На Волині осіли понад 200 переселенців зі Сходу. ВІДЕО

На Волині осіли понад 200 переселенців зі Сходу. ВІДЕО
Переселенці з східних регіонів України продовжують прибувати на Захід.

З посиленням антитерористичної дій наших військових на Львівщині, Тернопільщині, Прикарпатті загалом осіло кілька тисяч переселенців. Охочих перечекати АТО селять і на Волині, - пише Слово Волині.

В області таких нараховують більше двох сотень. Селянські хати, багатоповерхівки і навіть гуртожитки при університетах - до їхніх послуг. Журналіст луганської газети Тетяна разом з донькою Вікою обживаються в профілакторії Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

Валіза ще не розпакована, але на душі вже спокійніше. У Луцьк сім'я приїхала сьогодні вночі. Що за господарів будуть "бандерівці", жінку не злякало. Головне було вирватися.

"Я приїхала на вокзал і побачила величезну кількість людей у черзі за квитками. Багато хто просто приїхали з валізами і стали в чергу. Переді мною стояли люди - молода пара - і я запитала: куди ви їдете ? Вони: ми не знаємо, просто зібрали речі і ... Київ, Дніпро, Харків - куди не будь", - мовила вона.

Показувати своє обличчя Тетяна відмовилася категорично. Боїться помсти. Серед її друзів, виявляється, є вже і недруги. В основному, від'їзд не схвалюють люди без вищої освіти, зомбовані російськими ЗМІ. Та вагань все одно не було. Як не як – війна.

"Обстріл в 12 ночі, потім в першій. Коротше, дуже чутно. Вночі ж тихо. Багатоповерхівка. Нам видно ці кулі. Червоне по чорному небу. Чути вибухи. Дитина прокидається. Навіть тут, у Києві, під час грози, каже: мама, тут теж бомблять? Я: ні, це грім. А вона: щось зривають. Тобто, в дитини стрес", - розповіла луганчанка.

Як його побороти і як жити далі – людям розповідають волонтери. Донеччани, луганчани та кримчани прийшли на інформативний круглий стіл.

"Присутні, це - люди, які закриють усі сектора роботи Із даною категорією громадян. Це і пенсійний Фонд, бо приїжджають Із зони АТО пенсіонери із заблокованими картками і не знають, що їх можна тут розблокувати. Знову ж таки і ті самі соціальні виплати на дітей. Їх теж можна тут отримати . І юридичні консультації. Словом, ми робимо будь-яку роботу, яка полеглі їх перебування тут", - розповіла волонтер Юлія Вусенко.

Директор департаменту соціального захисту населення Волинської ОДА Світлана Мишковець, каже, що "задекларували десь біля тисячі місць для людей, яких ми можемо прийняти. І ми третій раз пішли по колу і все одно перевіряємо чи є ці місця. Ми зробили два реєстри: реєстр вільного житла і хат. Бо є пустуючі і є люди, які хочуть прийняти. У нас є всі контакти і ми готові до цього".

"Багато волинян беруть на свої квартири, здають свої будинки. Релігійні громади допомагають теж. На Світязі кілька баз відгукнулися і надаються послуги з проживання людям Зі Сходу", - розповів волонтер Юрій Горбань.



Сьогодні їх двісті, а скільки буде завтра - сказати важко. Сергій Шахов особисто сприяє відправці на Захід жителів Донбасу. Розкидав телефони в інтернеті, надрукував оголошення в східних проукраїнських газетах. З охочими виїхати зустрічається віч-на-віч, бо спершу повинен обумовити питання безпеки.

"На сьогоднішній день це ми робимо, практично, потайки. Бо люди дуже налякані. Боятися сепаратистів, бандитів. А на сьогодні це – вбивці, які вбивають мирне населення. І Тільки за ті, що людина може сказати, що вона за Україну. Можуть "нагодувати" свинцем тільки за ті, що людина хоче жити на Рідній землі. І люди налякані навіть розголошувати, що хочуть виїхати", - каже Сергій Шахов.

На Волині люди зі Сходу мінімум пробудуть до середини серпня. Волонтери обіцяють: їх дітей обов'язково відправлять відпочивати в оздоровчі табори. А батьків за бажанням почнуть працевлаштовувати за допомогою профільних центрів вже цього тижня.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині осіли понад 200 переселенців зі Сходу. ВІДЕО
16 червень, 2014, 16:58