Розповіли, як кандидати на Волині порушують виборче законодавство

Розповіли, як кандидати на Волині порушують виборче законодавство
Найбільшим порушенням виборчого законодавства зі сторони кандидатів в народні депутати України є підкуп виборців.

Про це розповів координатор виборчих програм громадянської мережі «Опора» Михайло Шелеп 13 жовтня.

За його словами, загалом зафіксували такі типи порушень виборчого законодавства зі сторони кандидатів в народні депутати: підкуп виборців, використання адмінресурсу, порушення правил агітації, різного роду фальсифікації.

Михайло Шелеп зазначив, що згідно закону, агітація «за» чи «проти» того чи іншого кандидата іншими кандидатами дозволена, однак здійснюватися вона повинна лише з виборчого фонду. Тобто, коли людина зареєструвалася кандидатом в народні депутати, вона відкриває свій виборчий фонд, і всю агітдіяльність фінансує з нього.

«Порушення такого типу були зафіксовані представниками партій «Свобода», «Блок Петра Порошенка», Ігорем Гузем. Тобто ці кандидати почали агітувати за свою політичну силу, чи за себе особисто перед тим, як вони зареєстрували свою кандидатуру у Центральній виборчій комісії», - пояснив Михайло Шелеп.

Також спостерігалося друкування та поширення агітпродукції без вихідних даних – немає інформації про те, хто замовив той чи інший рекламний матеріал, хто його виготовив і який тираж. Зокрема, таке спостерігалося в округах № 19 та № 22.

До порушень, які зафіксувала «Опора», належать: агітація на місцях, заборонених законом, агітаційні матеріали в ЗМІ не позначені як політична реклама, агітацію за кандидатів проводив священик під час церковної служби, зловживання службовим становищем задля забезпечення проведення агітації того чи іншого кандидата.

Найбільш поширений тип порушення – це підкуп виборців. Зокрема, як розповів Михайло Шелеп, в Ковелі політична партія «Заступ» роздавали людям по 500 гривень. У представників цієї політичної сили, попри їх виправдання, що вони платять гроші лише своїм агітаторам, не було навіть їх списку.

До такого виду порушень належать і роздавання подарунків від кандидатів, використання своїх благодійних фондів у виборчих цілях, вручення грошових сертифікатів.

Серед звичних видів порушень – псування білбордів та сіті-лайтів із передвиборчою програмою кандидатів. Є й дещо незвичні - агітатори двох політичних партій побилися через те, що не могли поділити місце для розклеювання агітпродукції. Випадок трапився в Нововолинську. Представники партії «Ляшка» та «Блоку Порошенка» «начистили» один одному писки, однак в міліцію вирішили не звертатися і самотужки залагодили конфлікт.

Загалом, зі слів Шелепа, ця виборча кампанія на Волині має особливості, які відрізняють її від минулих. Зокрема, вона надто коротка, і кандидатам важко встигнути представити себе, тому, можливо, вони вдаються до нечесних видів агітації; кандидати йдуть до виборців та спілкуються з ними особисто; кандидати майже повністю ігнорують вимоги агітації; трендовість, яка проявляється у спекулюванні на темі війни.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
а цей Іванюк від Порошенка звідки він взявся - що за парашутист?
Відповісти
Останні новини
Розповіли, як кандидати на Волині порушують виборче законодавство
13 жовтень, 2014, 14:30