«Небезпечні» породи: яких собак у Луцьку більше не можна тримати без страховки і що ще змінилося

«Небезпечні» породи: яких собак у Луцьку більше не можна тримати без страховки і що ще змінилося
У листопаді цього року Кабінет міністрів України затвердив список "небезпечних" порід собак. Власників собак цих порід зобов'язали вигулювати їх із повідцем, намордником, а також укладати договори про страхування відповідальності за шкоду, яку вони можуть заподіяти.

До переліку увійшли близько 100 порід, серед яких бульдог, вівчарка, доберман, ротвейлер, акіта-іну, бріард, бульмастиф, бультер'єр, вельштер'єр та інші. Також "небезпечними" вважають метисів усіх порід.

У постанові йдеться, що власники порід собак, які уряд визнав "небезпечними", зобов'язані укласти договір обов'язкового страхування або відповідальності за шкоду, яка може бути заподіяна третім особам або їхньому майну.

Луцький активіст та власник собак Олександр Ванюрський у коментарі Інформаційному агентству ВолиньPost розповів, що вже уклав договір про страхування свого улюбленця. Для цього, розповідає, власник повинен взяти паспорт, ідентифікаційний код та ветпаспорт собаки.



Олександр Ванюрський оформлював такий договір щодо собаки порода босерон у страховій компанії "Княжа". Чоловік зазначив, що такий договір, укладений на три роки, коштує 51 гривню.



Однак, активіст вважає цю постанову Кабміну недосконалою, адже, на його думку, неозброєним оком видно, що список складали непрофесіонали.

"До прикладу, німецьких вівчарок немає, а східноєвропейські є. Пастухів босеронів включили, а робочих малінуашок - ні. Я досить довго хотів знайти логіку. Не зміг", - каже Олександр Ванюрський.

Активіст говорить, що погоджується із думкою представника Кінологічної спілки України Валерія Висоцького, який в інтерв'ю одному із українських ЗМІ розкритикував цей перелік.

Зауважимо також, що закон щодо посилення охорони тваринного та рослинного світу передбачає, що за вигул собак без намордників (згідно з переліком небезпечних порід) або не у відведених для цього місцях і за неприбирання їхніх екскрементів правоохоронці можуть винести попередження або виписати штраф у розмірі 170—340 гривень. Для посадових осіб — штраф 340—850 гривень.

Якщо порушення відбувається повторно протягом року, то штраф зростає до 340—510 гривень, а для посадових осіб до 510—1 020 гривень.

Якщо ж через порушення було завдано шкоди іншій людині чи її майну, тоді штраф зростає до 1 700—3 400 гривень з конфіскацією тварини. Для посадових осіб — 3 400—5 100 гривень із конфіскацією тварини.

Окремо також встановлюються штрафи та навіть адміністративний арешт за жорстоке поводження з тваринами.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
За породи нехай знаючі люди сперечаються, змінюють та вдосконалюють. А от за екскременти своїх чотириногих друзів на кожному газоні та дитячих майданчах ніхто відповідальності не несе. Та навіть за людські у кожній арці на 33му не несе. Тому закон такий собі.
Відповісти
Гарна спроба страхова але ніт, а взагалі маячня, як ви збираєтесь встановлювати породу, людина буде йти з пітом і казати вам в очі що це дворника, у вас є сертифіковані фахівці по всіх породах чи муніципал на око буде визначати, ось вам приклад що таке лобіювання інтересів, приймати якісь непоймі на кого розраховані закони, маячня юридична, краще скажіть скільки грошей платників податків пішло на розробку цього бреду
Відповісти
В мене, вже друга собака породи тайський ріджбек. Ніколи не представляли загрози. Іх в Рівному чотири особини.Порівнювати з небезпечними породами дебілізм.
Відповісти