На Волині суддя-хабарник залишився на посаді

На Волині суддя-хабарник залишився на посаді
У Ківерцівському району суддя Іван Підгорний, якого впіймали на хабарі, продовжує працювати.

1 квітня активісти «Самооборони Майдану» Волиніприїздили відвідати суддю.

Вони заявляють, що Підгорний нині перебуває під слідством, проте й надалі веде судові справи громадян. Доказом цьому є табло розкладу засідань, на якому вказано, що суддя мав розглядати сьогодні кримінальну справу обвинуваченого Олександра Держая за статтями 395 ч. 2 та 309 Кримінального Кодексу України.

Втім, судді Підгорного не було і засідання не відбувалося.

Тож, «Самооборона» звернулася до голови райсуду Олександра Костюкевича, аби той пояснив ситуацію. За його словами, Підгорного викликала прокуратура, через що він відмінив засідання.

Окрім цього, голова суду підтвердив, що його підопічний нині перебуває під слідством, та розповів про деталі справи. Так, справа Підгорного тягнеться ще з 2010 року, коли його піймали на хабарі. Через це він був засуджений до 5 років позбавлення волі із конфіскацією майна, з відстрочкою виконання вироку на 2 роки. Втім, він подав скаргу до Рівненського апеляційного суду, який скасував один із пунктів, а саме – конфіскацію майна.

Не погоджуючись із рішенням суду, він написав касаційну скаргу, в результаті чого Вищий спеціалізований суд скасував рішення Рівненського апеляційного суду. Той направив справу на новий апеляційний розгляд. Опісля справа була направлена на додаткове розслідування. Оскільки справа Підгорного на той час розглядалася за Кримінально-процесуальним кодексом (КПК) 1960 року, то слідчий виніс постанову про відсторонення Підгорного від виконання його обов’язків. Так, він був відсторонений на чотири роки від своєї роботи. Проте суддя майже весь цей час отримував заробітну платню.

У 2013 році був прийнятий новий КПК, в якому процедура відсторонення передбачає звернення генпрокурора до Вищої кваліфікаційної комісії, аби та відсторонила суддю. Через цю нову процедуру, постанова слідчого про відсторонення Підгорного від роботи була скасована заступником прокурора Волинської області Володимиром Троцом.

«Нічого не лишається, як допустити його до розгляду справ», - зазначив Олександр Костюкевич.

Активісти Ківерцівської та Волинської Самооборони не задоволені такою ситуацією, адже підсудний сьогодні вирішує долі інших людей.

«Сьогодні він мав розглядати справу о 10 годині. І ця правова колізія дозволяє оцій фігурі заходити в зал суду і здійснювати правосуддя іменем України. Ми цього не підтримуємо», - заявив один із представників Волинської Самооборони Майдану Андрій Омельчук.

Окрім Підгорного ще одна справа судді Ківецівського райсуду Світлани Поліщук нині чекає на розгляд служителів Феміди, а Поліщук відсторонена від виконання своїх обов’язків.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
троць зять клима все ясно
Відповісти
ще небачив бидного суди
Відповісти
Такий самий хабарник є суддя львівського господарського суду Юрченко Ярослав Олександрович. Він буквально мстить стороні судового процесу, затягуючи процес та виносячи незаконне рішення, якщо вона не дасть йому хабаря. Юрченко вважає, що позивач, який заявив позов у суд зі своїми проханнями, повинен дати йому хабаря, якщо він хоче, щоб позов був задоволений на його позивача користь.

Нічого не можна сказати про суддю, коли він вислуховує представників сторін, приймає документи та вчиняє інші процесуальні дії і в кінці виносить навіть саме незаконне, абсурдне рішення. Це може статись в будь-якій країні з самою досконалою судовою системою, бо любий самий професійний та порядний суддя може зробити помилку. ПРОДОВЖЕННЯ. Але коли Юрченко Ярослав навмисно та нахабно затягує розгляд справи, єхидно та нахабно посміхаючись, дразниться з стороною, яка подала позов, відверто говорить, що він не може винести справу на користь позивача, приймає лише до розгляду клопотання та докази відповідача, відмовляє клопотанням позивача і т.д., то відразу стає зрозуміло, що він хоче хабаря. Інакше б Ярослав Юрченко не затягував розгляд справи аж на 6 засідань, протягом яких ведеться лише пуста розмова та сварка між сторонами процесу, а відразу б виніс рішення таке, яке він хоче. Це ж відразу видно, як суддя Ярослав Юрченко прикидується дурником та тормозом, що він не розуміє позов позивача, не хоче навіть прочитати закони та розглянути докази , які позивач йому пхає під ніс, відвертає свій погляд, коли йому позивач дає читати документи та закони, відхиляє клопотання та відверто, нахабно посміхаючись, заявляє, що експертизи не потрібно, коли позивач подає клопотання провести експертизу, бо він Ярослав Олександрович Юрченко, як він заявляє, єхидно посміхаючись, сам без експертизи бачить (сік !) , що всі документи та підписи на них є автентичними, коли позивач достеменно знає, що документи та його підписи є сфальшованими, що його відсутність в установі в цей день, коли фальшувалися документи, підтверджуються іншими доказами, зокрема відсутністю пропуску в установу в цей день і т.д.
Відповісти