На луцькому заводі переконують: працювати у них не так тяжко, як розказують

На луцькому заводі переконують: працювати у них не так тяжко, як розказують
Недобра слава про умови праці на заводі «Кромберг і Шуберт Україна» ходить уже давно.

Екскурсію скандальним підприємством «Кромберг і Шуберт Україна» Луцька провели для журналістів.

Подивитися на умови праці на заводі можна було сьогодні, 27 травня.

Робота без вихідних, напружений графік, задуха в цехах, чимала система штрафів, – далеко не повний перелік того, з чим доводиться стикатися там робітникам. Принаймні так стверджують працівники.

Переконати у тому, що всі ці твердження - міф вирішило керівництво заводу «Кромберг і Шуберт Україна».

Показали цехи, навчальні класи, медпункт, їдальню. До слова, виробничу площу заводу планують розширити на 7 тисяч квадратних метрів й додатково залучити до роботи 1000 працівників. Нині на підприємстві працює 4350 осіб.

На закиди, що на заводі існує велика система штрафів, від якої страждає найбільше виробничий персонал, технічний директор ТОВ «Кромберг і Шуберт Україна» Славомір Качмарек каже, що карають людей лише за крадіжку, вживання алкоголю та порушення трудової дисципліни.

Начальник відділу з управління персоналом Марина Кущенко переконує, що на оклад штраф не вливає, а лише на премію: якусь її частину можуть зняти.

Що стосується задухи у цехах, то Славомір Качмарек
розповідає, що системи кондиціонування на заводі немає, оскільки вона шкідлива. Однак є система вентиляції, яка здатна трохи охолодити повітря на виробництві.

«Якщо на вулиці +27°C, то у цеху буде температура десь +24-25°C», - відзначив Качмарек.

Що ж до нарікань робітників на напружений графік роботи й дуже короткі перерви - 20 та 10 хвилин за зміну, то технічний директор пояснив: перерви вистачає, щоб поїсти й відпочити, але недостатньо, щоб виспатися на роботі.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 43
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Диму без вогню не буває
Відповісти
ще не було такої фірми, де всі були б задоволені
Відповісти
піар акція. хай скажуть яка у них середня з/плата
Відповісти
а ти себе з Європою вже рівняєш, стосовно зарплати? На Богдані зарплата більша? Чи на Варшавці? Чи може в супермаркеті або на заправці? Чи в держустановах? А якщо ти постійно "линяєш" від роботи, то і зарплата в тебе буде відповідна
Відповісти
2500-3500- чистими(в залежності від місяця року)....А в тебе Яка зарплата???
Відповісти
має жорстку систему експлуатації робітників. Низьку заробітну плату, бо це НЕКВАЛІФІКОВАНА праця!
Відповісти
Звичайно, працювати для тебе - експлуатація. То йди в депутати - там тільки такі, що язиком ляпати можуть. Та відкрий свій завод, де працівники будуть робити все що захочуть, тільки б не працювати. Або працювати тільки коли є настрій. А ще сплати всі податки. Тоді і поговоримо.
Відповісти
хто хоче працювати ,шукає можливісь,а хто не хоче ПРИЧИНУ!
Відповісти
Качмарека знаю з його появи на заводі людей з виробництва польський пан рахує другосортними.
Відповісти
Качмарек така ж людина як і всі, от правда поставились до нього не зовсім по людські. От ви особисто, як ставитесь до людей які вас обманюють, хамлять? Думаю, не дуже лагідно. Він коли обідає, сідає біля робітників і розмовляє з ними. Зверхній пантого б не зробив. А от те що люди ведуть себе, як другосортні - це факт. Що робиться в курилці і туалетах? І якого сорту люди таке творять?
Відповісти
Ти або дуполиз або підлиза ..... (точно не знаю але щось між тим і тим :)
Відповісти
Якщо чесно то Славомір Нормальний Чел...але в нього як і в інших є свої загони
Відповісти
Я б так не сказав. Буває, свариться, але всіх знає. Часом навіть пройде, хлопне по плечу і запитає чи все добре. Я чув як він розносив когось із офісу, що мало води поставили в цех. А стосовно працівників - знає хто і як працює.
Відповісти
Офісних може і хлопає потім по плечу,або по чомусь іншому))))))А На Виробництві... Мінус!!!...Мінус!!!....Мінус!!!..і премії нема
Відповісти
То він так просто ні за що прискіпується? Просто так?
Відповісти
сто відсотків правда. він нікого не вважає за людей. знаю з власного досвіду
Відповісти

«Якщо на вулиці +27°C, то у цеху буде температура десь +24-25°C», - відзначив Качмарек.Тобто,якщо на вулиці +33-36°C то у цеху буде температура десь +31-34°C?????
Відповісти
Колік, в тебе дома яка температура, коли на дворі спека?
Відповісти
А ти знаєш, що буде, якщо на дворі +36 аа в приміщенні +18 , ну нехай +20 і різко вийти з такого приміщення на вулицю? Там 80% загремить до лікарні із запаленням легень. Одним буде дути, іншим все ще жарко...
Відповісти
сьогодні темпаратура була 23 градуси,і нічого нармально, всі працюють, всім подобається, з/п 2000-3000 тис. залежить від стажу, премії, і те чи порушував ти дисципліну.
Відповісти
2-3 тис? то ви працюєте як коні щоб виконати план, а для німців цього плану немає. це наші придумали,і за таку роботу повинні платити більше, а на шуберті двойна бугалтерія,
Відповісти
Ви так не старайтеся - нічого в Вас без ліків не вийде. Якщо Ви забули власне ім"я та назву фірми - тільки інтенсивне лікування може Вам допомогти. У Вас ще є шанс, бо потім може бути пізно.
Відповісти
це в самий раз для вас! На інше не маєте тямки....
Відповісти
А на що є тямка у вас? Розкажіть нам де ви і чого досягли? Можей ми, нетямущі візьмемо з вас приклад.
Відповісти
я там працювала 4! роки. і карають штрафами, навіть дуже, найбільше це може бути зняття премії (від 500 грн), літом дуже важко працювати, тому що задуха, а ще відношення до людей ніякого. тебе вважають за ніщо. особливо Качмарек, він дуже економний. тому і немає кондиціонерів, коли були німці то був порядок і людське відношення,загалом на заводі працюють люди з села, адже їх все влаштовує,а міське населення шукає кращого. в багатоьх працівників, і в мене такоєж починаються проблеми зі здоровям. особливо з ногами, або голосом. от вам і нешкідливі умови праці
Відповісти
Шановна Катерино, коли були німці, то кондиціонерів не було теж. І в мене дуже великі сумніви, що ти тут працювала. Бо працювала колись, а починаються проблеми із здоровям зараз (особливо голосом). І замість того, щоб брехати, зайнялися б чимось іншим. Я не кажу що в приміщенні прохолодно, і у вас теж я думаю кондиціонерів немає. А решта - елемент твоєї фантазії, бажання розказати "страшну історію", бо більше немає про що розказати. І чесно, за такі речі, що ти тут пишеш, я б тебе теж вважав би ні за що. Вибач.
Відповісти
ви смішний працюючий, і я дійсно працювала. навіщо обманюватимені когось. я кажу все як є на модерні прохолодніше, а на основному заводі дуже гаряче, і навіть не спорьте, а якщо т дійсно працівник шуберту. то ти мало працюєш, я говорю реальні речі, я 4! роки , це не декілька місяців після яких половина людей з шулінгу звільняється, а коли були німці, то було людське відношення до всіх. не лише до офісних праціників, як зараз у Качмарека..
Відповісти
Ахаха-х працюючий а ти на якій лінії иотаєш????
Відповісти
41, тільки от я не мотаю. А ти з якої лінії, всезнайка?
Відповісти
(мотаєш)-Чи Славомір сказав всім офісним сидіти і писати Гарні відзиви???
Відповісти
напевно "працюючому" премію за неправду Качмарек платить, або це людина яка не з Луька, тому що всім хто не луцький там працювати добре))
Відповісти
Луцьких є і багато. І з Модерна теж їздять (лінуються 500 метрів пішки пройтися) до зупинки. А чим луцькі краще за інших? Давайте я вас порівняю з киянами? О, немає чого рівняти - ви їм не ровня!
Відповісти
а я зараз і в Києві, можу сказати що лучани за київлян кращі, в усьому, тому робіть висновки, а лучани просто довго не витримують на заводі,от тим і кращі, а тим хто з села їм аби платили от вони і працюють
Відповісти
Ні, кияни краще. Вони займать вищі посади і виконують професійну роботу. А лучани їдуть в Київ виконувати брудну роботу.
Відповісти
Я памятаю той час, коли тільки прийшов Качмарек, стало повільно робитися для працівників гірше, особисто я працював тоді за двох людей,кудись жалітись не було сенсу, терпів десь рік, потім звільнився, працювати там не рекомендую по всім параметрам. На навчанні нам показували на бумазі які види клею для склеювання проводки там використовуються, раджу їх марки записати та перевірити який рівень небезпеки вони становлять, під час так званого фенування або зварювання проводки виділяються небезпечні речовини. Літом на заводі Кромберг енд Шуберт дійсне пекло, розказувала одна колега, як виливала на себе з півлітровки воду, а вона висихала за хвилину. Після роботи в мене та в багатьох працівників був дивний присмак метала в роті. Від проводів, які обробляються щурячою отрутою на руках робляться тріщини, дуже помагав дорогий аерозоль Пантенол.Вразило один раз відношення керівництва до жінок: почалися ремонти і гардероби(металеві ящикі)тимчасово перенесли на відкриту територію, на якій жінки змушені були перед всіма, хто проходив, передягатися. Найкраще на заводі було як директором був німець Гюнтер Шюлер, був повний порядок, нормальні зарплати і відношення. Приводом для зняття премій часто була... пилюка, яку працівники цілу зміну змітали, змивали з лінії, на яку приходив поважний дядько і опа! З вас мінус 100 гривень за пилюку ! Це ж завод, на якому ходять люди, працює устаткування, літає пилюка і це ж робота прибиральниць, а не працівників лінії, але то є привід для зняття премії. І так багато моїх колег з 7-ми річним досвідом роботи позвільнялись із Кромберг енд Шуберт. Бували такі випадки, коли керівництво на початку зміни лякало працівників звільненням, користуючись масовим безробіттям в країні, і так було майже кожен день. Качмарек не раз видавав наказ щоб виходити у вихідний день на роботу, хоча сили у багатьох працівників часто не було на той день, так могло бути кожен тиждень. Охорона заводу теж не подарунок, не раз стояли біля гардеробних ящиків, щоб побачити людину, яка відкриває той ящик і потім перевірити той ящик повністю, чи не заховав ти там проводів. Багато приходили і клали деталі, які використовують при складанні проводки кожен день, то охорона, як побачить, зразу писала бумагу і таку людину могли звільнити.Раз після зміни я пішов у наш туалет, там було зайнято, я пішов на другий поверх в туалет, куди ходять офісні працівники, такий самий туалет, мене побачив один охоронець, пішов за мною в туалет і сказав: Щоб я тебе тут більше не бачив. Прирікатись не було сенсу, бо міг написати ту ж бумагу, через яку зняли би гроші. Із цього видно, яке відношення в керівництва до працівників виробництва, дарма що вони будуть говорити що підняли зарплату, довозять до роботи, багато чого вони не говорять. Тому раджу не йти на цей завод, щоб не перетворитися на хворого робота. Ще раджу передивитись в неті бесіду покійного Клімчука з Качмареком, який ненароком обмовився що в них все схвачено в судах,- це на випадок якщо хтось буде жалітись.
Відповісти
це правда
Відповісти
Я працівниця заводу з 2006 року ,останні 4 роки працюю в навчальному відділі інструктором і Ваше "На навчанні нам показували на бумазі які види клею для склеювання проводки там використовуються" абсолютна брехня. Ми не демонструємо на навчанні клеїв які використовуються на виробництві!!!
Стосовно щурячої отрути на проводах, Ви ще напишіть,що провода ЧОРНОБИЛЬСЬКІ! Покажіть мені хоча б одного німця який купить собі авто з подібним набором шкідливостей, в проводках які ми виготовляємо не має навідь в припої свинцю, бо він є шкідливим.
Стосовно гардеробів: скажіть коли Ви робите в себе вдома ремонт у Вас є всі зручності? От і тут довелося трішечки потерпіти щоб стало краще. Тепер окремі гардероби для чоловіків та жінок.
Відповісти
А я і не говорив що на навчанні нам демонстрували види клею, на бумазі був надрукований колективний договір, якого нам по-скорому показали і в якому тоді, на той рік були записані два види клею для використання в комплектації проводки на Кромберзі, це були дві марки клею, я тоді цього не записав. Пізніше я говорив з одною дівчиною на лінії, яка щось склеювала в проводці цілу зміну одним із цих клеїв. Вона говорила що думає що він шкідливий бо їй доплачували тоді паро гривень за цю роботу. Тоді я запитав в одного товариша з другого поверха із офісних працівників, щоб взнав за ці клеї. Через буквально декілька днів він прийшов до мене на лінію і сказав, що йому колеги розказали за ці клеї, що вони є надзвичайно ефективні для комплектації проводки але одні із найнебезпечніших в світі за шкідливістю.
Весь період, протягом якого я був на заводі, на рахунок щурячої отрути і ще якоїсь хімії говорили всі, від складу до відділу пакування,причому дивна алергія від проводів на руках була в багатьох працівників.Якби німець знав не тільки ці деталі, але і прихований брак, який пускається в проводку, вроді все нормально зовні, проводка проходить всі перевірки і відправляється німцям але високопрофесійні працівники говорять що це брак, хоча сказати цього начальству не можуть бо людина може позбутися премії та ще й отримати догану. Одна дівчина з Хеку, яка дуже довго працювала на Кромберзі мені говорила що би не хотіла купляти машину, знаючи, що в ній є проводка з нашого заводу. Тобто проводка з цим браком може нормально працювати але не виключений варіант, що колись щось піде не так, тоді як у інших випадках, коли немає ніякого браку і проводка проходить всі перевірки добросовісними працівниками і начальством, - цей варіант виключений.Раджу все таки понюхати добре провода, можете знайти трикольорні, які так смердять, що я уявляю що там може бути.
А гардероби мають усі працівники, чи в одному ящику кладуть свій одяг і речі пятеро працівників? До речі, зараз жіночий душ працює чи на замку, до якого мають ключі наближені люди начальників змін?
Відповісти
З Вашої розповіді зрозуміло одне: от бабця бабці сказала!
Ключі від душа знаходяться в охорони при вході на виробництво і користуватись ними можуть всі. Душові відремонтовані та хіба це когось цікавить краще пахнючому на лінії стояти, та розповідати:"на замку, до якого мають ключі наближені люди начальників змін". Души працюють як чоловічий так і жіночий, а ключі в охорони бо іноді працівники ходять в душ не тільки щоб помитись!!! Навчальний клас знаходиться поруч з жіночим душем і дуже шкода бачити реакції прибиральниць коли їм доводиться вигрібати з душа те, що накрутили в ньому, а потім який поганий завод!!!
Можливо ШАНОВНІ потрібно спочатку звернути увагу на себе і не крутити тут в коментарях ТЕ, що іноді прибиральниці в душі знаходять. Нам (інструкторам та тренерам) на навчанні доводиться розповідати людям не тільки про матеріали та документи, а й основні правила особистої гігієни бо іноді приходиш в клас, а там...
Відповісти
Стосовно клеїв: Клей використовується для фіксації деталей на проводці його на хліб мазати не потрібно!!!Клей це токсична речовина яка має різкий неприємний запах, тому робочі місця на яких працюють люди з клеєм оснащені додатковими витяжками!!! Так як і місця де фенують та працюють з припоєм. Ще на навчанні ми розповідаємо, що технічний спирт пити не можна він містить шкідливі добавки це може коштувати Вам здоров'я!!!
АГА, наші працівники цього не слухають вони ТЕХНІЧНИЙ спирт СОКОМ розводять(щоб краще йшов), а потім в ІНФЕКЦІЙНІЙ лікарні розповідають про ШКІДЛИВІСТЬ на КРОМБЕРЗІ.
Шановний Віталій, працювати на Кромберзі дійсно шкідливо, бо доводиться ПРАЦЮВАТИ, а за просто так ніхто Вам гроші платити не буде, ми вже живемо не при комунізмі, а при КАПІТАЛІЗМІ!!!
Відповісти
хамство,штрафы,летом задуха.И низкая для такой работы зарплата.
Відповісти
Назвіть мені хоч одне підприємство на Волині де цього зовсім немає. А ще де можна отримати вищу зарплату ніж на Кромберзі.Дуууууже чекаю відповіді!!!
Відповісти
Вищу зарплату можна отримати на Модерн-Експо, в мене там працюють товариші, зовсім інше відношення, але туди так не набирають як на Кромберг. Стосовно того що бабця бабці переказала, то це на ринку, а якщо це говорить людина, яка має відношення до цього, займає відповідну посаду, відповідає за свої слова то я думаю слід прислухатися. Чи вам потрібні документальні докази, фото? Коли я працював на Кромберзі я говорив із одним колегою про створення збірки документальних доказів, фото та інших матеріалів що відносились би до реального стану на Кромберзі, що включає в себе: справжнє відношення до працівників заводу, фінансові махінації із зарплатами працівників, стан шкідливості, прихований брак продукції та багато іншого. Цю збірку ми думали перекласти на німецький і вислати в Аусберг чи Реннінген, звідки колись приїзжав близький компаньйон Отто Кромберга і якому показували що на заводі так все добре, він і повірив... Але потім мені сказали одні люди, що в Німеччині практично за все на нашому заводі знають, і навіть більше ніж будь-хто інший, але в них єдина ціль- більше прибутку з меншими затратами, навіть через порушення прав працівників. Тоді я подумав, а чому би не створити цієї збірки матеріалів і не вислати всім клієнтам Кромберга ? Нехай знають, яку вони отримують проводку. Але ми цього так і не зробили через те що я знайшов нове місце роботи і часу на це просто не було, хоча би хотілося... Особисто мене вражала не стільки та шкідливість, надурювання на зарплаті а відношення до працівників. В нас був дуже хороший колектив, в якому працювали люди з великим досвідом роботи, але практично всі змушені були звільнятися саме через відношення до них. Памятаю, як прийшов до вашої начальниці відділу кадрів із заявою на звільнення то вона із розумінням подивилась, ще поперезвонювала дівчатам з кадрів чи немає якогось вільного місця в офісі, аж тоді підписала заяву. Ще на рахунок фенування і витяжок то не раз із VK йшов такий сморід на лінії поблизу, що в кінці зміни починала боліти голова.Багато працівників жалілись, але не було ніякого результату. Робота не обмежується лише Кромбергом, хоча добре що він дає багато робочих місць в наш час. Відносьтеся добре до людей, в кожного є свої недоліки і тоді вам, коли побачать в маршрутці то скажуть: " Знаєш, ми про тебе до цього часу згадуємо на роботі ". Я думаю вам буде приємно.
Відповісти
Останні новини
На луцькому заводі переконують: працювати у них не так тяжко, як розказують
27 травень, 2014, 16:44