У Луцьку презентували книгу про Старе місто

У Луцьку презентували книгу про Старе місто
У Луцьку презентували першу книгу кількатомної серії про Луцьк краєзнавця Вальдемара Пясецького.

Захід відбувся 28 березня в бібліотеці історичного факультету Східноєвропейського університету імені Лесі Українки.

Книга «Старе місто» розповідає про історію вулиць, будинків, людей з території нинішнього історико-культурного заповідника «Старий Луцьк». Вона розбита на 3 частини – Верхній замок, Окольний та середмістя. Кожен розділ містить по дві статті іншими мовами – польською та англійською.

Книга висвітлює місто як багатонаціональне. Є в ній окремий розділ єврейської історії. Автор планує у другому томі більше розкрити цю тему, оскільки, за його словами, значна частина збережених історичних будинків та й самої історії луцького середмістя пов’язана саме з єврейською історією.

За словами Пясецького, його книга – «збірник легенд, побутових фактів, історій повсякденного життя». Робота над книгою тривала довго. Є у ній багато фактів з історії міста, які публікують вперше. У книзі є не тільки тексти, а й історичні світлини Луцька, а також сучасні.

Автор сучасних фотографій Віктор Чухрай розповів, що свого часу із Вальдемаром Пясецьким пішки обійшов чи не все місто. Частина їхніх досліджень міститься у новій книзі. Він зауважив, що обличчя міста дуже швидко змінюється. Йому прикро, що зміни ці зазвичай відбуваються не на краще – багато історичних місць, будинків тощо втрачається навіки.

За його словами, знімок для обкладинки книги він зробив ще у 1998 році на слайдові плівку. Зараз вигляд уже неможливо повторити через появу нових об’єктів.

Директор археологічного підприємства «Волинські старожитності», де готувалася книга до друку, Олексій Златогорський розповів, що Пясецький у майбутньому планує видати наступні томи – про середмістя та околиці Луцька. Пясецький же пожартував, що мріє і про четвертий том – усе те, що не увійшло в попередні три.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Буде пркрасний подарунок для гостей міста! Бажаю автору натхнення і нових відкриттів ;) )))
Відповісти