Стало відомо, кого і як люструють на Волині

Стало відомо, кого і як люструють на Волині
Громадські активісти, які провадитимуть люстрацію на Волині, визначили, хто стане її "жертвою".

Як відомо, 24 лютого Правий сектор, Самооборона, Автомайдан і Громадський сектор Волині зібралися, щоб оголосити про об'єднання зусиль для очищення влади від елементів тоталітарного режиму, - повідомили у Волинському прес-клубі.

26 лютого учасники зібрання схвалили Декларацію про Громадську люстрацію на Волині.

Зокрема, в ній перераховується, кого з обласних чиновників та посадовців люструватимуть.

Зокрема, йдеться про керівників місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування, їхніх структурних підрозділів, територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, Міністерства зборів та доходів, Державного казначейства, Національного банку.

Окремо автори документу згадують про суди, органи прокуратури, управління внутрішніх справ та управління служби безпеки всіх рівнів, структурні підрозділи Міністерства оборони України, заклади системи освіти та охорони здоров’я державної форми власності, державні та комунальні ЗМІ, державні компанії, державні та комунальні організації, компанії з обмеженою відповідальністю, де акціонером є держава, державні фонди, державні фінансові установи та державні банки України, творчі та професійні спілки.

Публікуємо документ без правок та змін:

ДЕКЛАРАЦІЯ
ПРО ГРОМАДСЬКУ ЛЮСТРАЦІЮ НА ВОЛИНІ


Ми, представники громадських середовищ Волинського Майдану, а саме – Правого сектору Волині, Самооборони Волині, Автомайдану та Громадського сектору Волині – 24 лютого публічно заявили про необхідність проведення люстраційних процесів в області та про створення Комітету громадської люстрації.

Суспільство хоче захисту від повернення до диктатури, тому й потребує запровадження процедури люстрації. Люстрацію ми розуміємо як процедуру очищення влади, яка повинна проводитись за чіткими правилами і процедурами. Це не помста, не каральна операція і ні в якому разі не порушення прав людини.

Люстрація – необхідний етап для демократичного поступу нашої країни. Для проведення люстрації необхідно прийняти спеціальний Закон, який повинен містити чіткі критерії і процедури. Однак відсутність закону не забороняє громадськості Волині ініціювати процес громадської люстрації. Більше того, такий процес буде поштовхом до якнайшвидшого прийняття необхідного люстраційного законодавства. Громадська люстрація полягає у виявленні та моральному осуді конкретних осіб та організацій, що були причетні до злочинів проти народу.

На Волині процеси люстрації буде проводити спеціально створений Комітет громадської люстрації (далі - Комітет), що буде діяти відповідно до Положення про цей Комітет. Участь в його роботі зможуть взяти лише ті особи, які самі відповідатимуть критеріям люстрації та користуються авторитетом і довірою у волинської громади. Це можуть бути як представники певних організацій та середовищ, так і самостійні особи.

Членів Комітету громадської люстрації буде затверджувати громада під час народного віче.

Організаційну роботу по підготовці необхідних робочих документів, прийому кандидатур на членство в Комітеті, збору та вивченні інформації щодо осіб, які підлягають люстрації буде здійснювати Координаційна рада Громадського люстраційного комітету. До складу цієї координаційної ради входять двоє представників від кожного вищезгаданого середовища. Допомогу в діяльності Комітету можуть надавати волонтери та всі бажаючі.

Результатом діяльності Комітету будуть люстраційні рішення, які повинні стати підставою для можливості/неможливості особи займати або претендувати на посаду в органах влади. Рішення Громадського люстраційного комітету обов’язково будуть оприлюднюватись для громадськості.

Органи влади та інституції на Волині, колишні, теперішні та майбутні керівники яких потребують люстрації:

1. Місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування Волині, їх структурні підрозділи;
2. Територіальні підрозділи центральних органів виконавчої влади, зокрема управління юстиції, інспекція з питань захисту споживачів, управління лісового та мисливського господарства;
3. Територіальні підрозділи Міністерства зборів та доходів (податкова адміністрація, митниця), Державного казначейства, Національного банку;
4. Суди, органи прокуратури, управління внутрішніх справ та управління служби безпеки всіх рівнів;
5. Структурні підрозділи Міністерства оборони України на Волині;
6. Заклади системи освіти та охорони здоров’я державної форми власності;
7. Державні та комунальні ЗМІ;
8. Державні компанії, державні та комунальні організації, компанії з обмеженою відповідальністю, де акціонером є держава, державні фонди, державні фінансові установи та державні банки України;
9. Творчі та професійні спілки.

Громадську люстрацію проходять особи, які займали раніше чи займають зараз керівні посади або претендують на зайняття вакансій керівників органів влади, їх структурних підрозділів, державних і комунальних підприємств та установ.

Ініціювати перед Комітетом питання про проведення процедури люстрації щодо конкретного посадовця чи особи, яка претендує на зайняття певної посади, може всі мешканці області. Також особа може особисто звернутись у Комітет для проходження процедури люстрації.

Під час процедури громадської люстрації буде проводитись перевірка наступних відомостей про особу:
а) обіймала штатну посаду у Партії регіонів та Комуністичній партії рівня від районного комітету і вище, працювала у відділах політичного виховання та пропаганди цих партій, була членом керівних органів ПР та КПУ, в т.ч. молодіжних та інших організацій при них;
б) була співробітником органів КДБ, ФСБ, виконувала функції резидента, агента, ідейного співробітника, була інформатором, позаштатним співробітником КДБ, ФСБ;
в) була та брала участь у організаціях і діях, які були спрямовані на розкол країни, сепаратизм, порушували права і свободи людини, таких як «Український вибір» та ін.;
г) була у структурних підрозділах МВС, координувала їх протизаконні дії проти громадян у 2013/2014 рр.;
д) брала участь у диверсійних групах «тітушок», координувала їх злочинні дії проти громадян у 2013/2014 рр.;
е) брала участь у протиправній діяльності (хабарництві, корупції та ін.).

Усі ці відомості будуть вивчатися та перевірятися Комітетом громадської люстрації. Для прийняття виваженого рішення Комітет буде враховувати відомості подані особою, щодо якої проводиться процедура люстрації, вивчатиме усі матеріали подані громадянами, подаватиме запити у відповідні державні органи та враховуватиме матеріали оприлюднені у засобах масової інформації.

Проходження люстраційної процедури особою легітимізує її перед громадою області. Особа, щодо якої буде прийнятий негативний люстраційний висновок, повинна буде написати заяву на звільнення або ж відмовитися від участі у конкурсі на зайняття посади.

Процес громадської люстрації розпочинається з моменту затвердження складу Комітету громадської люстрації на Віче в місті Луцьку. Громадська люстрація є безстроковою.

26 лютого 2014 р., м. Луцьк

Правий сектор Волині
Волинська Самооборона
Автомайдан
Громадський сектор Волині

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 27
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
... Участь в його роботі зможуть взяти лише ті особи, які самі відповідатимуть критеріям люстрації та користуються авторитетом і довірою у волинської громади...
То я так розумію, Данильчука серед люстраторів не буде!
Відповісти
І Пащенка також там не буде!
Відповісти
Молодці!
Відповісти
а де даї?
Відповісти
прилюдна і стойка "на коліна!".
Відповісти
Чому Моісей водив людей 50 років по пустині?
Без сумнівів, люстрація, як ідея чудова...
Щодо практики... великі сумніви.
Припустимо позвільняли всіх керівників, що були при владі. Що далі? Хто обійме ці керівні посади?
Заступники цих керівників, яких самі ж керівники собі підбирали по принципам "кум, сват, брат"? Керівників середньої ланки цих самих структур? Так вони теж "в систему" попали не випадково. Здається запропонований механізм люстрації більш подібний на популізм. Де пункти, які б дали змогу зрозуміти, що система лалишиться керованою і на місця прийдуть фахівці, які здатні керувати, а не "герої" без освіти?
Відповісти
Мойсей водив по пустелі 40 років.
Відповісти
Люстрація керівників буде запобіжником для їх заступників які виконуватимуть їх обов"язки.
Відповісти
все думала, що це мені нагадує...
Вже було: "Весь мир насилья мы разрушим, До основанья, а затем..."
Відповісти
Брєд!!! Цім буде мати право займатись Комітет, який створять у Києві і приймуть відповідний Закон про люстрацію, но ніяк не самозванці від Гузя!!! Що - Волинь це вже окрема держава чи автономія???!!!
Відповісти
центри зайнятості?
Відповісти
Давно пора всіх люструвати! Молодці!
Відповісти
Сон рябої кобили називається. Хлопчики загралися в революцію і забули, власне, для чого її робили. Коли починається будівництво нової країни з порушення як мінімум конституції, то така країна приречена повернутись назад в прірву. Хлопці - прийміть холодний душ і заспокойтесь. Ваші дії, в революційному запалі, можуть привести до 1917 року. Зосередьтесь краще на контролі нової влади, прийняття нею рішень які !!!законно!!! будуть запобігати "попаданню" в держструктури нечесних людей. Ці Ваші декларації, доречі прийняті незареєстрованими в законному порядку громадськими організаціями, не мають ніякої юридичної сили і в цівілізованому світі, при всьому розумінні "революционной нєобходимості", сприйняті не будуть. Вивчайте краще досвід країн які пройшли етап очищення і зміни влади і не біжіть "впєрєді паровоза" - а то задавить. В іншому випадку Ви просто нічим не будете відрізнятись від більшовиків в 17 році і наслідки можуть бути такими ж.
Відповісти
В першу чергу необхідно, щоб Верховна Рада України прийняла закон про люстрацію... А далі згідно вимог цього закону зверху-вниз провести саму процедуру люстрації - від міністра, до його найманшого підлеглого.... А не НАВПАКИ !!!
Відповісти
Ура!Давайте каструємо усіх люстрованих і люстраторів.Одні закрались а за другими тюрма плаче.Підтримуєте?
Відповісти
Велике прохання, просто величезне!!!! Звільніть із займаної посади генерального директора Волинського обласного дитячого територіального медичного об'єднання Ващиліна Григорія Володимировича!!! Така людина не гідна працювати серед дітей!!! Для нього люди - ніщо!!! Він вже стільки набрав, стільки "відмив", що ночами не спить, бо боїться за гроші!!!! Ви б бачили, як він до персонала ставиться!! А до батьків дітей!!! Я такого ніде не бачив!!!
Відповісти
Підтримую.За стільки років головним лікарем багато награбував.Треба всіх управлінців звільнити з займаних посад, вони всі однакові, немає значення лікар ти чи ні.
Відповісти
Назвіть мені хоча б одну "компанію з обмеженою відповідальністю, де акціонером є держава" :)

Дякую! :)
Відповісти
Перевірте ще ,будь-ласка ,Волинський облавтодор.Люди ,прості робочі,місяцями не отримують заробітної плати,а начальники і їхні зами за півроку будують хати і купують нові машини.Працівникам Луцькрайавтодору ще за січень не заплатили зарплати,а зараз взагалі перевели на двохденний робочий тиждень.
Відповісти
Я б хотів додати, що Україні треба зробити так, як зробила Прибалтика: "хто хоче Росію, то ми не проти вам скинутися і допомогти виїхати в Росію. Ми повинні таким людям купити і білет та проплатити за їх багаж. А ці люди повинні нотаріально засвідчити, що претензій до нас не мають. І щасливої дороги "старший" брате." А люстрацію треба робити в законний спосіб.
Відповісти
Волинь відзначиться, як область безглузді та анархії. Влилися в історію! Вітаю. Тепер, розмовляючи з людьми, буде стидно зізнаватися,що ти з Волинської обл.
Відповісти
Починати потрібно з себе, покажіть як самі живете!!!
Відповісти
Треба провести люстрацію юзерів-янеків, бо багато тут "розумних" розвелося.....
Відповісти
А Волинські мільярдери-депутати чесно заробили свої мільярди обкрадаючи бюджет, експортуючи повітря, та різні схеми, як не платити в державну казну.
Відповісти
А Волинські мільярдери-депутати чесно заробили свої мільярди обкрадаючи бюджет, експортуючи повітря, та різні схеми, як не платити в державну казну.
Відповісти
Люстрація,безумовно,потрібна,але законна.Я згідна,що міліція,суди,прокуратура,СБУ,закорумповані.Не розумію тільки щодо казначейства,пенсійного,собезу,там працюють нормальні люди,особливо в районах,в них сім"ї,діти,як їм жити?
Відповісти
А як на рахунок люстрації самого Гузя? В такі роки і такі досягнення? Чи допомогло те що батько працював у федерації профспілок? Цеж які зв'язки?
Відповісти