Закордонний паспорт коштує 170 гривень, - Верховний Суд України

Закордонний паспорт коштує 170 гривень, - Верховний Суд України
Верховний Суд України постановив, що вироблення закордонного паспорта коштує 170 гривень.

Відповідне рішення суд ухвалив третього грудня, - повідомили у Демократичному Альянсі.

"Все, що перевищує 170 гривень за оформлення паспорту - незаконні побори Державної міграційної служби України (ДМС)", - заявляють в ДемАльянсі.

Активісти кампанії "Стоп свавіллю в паспортних столах!" запоріжці Ігор Блюменталь та Руслан Жиров у судових баталіях дійшли до Вищого адміністративного суду. Однак, рішення касаційних судів у двох ідентичних справах мали різний результат.

У рішенні від 05.06.2013 року Феміда підтвердила єдину законну вартість закордонного паспорта на суму 170 гривень. А у рішенні від 17.09.2013 року судді стали на бік здирників ДМС, які безпідставно вимагають з громадян додаткові 87,15 гривень за невідомі платні послуги та 120 гривень за бланк паспорта, який є власністю держави.

Попри відверте маніпулювання ДМС рішеннями судів, остаточну крапку у роз’ясненні норм законодавства поставив Верховний суд України. Єдиним обов’язковим платежем при оформленні закордонного паспорта за 30 календарних днів є державне мито на суму 170 гривень.

“Рішення ВСУ є обов’язковим для застосування усіма органами влади. Відтак, з 3 грудня кожен службовець ДМС, який зобов’язує громадянина сплачувати додаткові кошти щонайменше вчиняє кримінальне правопорушення згідно ст. 364 - Зловживання владою або службовим становищем, та ст. 382 - Невиконання рішення суду, Кримінального кодексу України”, - розповідає демальянсівець Іван Фурлет.

Кожен громадянин, який бажає отримати закордонний паспорт, повинен подати лише наступні документи (п. 10 Правил затв. ПКМУ №231):

квитанція про сплату державного мита або документ, що підтверджує право на звільнення від його сплати;
заява-анкета встановленого зразка;
паспорт громадянина України (після прийняття документів повертається);
копія виданої податковим органом довідки про присвоєння ідентифікаційного номера;
дві фотокартки розміром 3,5 х 4,5 см.

Усі, хто стикається із відмовою у прийнятті документів службовцями ДМС та примушуванням до сплати додаткових платежів, можуть подати відповідну заяву про вчинення злочину, зразок якої доступний тут: http://bit.ly/povid_pro_zlochyn_DMS (оновлюється).

Команда Демократичного Альянсу вимагає притягнути до відповідальності винних у перетворенні реалізації конституційного права українців на багатомільйонний чиновницький бізнес.

Довідка


Всеукраїнська кампанія "СТОП свавіллю в паспортних столах!" спрямована на боротьбу з необґрунтованими переплатами при оформленні закордонного паспорту і триває з березня 2012 року.

Щороку в Україні видають близько 1 млн. паспортів, що означає обкрадання українців держорганами та підприємствами-прокладками на суму близько 500 млн. грн.

У рамках кампанії активісти Демократичного Альянсу разом з громадянами проводять рейди до органів Державної міграційної служби (ДМС) з метою виявлення та припинення порушень законної процедури видачі закордонного паспорту. Вже розглянуто або в процесі розгляду десяток справ громадян проти ДМС, у яких оскаржено неправомірне нав’язування платних послуг.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ну і коли це рішення суду буде виконуватись? Майдан! А ну но з пікетом до паспортного столу!!!
Відповісти
ніколи
З повагою, ваша Державна міграційна служба України
Відповісти
телефонувала я сьогодні в нашу ДМС(та що на Винниченка,11) і сказали мені, що паспорт коштує близько 500 грн.,а постанову Верховного суду України вони не виконують, тому що... УВАГА: немає у них вказівки від центральної ДМС. отак і живем...для чого нам судова влада, для чого законодавство?
Відповісти
До речі, "Судові рішення є обов'язковими до виконання на всій території України" (стаття 124 Конституції)
Відповісти
Начиная с 3 декабря, все структуры ДМС нарушают уголовный кодекс. Всем, у кого не принимают локументы на оформление за 170 грн. нужно тут же вызывать наряд милиции и писать заявление о преступлении. Всех просто разводят в устных базарах. Помните, на каждого должна быть заява. Украина меняется очень быстро и наступит время, когда каждого из них будут судить!

Ст. 364 ККУ
1. Зловживання владою або службовим становищем, тобто умисне, з корисливих мотивів чи в інших особистих інтересах або в інтересах третіх осіб, використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно заподіяло істотну шкоду охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб, - карається виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Ст. 382 ККУ
1. Умисне невиконання вироку, рішення, ухвали, постанови суду, що набрали законної сили, або перешкоджання їх виконанню - карається штрафом від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до трьох років.

2. Ті самі дії, вчинені службовою особою, - караються штрафом від семисот п'ятдесяти до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Ст. 189 ККУ
1. Вимога передачі чужого майна чи права на майно або вчинення будь-яких дій майнового характеру з погрозою насильства над потерпілим чи його близькими родичами, обмеження прав, свобод або законних інтересів цих осіб, пошкодження чи знищення їхнього майна або майна, що перебуває в їхньому віданні чи під охороною, або розголошення відомостей, які потерпілий чи його близькі родичі бажають зберегти в таємниці (вимагання), - караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

2. Вимагання, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням свого службового становища, або з погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, або з пошкодженням чи знищенням майна, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, - карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.
Відповісти

Ст. 244-2 КАСУ
1. Рішення Верховного Суду України, прийняте за результатами розгляду заяви про перегляд судового рішення з мотивів неоднакового застосування судом (судами) касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права у подібних правовідносинах, є обов'язковим для всіх суб'єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності нормативно-правовий акт, що містить зазначені норми права, та для всіх судів України. Суди зобов'язані привести свою судову практику у відповідність з рішенням Верховного Суду України.

2. Невиконання судових рішень тягне за собою відповідальність, установлену законом.
Відповісти
Останні новини
Закордонний паспорт коштує 170 гривень, - Верховний Суд України
24 грудень, 2013, 12:30