Хвороби - на волю: у Луцьку в небезпеці лабораторія з вірусами

Хвороби - на волю: у Луцьку в небезпеці лабораторія з вірусами
Величезна злива, що пройшла у Луцьку місяць тому, може стати причиною руйнування лабораторії, де роблять дослідження на небезпечні вірусні інфекційні захворювання.

Про це ще 1 серпня повідомила начальник головного управління Держсанепідслужби у Волинській області Наталія Янко, - стало відомо 30 серпня під час засідання бюджетної комісії Волинської обласної ради.

Про проблеми, що виникли в лабораторії, Янко поінформувала голову Волинської облради Володимира Войтовича.

Янко зазначила, що під час зливи у будівлі управління Держсанепідслужби Волині на проспекті Волі, 55 зруйнувався дах та пошкодило стелю. Саме в цьому приміщенні розташовується санітарно-гігієнічна та бактеріологічна лабораторії.

Дощові води потрапили до приміщень з дороговартісним обладнанням. Окрім того, пошкодило покрівлю лабораторного корпусу.

"Через аномальні опади відбулося часткове затоплення приміщення вірусологічної лабораторії, що на вулиці Підгаєцька, 13, яка є режимним об’єктом", - йдеться у листі Наталії Янко.

У цій лабораторії проводять дослідження на небезпечні вірусні інфекційні захворювання. Зокрема, вірусні гепатити А, В, С, ентеровіруси, в тому числі віруси поліомієліту та інші.

Унаслідок зливи у вірусологічній лабораторії порушився мікроклімат, що вплине на вихід з ладу високотехнологічного лабораторного обладнання вартістю 1,5 мільйона гривень, заявляє головний санепідеміолог області. А ушкодження фундаменту та стін призведе до руйнації будівлі.

Тож, Наталія Янко попрохала розглянути питання щодо можливості виділення коштів з обласного бюджету.

«Це дасть можливість забезпечити заходи по недопущенню поширення інфекційних захворювань серед населення міста Луцька та Волинської області», - зазначає Янко у своєму зверненні до голови облради.

Це клопотання розглянули в департаменті фінансів Волинської ОДА і зазначили: утримання Держсанепідслужби та її підрозділів здійснюється з держбюджету.

А з місцевих бюджетів виділення коштів на структуру заборонено, окрім випадків, коли видатки здійснюються за рахунок вільних залишків або перевиконання доходної частини бюджету.

Утім, як зазначили в департаменті, вільних залишків та перевиконання бюджету за станом на 1 серпня цього року немає.

Окрім того, волинським санепідеміологам в департаменті порадили діяти згідно з законодавством: вирішити питання в органі виконавчої влади, у сфері управління якого знаходиться об’єкт, що зазнав збитків.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Питання до Клімчука,Войтовича,Романюка,Ващенюка,Кошеля,чому така"страшна" лабораторія знаходиться в самому центрі міста? А поруч дві прокуратури.Чи не боїться Клімчук за зятя і зять сам за себе,що може прихватити якоїсь чахотки прямо в кабінеті при відкритій кватирці? Питання для обговорення і вивчення.
Відповісти
Яка господиня - такі порядки. Гребе Янко все до власної кишені, а на решту на чхати, що там десь дах протікає. То тепер може "почеше" трохи срачину, як вже туди припекло, що вся та зараза може вилізти на волю. А взагалі, згідна з попереднім коментатором, такі приміщення в центрі міста - злочин проти людства.
Відповісти
Вам, журналістам, людей нажахати своїми заголовками - як спраглому води напитись. Навіть невідмінник-учень середньої школи, якщо він слухає вчителя біології, може зрозуміти, що в лабораторії НЕМА ВІРУСІВ. Віруси - у хворих людей, яким за допомогою лабораторії встановлюють діагноз. Для точності показників лабораторія має бути стерильною, з відповідними температурою та вологістю. Тому пошкодження її герметичності знижує достовірність аналізу, але аж ніяк не вивільняє хвороби. А найбільша біда - то хворий на голову автор заголовка цієї статті. Бо він породжує необгрунтовану паніку.
Відповісти
Погоджуюся з даним коментарем, тому що працював в санепідслубі. Це абсурд просто, навіть смішно читати.
Відповісти
Останні новини
Хвороби - на волю: у Луцьку в небезпеці лабораторія з вірусами
30 серпень, 2013, 18:02