10 км волинського кордону з Білоруссю незахищені від прориву: прикордонники просять владу про допомогу

10 км волинського кордону з Білоруссю незахищені від прориву: прикордонники просять владу про допомогу
Волинські прикордонники просять обласну владу краю та громад допомогти терміново укріпити державний кордон з Республікою Білорусь, щоб не допустити незаконного прориву мігрантів з Іраку, Ірану та Афганістану. Йдеться про 10 км найбільш уразливої ділянки кордону.

Ці та інші питання технічного оснащення лінії кордону та готовність підрозділів нацгвардії, нацполіції, прикордонників, сил територіальної оборони до можливого прориву обговорювали сьогодні, 12 листопада, учасники засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові Волинської обласної ради. Про це інформує пресслужюа облради.

Відтак, за інформацією української розвідки, нині понад 5 тисяч мігрантів зосередженні на території Білорусі. Усі вони можуть використати Україну, та зокрема Волинь, як транзитну територію до країн Європейського Союзу. Як відомо, декілька дні тому уже була спроба такого прориву та території Польщі.

За словами начальника Луцького прикордонного загону Сергія Лозінського на Волині державний кордон з Республікою Білорусь становить 214,7 км. «Наразі посилено охорону державного кордону по всій ділянці, очікується підкріплення силами нацгвардії та нацполіції».

Начальника Луцького прикордонного загону також повідомив, що на кордоні з Білоруссю визначено найбільш уразливі для незаконного прориву ділянки загальною протяжністю 10 кілометрів. Допомоги у терміновому їх укріпленні він попросив як в обласної влади, так і у громад. Зокрема, прикордонники конче потребують бетонних і дерев’яних опор, пиломатеріалів, загороджувальної сітки, колючого дроту, а також спірального бар’єрного загородження.

Голова обласної ради Григорій Недопад заявив, що обласний бюджет готовий виділити кошти з резервного фонду, який і передбачений на випадок надзвичайних ситуацій. Однак для цього потрібне відповідне рішення Кабміну чи РНБО. Окрім того, без спеціального дозволу неможливо без конкурсу здійснювати закупівлі вартістю понад 50 тисяч гривень. Нарешті, потрібно владнати питання проведення робіт з облаштування кордону на території природно-заповідного фонду, де заборонена будь-яка діяльність. Григорій Недопад звернувся до голови облдержадміністрації з проханням якомога швидше узгодити ці питання з центральними державними органами.

А голова Ковельської РДА Ольга Черен зазначила, що підприємці району готові закупити частину необхідного, проте потребують більше детальної інформації і щодо матеріалів, і щодо процедур їх передачі.

Про готовність допомогти будівельними матеріалами та технічними засобами заявили голови районних державних адміністрацій та керівники ЦОВВ.

Голова облдержадміністрації також запропонував звернутися за допомогою до волинських забудовників.

Начальник обласного управління Нацполіції Юрій Крошко та командир частини Нацгврдії Василь Гуртовський повідомили, що для посиленої охорони прикордонних територій будуть залучені сили з інших областей. Відтак голів громад просять допомогти із виділенням приміщень для розташування особового складу. Окрім того, є потреба у під’єднанні до стаціонарного електроживлення наметових містечок, які вже розгорнули правоохоронці, оскільки потужностей мобільних генераторів бракує.

Цілодобову варту у лісових масивах на території деркордону несуть рейдові групи працівників держлісгоспів. Також по громадах уже працюють оперативні групи СБУ.

Варто наголосити, що наразі ситуація на кордоні стабільна та контрольована. Там зосереджена достатня кількість сил оборони та технічних засобів аби у разі виникнення загрози оперативно відреагувати.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
«Дія» видалила одну опцію
12 листопад, 2021, 22:15
10 км волинського кордону з Білоруссю незахищені від прориву: прикордонники просять владу про допомогу
12 листопад, 2021, 21:38