Через мера Каменя-Каширського хочуть змінити закони України

Через мера Каменя-Каширського хочуть змінити закони України
Народний депутат Віталій Ярема, який очолює комісію, що займається фактами тиску або перешкоджання роботи ЗМІ, заявив, що дії міського голови Каменя-Каширського Василя Бондаря щодо заборони та обмеження відеофіксації сесії міської ради містять усі ознаки кримінального злочину.

Нагадаємо, двічі - 24 травня та 27 червня - посадовець забороняв журналісту Богдану Пташнику (на фото) записувати сесію на відео.

17 вересня відбулося засідання комісії Віталія Яреми, яка, зокрема, й обговорили випадок у Камені-Каширському.

Згідно з інформацією Генпрокуратури справа закрита як така, яка не містить ознак злочину. Однак, Богдан Пташник спростував це.

«На даний момент справа знаходиться в стані досудового провадження. І, наскільки мені відомо, ще досить далека до завершення. Принаймні, мені точно відомо, що в зазначених у позові свідків міліція свідчень ще не відібрала. Окрім того, як може районна чи обласна прокуратура подавати в Київ інформацію про те, що я нібито не назвався, не пред’явив посвідчення чи не зареєструвався, і, як наслідок, немає факту перешкоджання діяльності журналіста? В той час коли, по суті, абсолютно усі незаконні дії мера і секретаря ради зафіксовано на відео та аудіо відтворювачі і є доступними для перегляду будь-кому. Більше того, відповідні копії рішення сесії про заборону відео зйомки і в міліції і, навіть тут, у мене на руках», - зазначив він.

«Я вважаю, що тут є усі ознаки перешкоджання журналістської діяльності. Тим більше, що теми, які порушуються на даному сайті – в першу чергу земельні питання (а саме вони і стали причиною заборони відеозйомки) є вкрай актуальними для мешканців згаданого міста. Радив би генпрокуратурі звернути на цю справу особливу увагу і перевірити надіслану вам інформацію», - прокоментував слова журналіста Віталій Ярема.

Разом з тим, аналізуючи ситуацію, що склалася в Камені-Каширському, члени тимчасової слідчої комісії ВРУ звернули увагу ще на два аспекти.

«Цих місцевих князьків потрібно навчити, що закон один для всіх і трактувати його на свій розсуд вони не будуть. Для цього потрібно зробити більш жорстку відповідальність за перешкоджання журналістської діяльності... Як наслідок ми отримуємо ось такі от звіти як по Каменю-Каширському. Тому пропоную внести поправку до чинного законодавства, що справи щодо перешкоджання діяльності чи нападу на журналістів будуть у відомстві вищої інстанції. Якщо така ситуація в місті чи селі – нехай цим займається обласна прокуратура чи міліція, якщо в обласному центрі – генпрокуратура і, відповідно, міністерство», - зазначила народний депутат Ірина Геращенко.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 8
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
а хто у нашій державі журналіст? виходить: кожен може створити сайт, зареєструвати якесь ПП (а не ЗМІ) і йти з камерою куди хоче???? тут треба навести лад. раз і назавжди визначитися. а то в ручному режимі все працює.
Відповісти
повністю підтримую. прийду на сесію ВРУ, покажу корочку і буду на телефон фіксувати все, що мені забажається)))
Відповісти
у цивілізованому світі саме так і є - засідання сесії публічна подія і на неї може йти хто загодно, а не тільки журналісти. І нема чого органам влади, місцевого самоврдяування та чинушам боятися камери, якщо вони поступають по закону. А якщо бояться, то значить є що приховувати. Підтримую Пташніка!
Відповісти
Публічність події - це прекрасно! Усі "ротозєї", яким нема чим зайнятися будуть тинятися на засіданнях... Це моя особиста думка. Вважаю, що нам там робити нічого, окрім як вбивати час. Ті питання, які захочуть провести, проведуть і без нас. Справа в іншому. Особиста неприязнь - не найкраще підгрунтя для зміни законодавства. Наскільки мені відомо, пан Пташник відмовляється показувати посвідчення, а ті документи, на які він зсилається - це документи про заснування неіснуючої зараз газети...Та і таке слово як "акредитація" мабуть для нього загадка. Не виправдовую і мера міста Каменя-Каширського. Про його адекватність на сесіях в області вже ходять легенди. Однак, якщо боротися з беззаконням незаконними методами, то законності не втановиш. Треба насамперед чітко виписати права і обовязки представників інтернет-ресурсів.
Відповісти
нащо ти тут брешеш, філолох? є відеофіксація події, яка свідчить, що він представився. і відкрию таємницю: в Пташника є журналістське посвідчення не лише "Вістей Каменя". міська рада - публічне приміщення, куди прийти може навіть рядовий виборець - не те, що журналіст.
доречі, у Штатах рядовий громадянин може навіть на засідання конгресу прийти - просто так, подивитися.
а я особисто був у приміщенні Бундестагу в Німеччині - без усяких посвідчень ходив і все фотографував.
Відповісти
Шановний, ви трохи неправильно прочитали мій нік...Поверніться до першого класу. Я вам теж відкрию таємницю - ми не в США, і навіть не в Німеччині. Щодо представився (як філологу мені це слово навіває дуже песимістичні асоціації...) - треба брати і вичитувати Регламент. Він мені не знайомий та і не...потрібний. Думаю, що там не виписано нічого. В кращому випадку,як і у всіх типових - журналісти мають бути акредитовані, тоді мають право вести відеофіксацію.
Невеликий лікбез:
поняття “журналіст” в правовому контексті не може бути застосоване до більшості творчих працівників, що готують інформацію для незареєстрованих інтернет-видань. Реєстрація є головною умовою надання правового захисту суб’єктам та об’єктам інформаційної діяльності у ЗМІ.

Питання - чи є реєстрація у "Вітей Каменя"?
Відповісти
"Казлина"ти філолог.З-за таких як ти,ми в дермі.
Відповісти
Взаємно! І ВИ звідти не вилізете, бо закони для всіх - тьху, бо, хто голосніше кричить, той і правий, бо поважний журналіст видає особисту помсту за війну за справедливість...
Відповісти
Останні новини
Через мера Каменя-Каширського хочуть змінити закони України
18 вересень, 2013, 13:36