У Луцьку презентували унікальні документи про Голодомор 1932-33 років. ФОТО

У Луцьку презентували унікальні документи про Голодомор 1932-33 років. ФОТО
У Луцьку відбулось відкриття виставки історичних документів, які стосуються трагічних подій 1932-33 років на території України.

Відкриття виставки відбулось у Державному архіві Волинської області 20 листопада.

Презентація документальних матеріалів «Волинь пам'ятає» приурочена до Дня пам'яті жертв голодоморів і складається переважно із спогадів людей, які пережили голод.

Начальник відділу інформації та використання документів національного архівного фонду Любов Коць зазначила, що кожного року до Дня пам'яті жертв голодоморів відкриваються подібні виставки. у яких представлені документальні підтвердження тих трагічних подій.

«У виставці представлені спогади громадян, які у 1932-33 роках пережили голодомор у південно-східних областях України. Серед спогадів очевидців у фонді виставки є свідчення жителів села Прилісне Маневицького району, які народились на території України, де був голодомор», - зазначила Любов Коць.

За словами Коць, усі спогади очевидців Голодомору були зібрані і задокументовані ще у 2008-2009 роках. У них йдеться не лише про те, як люди вмирали з голоду, але і про факти канібалізму та самогубства.

«Звичайно, людські спогади можуть мати у собі неправду, тому їм не надається велика увага. Очевидці, із якими ми спілкувались, були ще дітьми у 1932 році, а з того часу пройшло багато років. Тому цим спогадам можна вірити і не вірити. Але у фонді виставки є книги, у яких опубліковані документальні матеріали про злочини радянської влади і геноцид українського народу», - зазначила працівниця архіву.

Одним із документів, який підтверджує жахіття Голодомору, є копія спеціального донесення Дніпропетровської обласної міліції обкому КПУ про випадки людоїдства у селі Софіївка Бердянського району.

Любов Коць також зазначила, що незважаючи на те, що голод у 1932-33 роках оминув Західну Україну, волиняни не залишались осторонь і намагались допомогти землякам із південно-східних областей України.

«Волиняни знали про голодомор і у той час займались збором пожертв і провізії для жителів України, які потерпають від голоду. На Волині активно друкувалися газети, у яких розповідалось про жахіття голоду. Знали про голод і за кордоном. Так у 33 році у Празі був надрукований вірш, у якому розповідається про те, як мати вбиває свою дитину, а потім її з'їдає», - резюмувала Коць.

Виставка історичних документів, які стосуються трагічних подій 1932-33 років на території України, триватиме протягом 10 днів у Волинському обласному державному архіві.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку презентували унікальні документи про Голодомор 1932-33 років. ФОТО
20 листопад, 2014, 14:22