Що роблять пожежники, коли немає пожеж. ФОТО

Що роблять пожежники, коли немає пожеж. ФОТО
«Перший, другий хід – на виїзд». Сирена. Хутке одягання у форму. В машину, і – рятувати від пожежі.

Сценарій, який би хотілося «програвати» якомога рідше, робота рятувальників. Та є в ній і менш динамічна складова – будні в пожежній частині.

ВолиньPost спостерігав за щоденною роботою рятувальників частини спеціальної пожежної техніки аварійно-рятувального загону спецпризначення управління ДСНС у Волинській області.



У рятувальників частини є свій розпорядок дня, якому вони слідують, коли немає викликів.



Зміна починається о 9:00 і триває добу. Працюють у зміні 8 людей, серед яких – 3 пожежників, 3 водіїв, диспетчер і начальник зміни.

Чергують позмінно: добу через три. Загалом в частині – 49 осіб.

Для начальника зміни робочий день починається з паперової роботи. Він має «прийняти» у свого колеги, який здає чергування, техніку, яка є в частині, відмітити це в спеціальному журналі, зазначивши, чи працює вона, чи ні.



«В нас є основний документ частини – книга служби, в якій записуються усі люди, які заступають на чергування. Наряд розписується, хто де буде нести службу, автомобілі, які заступають, апарати на стисненому повітрі записуються сюди. Потім, якщо виїзди якісь протягом зміни, то теж записуються сюди», - розповідає начальник частини, капітан служби цивільного захисту Мирослав Пастух.

Начальник зміни має бути офіцером, закінчивши для цього профільний вищий навчальний заклад.

Усю зведену інформацію про те, як розпочалося чергування нової зміни передають до центрального пункту диспетчери.

Після процедури «здачі-прийняття» зміни за графіком розпочинаються заняття. Проводять їх в службовому класі.



А тим часом у пункті зв’язку частини не відходять з місця, аби вчасно отримати інформацію про пожежу, або ж іншу ситуацію, і повідомити про це рятувальників через гучномовець.



Окрім того, у пункті зв’язку є радіостанція. За її допомогою диспетчер, наприклад, передає водію пожежного автомобіля маршрут слідування, отримуючи у відповідь з аналогічної радіостанції в автомобілі інформацію з місця інциденту.



Якщо пожежа виявилася масштабною, викликають резервну зміну «на підмогу».

«Сьогодні зміна змінилася – 3 дні вихідних отримують пожежники. Вони нікуди не залучаються, але через добу вони в резерві. Якщо велика пожежа, чи аварія, подзвонили, півгодини і вони вже в частині», - розповідає диспетчер.

«Деколи буває так, що багато викликів, інколи – що взагалі немає», - підсумовує він.

Окрім того, у пункті зв’язку є пульт, на який з підприємств області «виведена» протипожежна сигналізація. Вона, за словами диспетчера, часто спрацьовує помилково.



В основному гаражі – 4 автомобілі, якими виїжджають на виклики. Два з них – так звані перший і другий хід, або ж відділення. Ще один – резервний. Найстаріший автомобіль – ЗІЛ-131, найновіший, отриманий торік, – «Валдай».



Є у гаражі й автомобіль з пожежною драбиною довжиною 33 метри.

Розрахована вона на 9-поверхові будинки. Хоч у Луцьку, зі слів Мирослава Пастуха, є 4 вищі багатоповерхівки, та всі драбини і підйомники, які є в місті, - 30-метрові.

Є певні умови для утримання пожежних автомобілів: температура повітря повинна бути не нижчою +10 градусів навіть узимку.

«Щоб техніка не замерзла. От насоси є в кожній машині і в них в системі вода знаходиться», - зауважив Мирослав Пастух.

Загалом же у частині – 9 одиниць техніки і причіп з так званим димососом, який призначений для видалення диму з приміщення.

Так, у іншому гаражі знаходиться додаткова техніка, серед якої – машина повітряно-пінного гасіння для перекачки піноутворювача, так званий рукавник, яким можна перевозити «2 кілометри рукавів», та насосна станція.

Перший застосовують, наприклад, для гасіння пожеж нафтопродуктів. На насосній станції, як пояснює рятувальник, «стоїть» танковий двигун, що перекачує 110 літрів води в секунду.

Один раз в місяць роблять техобслуговування автомобілів. У частині – своє приміщення для технічного обслуговування.



Згідно з розпорядком дня обід триває з 14:00 до 15:00 у приміщенні для прийому їжі, де є й кухня.

«Пожежники собі самі готують їсти. Є для цього все. Все самі робимо», - додав начальник частини.



Прибирають в приміщеннях частини самі рятувальники. «Ми особисто підтримуємо порядок в усьому приміщенні. Зміна, яка заступає, робить вологе прибирання в усіх приміщеннях. І ввечері так само, після вечері», - розповідає Мирослав Пастух.

До того ж, є в частині кімната для відпочинку: так зване караульне приміщення. «В особового складу є вільний час після вечері і вони можуть переглянути якісь телепередачі, наприклад», - каже Мирослав Пастух.



Службовий кабінет начальника чергової зміни
Службовий кабінет начальника чергової зміни


Окрім того, в будинку, де знаходиться частина, є й квартири. В деяких з них живуть ветерани служби. Є в частині і душова кімната, і роздягальня.

Поряд з основним приміщенням пожежної частини знаходиться каплиця Ікони «Неопалима Купина». Цим храмом опікується монах з чоловічого монастиря у Жидичині, розповів Мирослав Пастух. Поряд із каплицею – пам’ятник покровителю пожежників святому Флоріану.



На будинку висить й меморіальна табличка пожежнику Георгію Бродському, якого вважають засновником цієї пожежної частини, яку відкрили у 1952-ому році.



Саме тоді побудували й вежу, де чергував постовий. «Зараз постовий в будці, колись так само постовий чергував на вежі, щоб можна було побачити вогонь, дим. Дим видно зразу. Видно територію всієї частини», - розповів Мирослав Пастух.



У розпорядженні рятувальників – стадіон, де часто відбуваються змагання з пожежно-прикладного спорту. Так, один із учасників волинської команди працює в частині спеціальної пожежної техніки. Окрім змагань тут відбувається й здача деяких нормативів, яких нараховують понад 30. Так, займаються їх здачею зазвичай після обіду.

Здача нормативу
Здача нормативу


Організовують для рятувальників і навчання безпосередньо на об’єктах. Роблять їх щомісяця. Бувають і нічні навчання.

«Востаннє проводили на нафтобазі на вулиці Єршова», - каже Мирослав Пастух.

В п’ятницю за графіком в частині – прибирання зовнішньої території, у суботу – внутрішньої. А неділя для рятувальників – вихідний.



* * *

Сплять пожежники тут же, у частині, в спеціально відведеному приміщенні. Коли лягають спати, їм дозволяють всього лиш зняти черевики і розстебнути одяг. «Щоб швидко можна було зібратися», - пояснює начальник частини.



Підготувала ЮЛІЯ ШРАМКО (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: ДСНС
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Хороша частина!! Мирон так тримати!!
Відповісти
хлопчики, дай Бог Вам здоровья и сил!
Відповісти
Юля молодец, хоть какое-то разнообразие. Спасибо.
Відповісти
Цікавий матеріал! Спасибі.
Відповісти
А шо ж вони досi на ЗИЛах ездять ? Деклмынизувати давно було треба!
Відповісти
А шо ж вони досi на ЗИЛах ездять ? Деклмынизувати давно було треба!
Відповісти
Останні новини
Що роблять пожежники, коли немає пожеж. ФОТО
17 вересень, 2013, 19:49
У Луцьк приїде Макс Барських
17 вересень, 2013, 17:52