Газ з Європи в Україну постачатимуть через новий газопровід

Газ з Європи в Україну постачатимуть через новий газопровід
Будівництво нового 110-кілометрового магістрального газопроводу для щорічного постачання близько 8 мільярдів кубометрів газу з європейського ринку через Польщу до України може обійтися учасникам проекту приблизно в 245 мільйонів доларів.

Це орієнтовна вартість проекту, згідно з оцінками «Нафтогазу Україна», - пише Експрес, посилаючись на слова члена правління польської компанії Polenergia Радослава Дудзіньського.

«Думаю, що газопровід може почати працювати в 2019-2020 році», - сказав Дудзіньський, відзначивши, що його реалізація залежатиме від того, чи вдасться знайти необхідне фінансування.

Газопровід планується спорудити від розташованих у Львівській області підземних сховищ газу «Більче-Волиця» до пункту передачі газу на українсько-польському кордоні «Дроздовіче». Представник Polenergia, який брав участь у Baltic Business Forum, сказав, що Україна через новий інтерконнектор на кордоні з Польщею може одержувати як газ із Німеччини, так і зріджений газ, що поставляється в польський термінал в Свіноуйсьце, який повинен почати працювати в 2015 році.

Крім того, за словами Дудзіньського, цей газопровід може використовуватись для постачання газу з України до Польщі, наприклад закачаного раніше з Євросоюзу палива в українські газові сховища в періоди пікового споживання.

Польща стала першою країною, через яку Україна почала прокачувати газ з Європейського Союзу, але на сьогодні вона володіє найменшими технічними можливостями з таких постачань: максимум 1,5 мільярда кубометрів газу на рік, тоді як через Угорщину можна прокачувати близько 6 мільярдів кубометрів, а через Словаччину - 10 мільярдів кубометрів.

До слова, Україна щорічно споживає близько 40-45 мільярдів кубометрів газу.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
це буде ше одне "українське чудо"!
Відповісти
Останні новини
Газ з Європи в Україну постачатимуть через новий газопровід
15 жовтень, 2014, 08:32