Волині хочуть повернути «дохрущовський» вигляд

Волині хочуть повернути «дохрущовський» вигляд
«Широка адмінреформа», яку планує провести уряд, може зачепити, перш за все, Волинь.

Про це йшлося вчора, 11 червня, під час засідання Кабінету міністрів, - пише видання Обком.

Так, урядовці схвалили проект закону «Про добровільне об'єднання територіальних громад», який вони називають першим кроком широкої адміністративної реформи. Автори документа кажуть, що його реалізація на практиці поверне об'єднані громади в кордони, що існували до адмінреформи Микити Хрущова.

Питання розгляду законопроекту було першим на порядку роботи Кабміну. «Ми схвалили його і вже наступного тижня маємо намір подати в Раду. Закон цей треба було приймати ще п'ять років тому», - сказав віце-прем'єр Володимир Гройсман, що відповідає в Кабміні за регіональну політику.

Метою законопроекту заявлено створення потужних територіальних громад, що дозволить заощадити бюджетні кошти шляхом скорочення держапарату на місцях. Цікаво, що подібний законопроект вже розроблявся попереднім Кабміном. Основні положення документів практично ідентичні.

Документ в обох редакціях надає територіальним громадам право формувати більші суб'єкти. У добровільному порядку зможуть об'єднуватися сусідні громади в межах однієї області.

Адміністративний центр об'єднання повинен знаходитися якомога ближче до географічного центру громади, що формується, і не далі 30 км від найбільш віддаленого населеного пункту.

Як і в старій редакції законопроекту, пропонується, що у разі об'єднання громад, що знаходяться в різних районах, або ж громади міста з громадою будь-якого іншого населеного пункту, добро на зміну їх кордонів даватиме Верховна Рада. Виникнення укрупненої територіальної громади спричинить нові вибори органів її самоврядування.

Збереглося також положення про введення в приєднаних селах і селищах посади старости. Призначати його буде рада нового територіального об'єднання, обов'язки і зарплата будуть обумовлюватися відповідним контрактом.

Відмінності між редакціями документа нечисленні і не зачіпають його суті. Наприклад, по різному подано положення про процедуру об'єднання територіальних громад.

За прогнозами авторів законопроекту, середня чисельність сільської громади при об'єднанні в нову територіальну одиницю складе 9 тис. осіб, середня кількість населених пунктів у такій громаді досягне 16, а її очікувана площа - близько 400 квадратних кілометрів. У пояснювальній записці сказано, що більша частина нових територіальних громад, які можуть з'явитися на карті України, будуть відповідати районам, які існували в УРСР до адміністративно-територіальної реформи 1954-1960 років.

Екс-народеп Євген Гірник, який критикував раніше законопроект уряду Азарова, і сьогодні вважає, що територіальна реформа у вигляді укрупнення громад має як плюси, так і мінуси.

«Як я говорив раніше, фактично цим законопроектом повертається сталінський територіальний устрій. Воно вигідно, звичайно, уряду, якому хочеться урізати витрати на утримання маленьких громад, і тому він буде пропонувати хороші субвенції радам, що зважилися на об'єднання. А як почуватимуться люди, яким доведеться їздити до ради в райцентр за тридев'ять земель?» - говорить Гірник.

Екс-міністр міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Анатолій Близнюк, який на чолі відомства просував ідею об'єднання громад, залишається її гарячим прихильником.

«В одному селі живуть 50 осіб, а поруч у селі, скажімо, 1500. Навіщо тут дві сільради? Треба приєднати ще третє село, створивши одну велику громаду. Об'єднавчий закон для громад стовідсотково потрібен, і парламент його обов'язково підтримає. А людей на місцях треба переконувати, що це потрібно країні», - говорить він.

Водночас Близнюк попереджає чинний Кабмін, що зупинятися на об'єднанні громад не можна. «Україна зачекалася адміністративної реформи, і прийняття закону для громад - це тільки перший крок на довгому шляху», - наполягає Близнюк.

Відзначимо, що в пояснювальній записці до законопроекту в новій редакції представлені докладні пропозиції щодо об'єднання низки територіальних громад у Вінницькій, Волинській, Миколаївській, Івано-Франківській, Запорізькій, Хмельницькій та Сумській областях.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Нехай тоді Близнюк переїде на Волинь в село де живуть 50 мешканців і спробує дістатись у сільську раду, особливо в осінньо-зимовий період. Сьогодні і так виникає море проблем з вирішенням поточних питань, а за умови зменшення рад та віддалення їх від людей їх стане ще більше.
Відповісти
Останні новини
Волині хочуть повернути «дохрущовський» вигляд
12 червень, 2014, 09:51