Які луцькі будівлі стануть пам'ятками архітектури. ФОТО

Які луцькі будівлі стануть пам'ятками архітектури. ФОТО
Відділ охорони культурної спадщини управління культури Луцької міської ради склав перелік нововиявлених об’єктів культурної спадщини.

Загалом відділ охорони культурної спадщини запропонував 15 об’єктів. Серед яких є вокзал дитячої залізниці, який побудовано у 50-их роках ХХ століття, Національний банк на вулиці Градний узвіз, дві військові казарми на вулиці Євгена Коновальця та житлові будинки, побудовані на початку ХХ століття.

Начальник відділу охорони культурної спадщини управління культури міськради Петро Троневич зазначив, що статус культурної спадщини захищає будівлю від несанкціонованого реконструювання та реставрації.

«Пам’ятка культурної спадщини охороняється законом України «Про охорону культурної спадщини». Також із власником або користувачем споруди укладається охоронний договір, у якому прописано, що він може робити у середині чи зовні будівлі, а що йому забороняється. Будинок обов’язково отримує облікову картку, паспорт і включається у державний реєстр і після цього вона охороняється законом», - зазначив Троневич.

Чиновник зазначив, що у місті є багато будівель, які давно уже б треба було віднести до об’єктів культурної спадщини. Адже якщо історична будівля не має відповідної документації, то проводити у ній реставраційні роботи за бюджетні кошти заборонено. Тому часто будинки, які побудовані у кінці ХІХ початку ХХ століття, залишаються без уваги мерії.

Петро Троневич заявив, що для оформлення усієї необхідної документації для 15 нововиявлених об’єктів культурної спадщини потрібно витратити із міського бюджету близько 75 тисяч гривень. Ця сума грошей, на думку Троневича, є невеликою.

«Оформлення документації займає чимало сил. Організація, яка цим займається повинна знайти власника будівлі, а це буває нелегко. Люди тижнями сидять в архівах, складають історичну довідку, шукають план будинку. Бувають випадки, коли будівля передана у спадок, але усі питання погоджуються із власником і будівля все одно вноситься у Державний реєстр нерухомих пам'яток України», - резюмував чиновник.

Голова громадської організації «Комітет захисту національної спадщини» Ігор Левчук схвалює рішення чиновників внести у загальний перелік об’єктів культурної спадщини нові будинки, але він вважає, що будівлями після оформлення усієї документації ніхто не займатиметься.

«До цього часу нововиявленою пам’яткою числиться будинок по вулиці Словацького, який вже був давно знесений, і на його місці побудували ресторан «Базилік». Він до цього часу охороняється державою. Три роки тому до об’єктів культурної спадщини було віднесено будинок із зеленим куполом по вулиці Кривий вал, 12», - зазначив Левчук.

На його думку, міська влада вкотре займається «відмиванням» коштів, адже, за його словами, раніше із міського бюджету вже виділялись гроші на оформлення документації для інших будівель.

«Ті пам’ятки, на які робилися раніше паспорти, не мали першочергового значення і вони були ще у хорошому стані. Натомість на ті будівлі, які «падають» потрохи перехожим на голови, уваги ніхто не звертав. Було багато пропозицій від різних організацій, які пропонували за низькі ціни оформити паспорти на об’єкти», - заявив Левчук.

«На території Луцька є об’єкти культурної спадщини, які втратили свій першопочатковий вигляд. Документація на багато будівель вже зроблена, але ними ніхто не займається, тому вони і далі руйнуються. Яскравим прикладом, коли влада «зав’язана» у корупційних схемах, є будинок Пузини. Експерти, історики, краєзнавці били на сполох, прокуратура відкривала кримінальне провадження, але це нічого не змінило. Це вже «новодєл», а не пам’ятка культурної спадщини національного значення», - резюмував Ігор Левчук.
Вокзал дитячої залізниці. Вул. Шопена,14а
Вокзал дитячої залізниці. Вул. Шопена,14а
Житловий будинок. Вулиця Степана Бандери,8
Житловий будинок. Вулиця Степана Бандери,8
Філія Національного банку у Волинській області. Вулиця Градний узвіз,4
Філія Національного банку у Волинській області. Вулиця Градний узвіз,4
Військова казарма. Вулиця Євгена Коновальця
Військова казарма. Вулиця Євгена Коновальця


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Які луцькі будівлі стануть пам'ятками архітектури. ФОТО
24 листопад, 2014, 16:05