Волиняни вивчали досвід польських садівників. ФОТО

Волиняни вивчали досвід польських садівників. ФОТО
Волинські садівники з Луцького, Горохівського, Рожищенського, Турійського районів переймали досвід польських аграріїв у Люблінському воєводстві Польщі.

Про це повідомили у прес-службі фонду «Європейський вектор».

Учасники курсів впродовж п’яти днів зустрічались із працівниками аграрних підприємств Люблінського воєводства, основний профіль яких – садівництво.

Два дні перебування волинян у Польщі були присвячені презентаціям польських фахівців з питань садівництва, а решта часу – ознайомленню з кращими садівничими господарствами регіону.

Досвідом з волинянами ділився дорадник з питань рослинництва Люблінського центру сільськогосподарського дорадництва в Коньсковолі Павло Суховоля (який сам є власником 12-гектарного яблуневого саду) та керівник районної дорадчої служби в Ополі Люблінському Збігнєв Шафран. Говорили про інтегровані системи захисту в садівництві, у тому числі при вирощуванні яблуні, вишні, малини та полуниці.

Волиняни відвідали групу виробників овочів і фруктів «FruVita Land» в селі Пьотравін. Керівник групи Рафал Шмідт розповів про створення, діяльність та функціонування групи, а також про маркетинг фруктів: яблук, вишні, сливи, груші, полуниці, малини та смородини, вирощуванням яких займаються члени групи.

Група створена в 2011 році як товариство з обмеженою відповідальністю, її членами є 128 господарств, площа яких становить 1 тис. га, в тому числі 500 га яблуневого саду, 300 га – вишневого саду, смородини, малини, полуниці, 100 га – овочів та більше 100 га – під сівозміни.

Має група холодильні камери, приміщення для упаковки, дві лінії по сортуванню яблук, лінію по дрилюванню вишні. Група працює на повну потужність, заготовляє та переробляє не лише продукцію її членів, а й близько 40% скуповує у інших господарствах. У майбутньому планує побудувати нові холодильні приміщення.

Діяльність груп виробників овочів та фруктів підтримується Європейським Союзом. Крім того, що групи можуть користуватися пільговими інвестиційними кредитами, за рахунок європейського бюджету відшкодовується до 85% вартості придбання техніки та обладнання, будівництва приміщень.

Однак Європейський Союз не лише фінансово підтримує групи сільгоспвиробників, але й ставить перед ними жорсткі вимоги: висока якість та безпека сільгосппродукції, чітка фінансова звітність та плановість роботи групи», - ділиться враженнями Ірина Мельник.

Особливе захоплення у волинян викликав семилітній вишневий сад з низькорослих вишень сорту «Лотовка», які були вщерть всіяні плодами. Цей сорт є досить поширеним на території Польщі, урожайність становить близько 25 т. з 1 га, вишні низькорослі, гілки опущені донизу, що дозволяє проводити механізований збір урожаю.

Крім того, садівники відвідали Люблінський центр сільськогосподарського дорадництва в Коньсковолі. На території Центру є близько 60 га саду, в тому числі яблуні, груші, вишні, персики, абрикоси та понад 80 сортів фундука. На території саду проводяться сортовипробування та досліди по випробуванню нових засобів захисту плодових дерев провідних європейських виробників.

Волиняни відвідали два господарства по вирощуванню яблунь. Обидва господарства мають фруктосховища, зокрема, в останньому господарстві - сховище з контрольованою атмосферою, яке було побудовано в 2010 році за рахунок дотацій від держави та Європейського Союзу, які господарство отримало на відшкодування втрат від повені. Про нові перспективні сорти яблунь «Джона Принц» та «Байкен», які користуються підвищеним попитом на ринку, делегація дізналась від Даріуша Целепи, відвідавши його господарство. Він разом з братом на території 12 га займається вирощуванням цих сортів. Господарство цікаве тим, що продає яблука відразу із саду, і при цьому є досить рентабельним.

Також волиняни побували на Люблінському гуртовому ринку на Єлізувці. Ринок побудований у 2002 році в рамках державної програми, загальна площа його становить 47 га, це акціонерне товариство з 560 акціонерами, на території ринку розташовані павільйони овочів, фруктів, квітів, критий майданчик для торгівлі з машин. За добу ринок відвідує 2 – 3 тис. автомобілів. Понад 160 фірм є постачальниками сільськогосподарської продукції, ринок працює з оптовиками та практикує роздрібну торгівлю.

На гуртовому ринку Елізувка розташовано Люблінське Регіональне відділення Агентства Реструктуризації та Модернізації сільського господарства в Елізувці.

Агентство створено в 1994 році, основною його функцією є реалізація Спільної Аграрної Політики Європейського Союзу в Польщі, фінансова підтримка розвитку сільського господарства та сільських територій. Завдяки втіленню САП значно змінився вигляд польського села, сільськогосподарського виробництва, покращились умови проживання селян тощо. Представники агентства подарували українській делегації плакат із зображенням півня, який став символом пробудження сільського господарства в Польщі з надією, що цей півень розбудить і українських сільгоспвиробників.

Координатори проекту «Час для бізнесу» переконані, що поїздка вдалась: учасники поповнили свої знання з технології догляду за садом, отримали відповіді на запитання, а найголовніше - побачили на практиці європейський досвід ведення садівництва, відтак здобуті знання зможуть використати для розбудови власного господарства.



Довідка

Поїздка здійснена в рамках проекту «Час для бізнесу. Створення умов для розвитку підприємництва у сільській місцевості Волинської області України та Люблінського воєводства Польщі шляхом диверсифікації сільськогосподарського виробництва», який реалізується в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2007 – 2013.

Українськими партнерами проекту є Горохівська районна рада (аплікант), Люблінський центр сільськогосподарського дорадництва в Коньсковолі, Волинський обласний благодійний фонд «Європейський вектор» народного депутата Сергія Мартиняка (робить фінансовий вклад в реалізацію проекту) та громадська організація «Волинська обласна аграрна дорадча служба».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Польща
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.