Як у Луцьку ловлять бродячих собак. ФОТО

Як у Луцьку ловлять бродячих собак. ФОТО
Примовлянням, снодійним та хитрощами безпритульних собак з вулиць Луцька два рази у тиждень забирають до притулку.

Репортер ВолиньPost спостерігав за роботою працівників комунального підприємства «Ласка», в обов’язках якого - контроль за ситуацією з бродячими тваринами у місті.

Скарги на безпритульних собак надходять на «гарячу лінію» міської ради практично кожного дня. Часто кілька повідомлень стосуються одного і того ж випадку. Наприклад, 29 жовтня чимало жителів скаржилося на зграю собак на проспекті Соборності.

Працівники підприємства пояснюють, що такі зграї утворюються навколо не стерилізованої сучки. За нею у придатний до розмноження період можуть бігатися десятки кобелів. Саме тому, зокрема, і є потреба стерилізувати тварин, кажуть комунальники.

Працівники КП «Ласка» виїжджають на відлов тварин двічі на тиждень – у вівторок та четвер. Втім, як пояснює директор підприємства Дана Новарчук, якщо виклик екстрений – машина з ветеринаром та ловцем виїжджає у будь-яку пору та у будь-який день.



«Екстрений виклик – це значить, що собака загрожує життю та здоров’ю людини. Часом це стосується не лише безпритульних псів. У нас був випадок, коли домашній пес породи алабай вирвався з вольєру, а господар просто боявся вийти на двір. Тварина була на прив’язі не один рік і господар її боявся», - розповідає Новарчук.

На відлов виїжджають ветеринар, два ловці та директор підприємства. Оскільки спеціалізовану машину КП «Ласка» ще не надали, доводиться обходитися старими «Жигулями»-сімкою.

Робота не завжди приємна, адже тварин через хитання під час їзди може знудити.

* * *

Знайти кочівну зграю собак на проспекті Соборності працівникам «Ласки» не вдається. Аби не гаяти час, працівники їдуть за іншим викликом – у двір на проспект Відродження, 10.

Тут скаржаться на безпритульну собаку, у якої вже підросли цуценята. Собак потрібно стерилізувати і забрати з двору.

Пістолет зі снодійним
Пістолет зі снодійним


Процедура виглядає так: спочатку ловці намагаються зловити собаку руками. Їм допомагають місцеві волонтери Волинської організації захисту тварин або просто місцеві жителі. Якщо ж до тварини підійти не вдається – у неї стріляють шприцом зі снодійним.

Один такий шприц коштує 215 гривень. Суміші вистачає на 10 тварин.



Розчин починає діяти через 10-15 хвилин. До цього ловці в буквальному розумінні цього слова бігають за твариною, аби вона була у полі їх зору.

Далі собак везуть до притулку на Мамсурова, 9.

* * *

Одного цуцика від ловців заховали місцеві діти. Кажуть, що це їхній пес і віддавати його не збираються. Зрештою, після пояснення, віддають пса.



«Цю собаку ми стерилізуватимемо і відвеземо у двір, бо тут за нею піклуватимуться. Вона не агресивна», - каже Новарчук.

Загалом у притулку зараз 273 собаки. Якщо тварини агресивні, їм дають два місяці на адаптацію. Якщо агресія не проходить, пса усипляють.

Дана Новарчук каже, що на днях так у притулку опинився дуже агресивний пітбуль. Така злість собаки – це наслідок неправильного догляду, каже Новарчук.

* * *

Аби виховати у власників тварин відповідальність за домашніх улюбленців, вже незабаром у луцьких школах почнуть проводити так звані екоуроки.

«Навчання в початкових класах дасть можливість змінити світогляд дітей щодо тварин. Це дасть можливість в майбутньому уникнути багато жорстокості, дозолить людям по іншому дивитись на тварин», - каже Новарчук.

Окрім того, каже директор комунального підприємства, необхідно вводити жетони та чіпування тварин. «Люди повинні усвідомлювати, що тварини це як члени сім’ї і вони мають бути зареєстровані», - впевнена Дана Новарчук.

Такі жетони вже незабаром повинні надійти до Луцька. Їх вішатимуть усім зареєстрованим тваринам. За вихід без жетону – штраф.



* * *

Пізно ввечері, 29 жовтня, надійшов ще один екстрений виклик. Безпритульна велика собака не давала вийти з будинку жінці з дитиною.

Оскільки пес великий, то потребує великої дози снодійного, яке важко вцілити тим паче у темну пору. Зрештою, з твариною вдалося "знайти спільну мову".



Безпритульних тварин забирають потім бажаючі з притулку або ж їх роздають у добрі руки на Центральному ринку. Кожен пес чи кіт тут обліковується, його записують у спеціальний журнал.

«Розбирають тварин. Все ми записуємо. Єдине що просимо – аби нам не підкидали їх. Бо часто приходиш, а у коробці тварини. Не рідко хворі, покалічені. Краще прийти до нас і ми допоможемо в ситуації», - каже Алла Романуха-Муляр, яка є волонтером організації і працює на ринку.

Благодійні кошти від небайдужих лучан. За тиждень зібрали більше 400 гривень
Благодійні кошти від небайдужих лучан. За тиждень зібрали більше 400 гривень
Журнал для обліку роздачі тварин
Журнал для обліку роздачі тварин
Волонтери запевняють, що дезинфікують контейнери
Волонтери запевняють, що дезинфікують контейнери
Отут роздають цуценят і котенят
Отут роздають цуценят і котенят


P. S.
Коли матеріал готувався до публікації, стало відомо, що у середу, 30 жовтня КП «Ласка» надали автомобіль «Газель», який є більш містким та придатним для відлову тварин.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: собаки
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 36
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
собаки в багажнику жигулів, це так по европейскі. і так гуманно
Відповісти
иль к сожалению, иль к счастью мерседеса для таких дел не выделят...............но лучше пусть такие методы действуют чем беспощадное уничтожение беспризорных животных
Відповісти
Люди, покусані собаками, люди, які просять на прожиття, люди на брудних ганчірках, які втратили житло - це так по-європейський. І так гуманно. Березюк, який не знає української мови, мови народу, серед якого живе, - це так по-європейськи.
Відповісти
Пан Павле, не ображайтеся, але Ви що, "дорвалися" до інтернета? Ну кожна інформація і Ваш комент. Чи завжди воно доречно? А якщо якісь фотовиставки чи просто фотографії... "Прикольно", "не дуже" і т.д. Ну трішки скромнішим треба бути, "метре")))
Відповісти
"Окрім того, каже директор комунального підприємства, необхідно вводити жетони та чіпування тварин. «Люди повинні усвідомлювати, що тварини це як члени сім’ї і вони мають бути зареєстровані», - впевнена Дана Новарчук." то хай чіпує свою родину. ще й медальку причепить
Відповісти
ЖЕСТЬ!!!! )))))
Відповісти
Вбити їх всіх.....або хай відшкодовують нам лікування після їхніх укусів.
Відповісти
Хто відшкодовує ? Кого вбити? Дмитре ти "мацав голову"? Припиняй "слинявити" і пиши конкретно!
Відповісти
Так його за голову і покусали)))))
Відповісти
застрелься, тебе треба вбити. собаки поганих кусати не стануть.
Відповісти
Після того бруду на під прицілом непогана відповіть.
Ги-ги чекаємо коментарі любих колег захисників.
А так непогано придумано)))))
Відповісти
на редактора під прицілом скоро чекає позов до суду
Відповісти
взагалі-то молодці, хай все вдається
Відповісти
Хіба незрозуміло? Скоро річний звіт у міській раді. Треба попіаритися, створити вигляд активної праці. Ну не смішіть. Ви ще цій тьотці вірите? Вона ж наскрізь брехлива.
Відповісти
вони хочут гроші зібрати з романюком, дайте людям місце де вони могут гуляти собакою за що бабло платити!!!!!
Відповісти
Перестріляти всіх собак безпритульних!!!
Відповісти
НО ТОЛЬКО В ОДНОМ РЯДУ С ТОБОЙ
Відповісти
беспризорных собак быть НЕ ДОЛЖНО!
ни при каких условиях.
хочешь животное - плати налог, води на поводке и в наморднике, убирай за ним фекалии и отвечай своим имуществом за возможный нанесенный вред третим лицам.
на здоровье.
а то привыкли, собака укусили ребенка, он стал заикаться, крайних нет - типа пес, что снего взять?
если взять нечего, пес не гуляет по улице.
будут свои дети, начнешь, пташиный гуманист, на мир смотреть шире.
Відповісти
Боже як мені шкода цих собачок аж сльози навертаються від фото як так можна просто убивати,знущатися з живих тварин?Подивіться в їх очі не вбивайте їх не вимарюйте голодом в притулку а тим більше не стриляйте в них снодійним.Майте совість
Відповісти
Мені особисто дуже цікаво спостерігати за періодичними піар-компаніями пані Новарчук) цікаво, чи читають такі брєдні зоологи, ветеринари, кінологи та екологи Луцька? "гицель" (ловець собак) та "директор комунального пвдприємства" - це дві різні речі і людина, яка крім того, як ловити собак по вулицях нічого не вміє - не може керувати підприємством, а тим більше - вирішити проблему безпритульних псів) не та освіта в неї, не той досвід роботи, не ті якості професіонала . візьміть з біржі праці будь-кого - і він зможе не гірше за Новарчук бути гицелем! а що конкретно зроблено за стільки часу і за стільки грошей?! А оцей прикол: "Загалом у притулку зараз 273 собаки. Якщо тварини агресивні, їм дають два місяці на адаптацію. Якщо агресія не проходить, пса усипляють." - ХОЧ ОДИН АДЕКВАТНИЙ СПЕЦІАЛІСТ ЦЕ ЧИТАЄ? ЯК АГРЕСІЯ У СОБАКИ МОЖЕ ПРОЙТИ САМА СОБОЮ?! що значить - ЇМ ДАЮТЬ 2 МІСЯЦІ?))) Таке враження, що містом керує зоофанатичка Новарчук - а не мер чи депутати. P.S. недавно розмовляв з одним з ветеринарів міста і новини такі: на притулку вже гуляють такі інфекції і мутовані віруси - що ніяке лікування не допомагає. Такий собі розплідник інфекцій та лабораторія по виведенню нових штамів вірусів. Не беріть собак з гицельської установи на Мамсурова, 9 ! якщо вам так кортить зробити добре діло - візьміть собаку просто з вулиці: не приносьте додому інфекції та піддавайте ваших дітей стресу від споглядання мук тварини та смертельних агоній.
Відповісти
ПІДТРИМУЮ!!!!
Відповісти
Нещодавно на базі цього комунального підприємства і Луцького ТЗТ пройшла Конференція АЗОУ (Асоціації зоозахисних організацій України, керівник Ася Вільгельмівна Серпінська) на якій я був присутній. Дана Новарчук - унікальна особистість, яка поєднує якості захисника тварин і організатора комунальної служби.Всі заздрять Луцьку. Критики, є гарне гасло на Католицькому Університеті у Львові : ВІЗЬМИ І ЗРОБИ ! Успіхів !
Відповісти
"Асоціації зоозахисних організацій України"? і в чому престиж такого заходу? якщо ця організація така авторитетна - то дайте відповідь на просте питання: в якому із міст України ця організація вирішила проблему - і безпритульних собак ПРОСТО НЕМАЄ НА ВУЛИЦЯХ? відповідь: ні в якому! тому що вони, як і Новарчук, життя не уявляють без бродячих псів на вулицях - і вважають це нормою!)
Відповісти
Повністю згідна з Андрієм, дивують дописи окремих людиськ((( ЛЮДИ, чому ви такі " черстві" ???
Відповісти
Тому що у нормальних людей не вистачає терпіння і толерантності дивитися на дурость і піар "унікальної"
особистості Новарчук. По пунктам
1. Поспілкуйся з тими, хто живе біля притулку на Мамсурова, 9, а не приїзджай туди під час конференції, коли все вилизано і чисто
2. Чи знаєш ти скільки собак поплатилося своїм життям за проведення твоєї довбаної конференції?
3. Чи подумала "унікальна" Дана про наслідки введення податку на собак?
і т.д.
Оця піар-акція єдине що Новарчук робила бездоганно і то лише тому, що робила не для собак, а для того, щоб самій відмитися після публікацій про розкрадання пожертв
Відповісти
На volyn post Новарчук замовила статтю, выхваляющую її. Все піариться, себе в усіх ракурсах сфотографувала. Виникають питання, куди йдуть ці грошики, вилучені з коробки для пожертвувань на базарі? Куди деваютя собаки, що відловили працівниками КП Ласка? Є 27 заяв про не возрате і пропажу собак, від людей,собак, що віддали, на стерилізацію . Ці люди заявляють, що навіть заплатили частину грошей, для прискорення стерелизации і возрата собак.
Відповісти
Что-то очень ОТЛИЧАЕТСЯ Эта ловля собак,чем та,которая "проходила"в нашем дворе.И новарчук небыло,и собак соседи защищали от пьяных работников "ласки"-точно заказная статья...Надо будет дать фото реального отлова-найдёте 10 отличий!!!!!!
Відповісти
))) а в чому взагалі сенс статті? в тому, що собак в Луцьку виловлює комунальне підприємство? так це роблять по всій Україні . Так само, як на хлібозаводах печуть хляб, на вокзали прибувають потяги, а в школах ідуть уроки. ото вже новина))) а от питання по суті: яка статистика по КП "Ласка": скільки собак потрапляє за паркан того концтабору - і скільки собак забирають у нові сім"ї? і де дівається "різниця"?!
Відповісти
а я люблю Дану за то, что без нее наши сессии "міської ради" проходили бы скучновато!) А так - нам на перекурах между заседаниями есть над чем поржать: без ее гениальных идей ни одна сессия не проходит. Вот только недавно чипы начала втюхивать - а тут уже и жетоны, оказывеется, подвезли)Что, Дана, заводик открыла по изготовлению товаров для животных - а продажи идут туго?;)
Відповісти
стаття мала б називатись: "У Луцьку ДОСІ ловлять бродячих собак?!" 1. А для чого ж тоді створили нове комунальне підприємство "Ласка" на чолі з Новарчук Даною та виділяють мільйони (!) на його утримання - ЯКЩО ПО ВУЛИЦЯМ ДОСІ БІГАЮТЬ БРОДЯЧІ СОБАКИ??? 2. Чому відловом займається директор Новарчук? - напевно тому, що вона отримує 2 ставки зарплати: директора і гицеля. 3. Чи має на меті КП "Ласка" дійсно вирішити проблему безпритульних собак (а конкретно - щоб їх не було на вулицях), чи КП "Ласка" просто ЗАЦІКАВЛЕНЕ в постійній присутності бродячих собак на вулицях міста? Здається враження, що нічого більше, як бігати за собаками, Новарчук не вміє - і бачить сенс існування КП "Ласка" лише в цьому. Чому тоді цю функцію відібрали в "Луцькспецкомунтранс"?;)
Відповісти
Бо БАБЛО!!!! Тепер на ці гроши пані Дана магазин з лахами для гламурних псів відкрила. На вряд чи в ці шмотки вона бездомну братію, виловлену на вулицях міста, вдягатиме.
Відповісти
Луцькспецкомунтранс вбивали собак, а кп ласка колять снодійне коли собаку неможуть зловити, ловлять бо цього прагнуть лучани аби просто взяти і кудись сплавити всіх бездомних тварин в одне місце. Коли це роблять і існує такий собі притулок, людям й це недовподоби, бо ж там жахливі умови. Приїдь, поможи, не віриш Дані, поговори з нею, взнай все потрібне собі,на що йдуть гроші і чеки вона всі покаже, бо нічого не приховує, не хочеш гроші комусь передавти, накупи їжі, приїдь в притулок і сам нагодуй псів, як і роблять інші відвідувачі, з задоволенням молочком цуценят годують, кашами, великих собак кісточками.
Така ситуація пішла від людей, вони почали викидати котів, собак на вулиці і скаржитись, що зграї бігають. А в Луцьку взяли да й звалили всі 10 тисяч бездомних на Дану і притулок. Мін еокології дало гроші на ремонт притулку, але гроші вже пів року в міськ раді, все вирішують хто буде займатись тим ремонтом(деребанять собі по-троху). На сайті "під прицілом" завжди заказні статті, особливо від тих дівок які підкидують шприці на притулок, фотографують і пишуть скарги в прокуратуру, яка в свою чергу теж купу грошей здирає собі.

Якби ж ви знали такі деталі, то не писали те що почули від інших, дурні плітки і всякі брехні. Шукайте достовірне джерело, а би не бути придурками, шось почули, повірили і давай чесати, лепетати язиками шо па чом та й як і де правда, а де ні.
Відповісти
Ви - дана?
Відповісти