На Волині встановили пам'ятник німкені

У Ківерцівському районі відкрили пам'ятник німкені Ельзі-Ользі Шнетінберт-Міцевич, яка у роки війни врятувала від смерті 200 волинян.

Кожне українське село має свою неповторну історію, але у Берестяному вона взагалі унікальна, - пише Волинь-нова.

Німкеня захистила від нацистських карателів жителів села Берестяне Ківерцівського району. Село зайняв батальйон есесівців та тисячний загін власовців, двісті людей зігнали у клуню, щоб живцем спалити, але місцевій жительці, німкені за походженням, вдалося вмовити есесівців відпустити беззахисних селян.

Цей неймовірний вчинок міг би залишитися просто місцевою легендою, якби не краєзнавець та художник Микола Подзюбанчук. Відразу після публікації історії жінки в ЗМІ жителі села почали збирати на нього гроші. Бажання допомогти у добрій справі виявив і благодійний фонд народного депутата України Ігоря Єремеєва «Волинська родина», частину коштів надала редакція «Волині–нової».

Так спільними зусиллями вдалося здійснити задумане. І через 45 років після смерті Ольги (грудень 1969–го) на її могилі встановили достойний героїчного вчинку пам'ятник, який відкрили і освятили 9 травня. Тому відзначення цьогорічного Дня Перемоги в Берестяному було особливо хвилюючим.

Вшанування пам'яті героїчної землячки розпочалося з хресної ходи від місцевого храму Різдва Пресвятої Богородиці. Люди з хоругвами вирушили на сільське кладовище, спочатку до пам'ятника воїнам, які полягли за волю України у часи Другої світової війни, а потім до пам'ятника Ельзі-Ользі Шнетінберт-Міцевич. Зібралося багато жителів: від малого до старого, були й очевидці тих драматичних подій. Місцевий священик отець Василь Щур відслужив панахиду.

Керівник громадської приймальні народного депутата України Ігоря Єремеєва у Ківерцівському районі Марія Біскуп зазначила, що Ігор Миронович про подвиг цієї жінки дізнався на зустрічі з виборцями в їхньому селі і не залишився байдужим до її пам'яті, зголосився допомогти.

Головний редактор "Волині-нової" Олександр Згоранець наголосив, що у колективу видання із жителями Берестяного особлива дружба, адже тричі на тиждень газета приходить у 90 домівок. Нещодавно сюди привозили суперприз переможцю передплатної лотереї – трактор. А тепер відкривається створений спільними зусиллями пам'ятник сміливій односельчанці.

"Дивлюся на всіх жителів — сивочолих, молодих та зовсім юних — і розумію, що вас могло й не бути на цьому світі. Але завдяки святій жінці, яку Бог послав у ваше село, вдалося врятувати двісті людських життів від страшної смерті, вдалося зберегти генетичний код Берестяного. Думаю, душа Ельзи Шнетінберт, спостерігаючи з небес, сьогодні радіє, бо її пам'ятають. А людина живе доти, доки живе пам'ять про неї", – зазначив Олександр Згоранець.

"Напевне, це була головна місія життя Ельзи Шнетінберт — врятувати наше село від смерті. Надзвичайно важливо, що сьогодні сюди прийшли нащадки врятованих людей. У трагічний момент Німка прийняла єдино правильне рішення і перемогла. Страшно навіть уявити, як одна беззахисна жінка вистояла проти кількох сотень озброєних карателів… Ми не знаємо, що вона їм сказала, але село захистила", – наголосив невтомний краєзнавець Микола Подзюбанчук.

За словами Миколи Подзюбанчука, який розробив ескіз, монумент складається з двох половинок, адже Ельза-Ольга — німкеня та українка одночасно. Посередині – серце, бо вона любила людей і сама була людиною з великим серцем. Пан Микола щиро подякував усім, хто допомагав встановлювати пам'ятник. Шкода лише, що жодної фотографії жінки-героїні так і не вдалося відшукати.

На відкриття пам'ятника Ельзі-Ользі Шнетінберт-Міцевич приїхали її онуки й правнуки, вони поділилися спогадами про свою мужню бабусю. Виявилося, що жінка, котра врятувала двісті чужих їй людей, у роки воєнного лихоліття втратила чотирьох із шести своїх дітей. Директор школи Микола Шульський додав, що учасники волонтерського об'єднання «Від серця до серця» створили короткометражний документальний фільм про Ельзу Шнетінберт і таким чином пам'ять про неї передаватиметься від покоління до покоління.

А сільський голова Берестяного Олександр Піддубний акцентував увагу на вислові, який викарбувано на монументі: «Хто рятує одне життя — рятує весь світ». Ці слова найкраще передають зміст героїчного вчинку німецької жінки, яка врятувала щонайменше двісті життів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: історія
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині встановили пам'ятник німкені
13 травень, 2014, 14:59