У Луцьку третій тиждень стережуть ВВшників

У Луцьку третій тиждень стережуть ВВшників
Третій тиждень поспіль громадські активісти блокують в Луцьку бійців внутрішніх військ на базі.

20 січня активісти луцького Автомайдану влаштували справжню погоню за батальйоном внутрішніх військ, який виїхав на допомогу силовикам у столицю, - пише Волинь-нова.

Саме завдяки активній протидії автомайданівців бійців вдалося завернути на півдорозі. А потім рідні казарми стали пасткою для вевешників.

Протестувальники заблокували обидва входи в частину, щоб не допустити виїзду солдатів у Київ.

Спочатку люди чергували біля обох воріт. Далі забарикадували їх шинами, піддонами та колодами і поставили кілька постів

Біля залізної бочки з вогнищем на імпровізованих сидіннях із шин, дощок та шматків пінопласту гріються троє. Від колючого вітру захищаються плівкою, натягнутою на рейки, що припасовані до піддонів. Поруч на трубі закріплено державний прапор із траурними стрічками на знак скорботи за загиблими під час сутичок із силовиками на вулиці Грушевського.

"Де я тільки не був. Працював на будівництві. І в Україні, і в Росії, і в Німеччині. Найкращі заробітки у Європі. Там усі люди добре заробляють і приблизно однаково. Тільки тих, кому у спадок дісталася нерухомість чи землі, вважають багатими. Не те що в нас", — чоловік у пуховику продовжує перервану моєю появою розмову.

"А чому ж не залишився там?" — допитується інший.

Чоловік у пуховику не встигає відповісти, бо в цей час під’їжджає чорний "Фольксваген Пассат".

"Кому це можна залишити?" — водій дістає картонну коробку, на якій маркером написана назва відомої волинської фірми.

"Дякуємо! Хай Бог помагає! То на спільну справу!" — від іншого поста саме підходить літній чоловік у помаранчевій жилетці і забирає коробку.

Пікетувальники переривають розмови і починають укріплювати своє пристанище: ставлять нові рейки, прибивають плівку. Їм сигналять автівки, що час від часу проїжджають мимо поста.

У глибині двору біля запасного в’їзду у військову частину — барикада із шин та піддонів, яку вінчають дві невеликі сосонки. Над воротами показуються двоє солдатів внутрішніх військ, які поцікавилися, чи є хтось на посту автомайданівців.

Коли журналіст дістав фотоапарат та запропонував подивитися, ті зникли.

Біля основних воріт військової частини — один напроти одного два пости. На верхівці закріплено три прапори: державний, червоно–чорний та волинський. Кілька чоловіків та жінка тупцяють біля бочки з вогнем, п'ють чай.

"До нас сюди навіть донеччанин приходив. Приїхав у Луцьк погостювати і захотів побачити, як блокуємо військову частину. Ми йому пропонували чай, бутерброди, а він просить горілки. Кажемо, що спиртного в нас немає. Він не вірить, мовляв, хлопці, не дуріть, дайте випити, бо змерз, — розповідає один із пікетувальників", - розказує один з учасників акції.

Під самими воротами також височіє барикада. Навпроти неї біля бочки — дві літні жінки. Кажуть, що підтримати автомайданівців приходить чимало лучан, які приносять харчі, медикаменти, гарячі напої, гроші.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ ПРО БЛОКУВАННЯ ЛУЦЬКИХ ВВШНИКІВ


Нещодавно усім миром зібрали кошти на операцію на око для волинянина, пораненого на Грушевського в Києві. Статний чоловік у помаранчевій жилетці — Василь — розповідає більше.

"Одного дня прапорщик хотів виїхати з частини своїм приватним автомобілем. Каже нам, щоб розбирали барикаду. Ми відмовилися. Тоді заявив, що сам розбере. Я відповів: "Спробуй". Розбирати, звісно, не наважився. Але після того тут несподівано появився Володимир Бондар (екс-губернатор, один із лідерів луцького Майдану. — Авт.). Знову вийшов той прапорщик, а я йому кажу: "Бондар тут нічого не вирішує", - оповідає чоловік.

Він каже, що такими словами активістів були здивовані і політик, і військовий.

"Бо тут люди вирішують. Кажу прапорщику, щоб питав у пікетувальників дозволу розібрати барикаду. Але ми на це не пішли, мовляв, якщо ніхто з частини не виїжджає — значить ніхто. На тому й розійшлися. Прапорщик був невдоволений, твердив, що спочатку підтримував Майдан, а тепер уже ні", - каже чоловік.

Василь також розповів історію, як доставляли солдатам харчі. До пікетувальників звернувся командир заблокованої частини, мовляв, треба їхати по продукти. Але автомайданівці знову не погодилися розбирати барикади.

Натомість знайшли вантажного буса, заправили його своїм коштом, взяли із собою офіцера з частини і поїхали у Золочів Львівської області, де ВВшники отримують харчі. Привезені припаси занесли через хвіртку.

Пікетувальники кажуть, що офіцери зрідка ненадовго ходять додому, але загалом частина перебуває на казарменому становищі. Облога триває.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
погано стежите,вв-шники вже другий ранок десь о 9-тій годині автобусом богдан кудись їздять їз міськвідділку
Відповісти
Останні новини
У Луцьку третій тиждень стережуть ВВшників
04 лютий, 2014, 14:59