про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення необхідно звертатися до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду.

Скаргу на постанову у справі про адміністративне правопорушення можна подати протягом десяти днів з дня набрання постановою законної сили.



«Працівники департаменту муніципальної варти не вручають жодних постанов, бо, як правило, їх розгляд вони формально призначають на другий день після дня винесення повідомлення. Більше того, вони навіть не надсилають поштовим зв'язком ці постанови особам для відома. А тому, щоб оскаржити в судовому порядку рішення інспектора, насамперед потрібно звернутись з відповідною заявою про отримання постанови про притягнення до адміністративної відповідальності та вже дану постанову оскаржувати в суді.

Постанова по справі про адміністративне правопорушення в частині порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксоване в режимі фотозйомки (відеозапису), набирає законної сили після її вручення відповідальній особі або отримання поштового повідомлення про вручення або про відмову в її отриманні, або повернення поштового відправлення з позначкою про невручення», - коментує Алла Левчук-Микитюк.

Вона також додає, що Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку, що складання протоколу про адміністративне правопорушення без ухвалення рішення про притягнення особи до адміністративної відповідальності не породжує правових наслідків для позивача та не порушує його права.
Отже, окремо від постанови про притягнення до адміністративної відповідальності такі протоколи не оскаржуються.

Доказами в справі про адміністративне правопорушення можуть бути: пояснення особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, показаннями свідків, показаннями технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису.

Юристка також наголошує, що лише належна фіксація вчинення адміністративного правопорушення інспектором департаменту муніципальної варти може підтвердити правомірність накладення адміністративного стягнення та буде вважатися належним доказом по справі.

Тобто інспектор з паркування департаменту муніципальної варти має всебічно, повно і об`єктивно з`ясувати обставини справи, зокрема, на підставі належних доказів, які підтверджують факт вчинення особою (водієм) адміністративного правопорушення.

«З аналізу судової практики можу сказати, що найчастіші порушеннями, яких допускають інспектори з паркування, – це неправильно зазначені анкетні дані особи, адреса вчинення правопорушення, не розкрито суті правопорушення або навіть не зазначено відомості про технічний запис фото-відеофіксації, на який здійснювалась фіксація правопорушення», – резюмує Алла Левчук-Микитюк.

Контакти:
Адвокатське об‘єднання
«Правова допомога #1»
м. Луцьк, вул. Шопена 22, офіс 99
+30 (98) 405 33 42




Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Навчити культурі наш народ можна тільки великими штрафами ,більш ніяких аргументів нема .
Відповісти
Останні новини
Штрафи через паркування від муніципалів: як діяти і чи є можливість не платити
23 вересень, 2021, 09:45