Волинські театрали заявили про політичні репресії. ФОТО

Волинські театрали заявили про політичні репресії. ФОТО
Луцький аматорський театр-студія «ГаРмИдЕр» «виселяють» з приміщення через те, що в одній з вистав актори зачепили тему побиття учасників Євромайдану.

Про це розповіла керівник театру Руслана Порицька під час прес-конференції у вівторок, 21 січня.

Вона розповіла, що після жорстокого розгону Євромайдану у Києві 30 листопада театральна трупа вирішила доповнити зміст вистави «АУ! Сказане мільйонам», яку грали на сцені 1 грудня, цитатами із коментарів користувачів соцмереж про жорстокі дії «Беркуту» і ситуацію в країні. Це викликало невдоволення районних посадовців, через що театралів хочуть «виставити» з Луцького районного будинку культури.

«Все почалося із першогрудневого (2013 року, - ред.) показу вистави. Це вистава за записами в інтернеті. Її сценарій побудований на дописах пересічних інтернет-користувачів. Там піднімаються найрізноманітніші проблеми особисті та загальносуспільні», - розповіла керівник театру.

ДИВИТИСЯ ВІДЕО З ВИСТАВИ

«На репетицію перед тим ми прийшли надзвичайно схвильовані. 30 листопада відбулося те, що відбулося. І це не могло не зачепити жодну живу думаючу людину. Зачепило це і нас. Ми вирішили разом із колективом змінити закінчення вистави і доповнити його дописами інтернет-користувачів про події, які відбувалися на Майдані», - пояснила Порицька.

Актори театру на мультимедійні дошці показали присутнім нарізку з вистави, де вони зачитують думки пересічних людей про події на Майдані. «Це був крик душі», - прокоментувала Порицька.

«Після цього прокотилася хвиля невдоволення, бо ж ми працюємо у Луцькому районному будинку культури, відповідно, в нас є райдержадміністрація, районна рада. Там це не дуже сподобалося», - каже вона.

«13 січня мене викликали в кабінет відділу культури райдержадміністрації. Де начальник управління (Валентина Зінчук, - ред.) вирішила порозмовляти зі мною на тему, щоб ми тихенько пішли з будинку культури тому, що так чи інакше нас звідти попросять саме за оці дії (виставу, - ред.) Розголос в інтернеті призвів до такого результату», - розповіла Порицька.

Вона переконана, що, змінивши зміст вистави, колектив жодних законів не порушив. «Ми діяли в рамках чинного законодавства. Свободу слова ще ніхто не відміняв на той момент. І, звичайно, дослухатися до її порад ми не збиралися», - каже керівник театру.

«15 січня ми з директором будинку культури ходили коридорами ОДА, поставили до відома начальника відділу культури облдержадміністрації, а також директор спілкувався із заступником голови облдержадміністрації Олександром Курилюком. Ці розмови не принесли ніякого результату», - продовжила Порицька.

16 січня мене знову запросили в районний відділ культури і підписали такий наказ… підстава (для звільнення, - ред.)цілком законна - «скоротити та вивести посаду керівника народного театру студії «Гармидер» з штату». Однак, я відразу повідомила, що ми розуміємо, яка реальна підстава», - натякнула Порицька.

Вона пояснила, що з 2009 року працювала у районному будинку культури на громадських засадах. Оформлена на офіційну ставку була «лише кілька місяців тому». Тому керівник театру запропонувала залишитися на посаді на громадських засадах.

«Відповідь я почула: «Ні, колектив театру 16 березня 2014 року має покинути районний будинок культури», - зазначила Порицька.

За її словами, у Луцьку дуже складно знайти придатне приміщення для театру. «Ви розумієте, що шукати інше місце в нас можливості немає… Нам потрібно десь проводити репетиції, нам потрібні приміщення, щоб зберігати декорації до 15 наших вистав, технічне обладнання», - пояснила вона.

Порицька висловила сподівання, що районне керівництво «одумається» і не буде тиснути на театр: «Ми все ще сподіваємося, що це – непорозуміння, хоча навіть,якщо він буде скасований, «Гармидер» не відступається від своєї лінії репертуарної політики. Гармидер завжди був театром, який відгукувався на больові точки людини та суспільства…»

Руслана Порицька нагадала, що театр має багато заслуг перед областю та країною і створює позитивний імідж для них: «Я думаю, що це ще не кінець. Під скорочення попадає колектив, який часто чи не єдиний представляв Волинь, Західну Україну, Україну загалом на міжнародних конкурсах».

«Що нас змусило вийти перед широкою аудиторією. Захист нашого театру - це само собою. Але це захист нашої з вами гідності, це дійсно заклик до об’єднання мистецького середовища, тих митців, які мають в собі мужність говорити правду і відгукуватися на ті події, які відбуваються в країні», - пояснила вона.

Актор театру «Гармидер» Юрій Моклиця розповів, що театральна трупа не планує залишати приміщення. «Ми не хлопаємо дверима. Ми залишаємось працювати тому, що це не їхнє приміщення. Вони просто балансоутримувачі, а власником є громада», - пояснив Моклиця.

За його словами, немає великого значення, хто конкретно прийняв рішення про «виселення» театру.

«Мене не цікавить, хто конкретно, винна вся вертикаль. Від начальника відділу культури і до голови ОДА. Голова адміністрації точно мусить бути в курсі. Тут постає питання про їхню профпридатність, адже зрозуміло, що це політичне рішення», - пояснив він.

Підтримати театр «Гармидер» прийшов лідер гурту «Тартак» Олександр Положинський. Він зазначив: «Можна, щоб громада брала театр під своє крило. Цього немає. Єдина підтримка - це підтримка активних лучан, які розуміють, що не можна нищити культуру».

«Я закликаю всіх людей у Луцьку, щоб ви не були байдужими, відстороненими, щоб активно брали участь у всіх змінах. Закликаю всіх до створення міцної міської громади. Я закликаю людей примушувати себе виходити…», - сказав Положинський.

Наприкінці театрали запропонували присутнім підписати звернення до голови Волинської облдержадміністрації Бориса Клімчука та міністра культури України Леоніда Новохатька із закликом вирішити дане питання та не чинити тиск на «Гармидер».



Відео з вистави

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 30
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Це вже повний абсурд від влади...
Відповісти
волошенюк і демчук - боягузливі сраколизи!
Відповісти
Кловани, кому вы нах.. нужны своим никчемым "театром"???
Відповісти
здавалося б, кому яке діло до якогось театру з майже Мухосранська, бо хто там зверху про ту Волинь згадує (частіше кажуть Луцьку область, де ні заводів, ні грошей). А от місцеві "власті" переживають. Прогинаються про всяк випадок чи вислужуються? Хвилює "мелочность" чи "мелкость" влади. Якщо таке для них важливо, то що робитимуть зі значно важливішим?
Відповісти
123.... 123... 123... 111 Адин, два три... нікчемний і безглуздий...
Відповісти
яка влада, є Смотрящі
Відповісти
Чув про ці репресії, що й треба було чекати. Волинь - цілковите відображення законів Мерфі і Паркінсона. Дуже свіжий приклад - спроби закриття школи-інтернату в Сенкевичівці (щоправда, не з таких причин). Нинішня обласна влада завжди хоче вирвати гланди через сраку. це дуже зручно з точки зору чиновників. Якщо це зробити складно, то усе буде робитись для того, щоб їх рвати саме так. Пройде певна підготовка до "операції". А курилюк там вирішує нуль цілих, *** десятих. Знайшли в кого просити захисту. Попросіть ще в Клімчука, то він обовязково пошле вас до курилюка, а поки ви перейдете з кабінету в кабінет, то куриюк по внутрішньому звязку отримає завдання:"Пошли їх на ...".
Відповісти
Хоч хтось в нашій провінційній культурі робить шось на ентузіазмі і не чекаючи подачок від держави - так ті бюрократи районного розливу і тут вирішили прогнутися перед ПРдунами і знищити театр!!! Кончені бездарі тільки можуть бути чиновниками від культури, що вони своїми недолугими діями і довели. ГАРМИДЕР воюйте з тими старпьорами!!!
Відповісти
Боріться! Тримайтеся! У вас все вийде!
А вищезгадаті чиновники Луцької РДА - ментяра (волошенюк), перевбиранець (демчук), алкоголічка-істеричка (зінчук). ГНАТИ ІХ У ШИЇ І ТО БІГООООООМ!!!!!!
Відповісти
Ну, що ще потрібно для таких молодиків...? Більшість волинянських інтернетзадротів ніколи б і не дізналися про цей ГАРМИДЕР... А так? Який пефоменс....Політрепресії, вигнали інакодумців....Та, гармидерці повинні кричати браво цій районній владі...)
Відповісти
Це Ви б не дізналися? Не велика шкода...
Відповісти
а це не майно чиновників.
це комунальна власність, власність мешканців району.
зберіть збори та проголосуйте.
руками, це можна, ВР так робить, приклад повчальний.
Відповісти
Стандартный рАгулизм местных властей. Где вы - рЭволюционеры и защитники народа?
Відповісти
Гармидер - найкреативніше культурне угрупування Волині, їхні вистави - це найкраща подія у нашому мистецькому просторі!!!

Ганьба вампірам-кровопивцям!!! Невже ви не розумієте що посягати на митців - це злочин проти духовного багатства країни?
Відповісти
і тут доманська
Відповісти
зараз ви усі похворієте грипом, а звинувачувати у цьому також будете владу? хімічна зброя?
Відповісти
Районний будинок культури - власність громади Луцького району. А в тому Гармидері мешканці Луцького району не грають... То навіщо він районові... Гроші на виставах заробляють і все собі в кишеню... Ну і Цика собі частину кладе...
Відповісти
звідки про гроші знаєте? може, ви учасник і вас обділяють, недоплачуючи? по чужих кишеня у нас всі в країні рахувати вправні. )))
Відповісти
Шановний всезнайко! Жодної(!!!) копійки з вистав Гармидер не кладе до своєї кишені. Все здається будинку культури! Ми самі купуємо собі декорації, техніку, костюми. Звісно, залучаємо до допомоги і спонсорів. Але те, що заробляється нашими виставами - нам не йде. Гармидер завжди жив на ентузіазмі його учасників.
Відповісти
І до речі, я - учасник Гармидеру і жителька села Луцького району. Мій чоловік - теж. Ще двоє учасників теж проживають в районі. Навіщо подавати інформацію, якою ви не володієте?
Відповісти
Всезнайко, за чинним законодавством вам вже світить 5 років
Відповісти
Виправдовувати десятки тисяч бюджету (окрім пальциного спонсорства) витрачених на ластівчину мегапремьєру НСтодоля, від якого Шевченко "крутиться в труні" влада може, а тут відишь ли неугодные!!! робити порно з класики в драмтеатрі можна, а транслювати думки українців зі сцени нізззя. Гармидер, тримайтесь!
Відповісти
Виправдовувати десятки тисяч бюджету (окрім пальциного спонсорства) витрачених на ластівчину мегапремьєру НСтодоля, від якого Шевченко "крутиться в труні" влада може, а тут відишь ли неугодные!!! робити порно з класики в драмтеатрі можна, а транслювати думки українців зі сцени нізззя. Гармидер, тримайтесь!
Відповісти
Прекрасний Театр «ГаРмИдЕр» !!! Руслана Порицька – чудовий режисер!!! Культура в Україні все більше і більше регресує!!! А Театр «ГаРмИдЕр» високо тримає мистецьку планку!!! Хлопці-чиновники! Не знущайтеся над МИТЦЯМИ!!! Навпаки допомагайте театру «ГаРмИдЕр» !!! Він же служить і для вас теж!!!
З найкращими побажаннями театру «ГаРмИдЕр» – Олексій.
Відповісти
Тут швидше такі чиновники як Волошенюк, Демчук, Зінчук попіаритись вирішили. хто це такі, хтось про них чув? Хочуть показати вищим чинам як вони боряться з неугоднимі. ще й державні нагородаи якісь отримають, потім.
Відповісти
який піар? яким вищим чинам?
якщо ви не знаєте ситуації, навіщо оце брєд писати?
Відповісти
Хочу всім сказати, що дану справу не можна залишати в такому стані. я дійсно, не був на виставах цього театрального колективу, але скажу Вам всім, в мене донька студентка і вона ходить на вистави цього колективу. Вона і її друзі в захваті від їх вистав. На рахунок грошів які ніби то заробляє колектив....10-20 грн. за вхід це не є великі гроші, сам давав дочці на те щоб сходила на виставу. Ну, але це все емоції...до діла!
1. Запросити офіційну відповідь управління культури району.
2. Оформити офіційну скаргу в управління культури району, області(з копією в міністерство культури)
3.Подати заяву в прокуратуру області,зібравшии підписи учасників колективу, та громадян.
4. При відмові, подати заяву в міськвиконком та зареєструвати колектив в міській раді(будуть вимушені надати приміщення, при цьому візьміть витяг з управління культури про кількість театральних колективів області ;-), заручіться підтримкою депутатів міськради)
Ну, ніби все! Удачі Вам! Та і НАМ всім! ;-)
Відповісти
А театр шевченка поза політикою? Шкода.
Відповісти
Яким місцем Зінчук, особа, котру вигнали з трьох установ за невміння налагодити контакт з колегами, призначили на керівну посаду? Це АБСУРД! Гір нього керівника по культурі не бачив Луцький район!!!!!!!!
Відповісти
Прекрасний Театр «ГаРмИдЕр» !!! Руслана Порицька – чудовий режисер!!! Культура в Україні все більше і більше регресує!!! А Театр «ГаРмИдЕр» високо тримає мистецьку планку!!! Хлопці-чиновники! Не знущайтеся над МИТЦЯМИ!!! Навпаки допомагайте театру «ГаРмИдЕр» !!! Він же служить і для вас теж!!!
З найкращими побажаннями театру «ГаРмИдЕр» – Олексій Заворотній.
Відповісти
Останні новини
Волинські театрали заявили про політичні репресії. ФОТО
21 січень, 2014, 18:11