На Волині думали, як побороти домашнє насильство

На Волині думали, як побороти домашнє насильство
У Ковелі намагались віднайти шляхи подолання та запобігання проблемам захисту жертв домашнього насильства.

У рамках проекту «Посилення впливу громадськості на проблему
домашнього насильства» за підтримки програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» МФ «Відродження» в рамках Міжнародної акції «16 днів проти гендерного насильства» провели круглий стіл та обговорили проблеми захисту жертв жінок, дітей та чоловіків від домашнього насильства, - повідомляють у Волинській обласній громадській організації «Центр правової допомоги».

У засіданні круглого столу взяли участь 38 учасників.

Керівник ВОГО «Центр правової допомоги» та модератор круглого столу Олена Матвійчук запевнила, що тема надзвичайно проблематична і важлива та має дуже непередбачувані наслідки і для наступного покоління, і для суспільства.

«На жаль, діти до нашого Центру не звертаються, та це не означає, що вони не є жертвами домашнього насильства. Кількість звернень, що надходять від жертв зростає, зокрема й вікові показники: в 2013 році звертались жінки – 35-45 років, а в 2014-му – більше люди похилого віку», - зазначила вона.

Своєю чергою, начальник служби дільничних інспекторів міліції Ковельського МР Петро Соловенюк, повідомив, що у районі на обліку перебуває 350 осіб, що вчинили насильство. Якщо впродовж року особа не вчинила насильницьких дій, її автоматично знімають з обліку. За 2014 рік з обліку зняли 284 особи.

Суддя Ковельського міськрайонного суду Петро Бойчук зазначив, що захистити жертв домашнього насильства може складання захисного припису працівниками міліції. Та він складається лише за погодженням прокурора і за наявності кількох зафіксованих випадків вчинення насильства однією особою.

Болюче питання штрафів, адже вони не вирішують проблеми та подекуди ще погіршують ситуацію. Найсуворіший вид стягнення – адмінарешт, він застосовується у крайніх випадках.

На Волині за 9 місяців 2014 року поставили на облік 1764 особи, винесено 56 захисних приписів, зафіксували 32 тяжких злочини на ґрунті сімейно-побутових конфліктів, 8 вбивств, 24 тяжких тілесних ушкоджень.

«Щодо громадських робіт: було б краще аби в містах, бо в селі складніше, коли приходить дільничний на виклик, при виявленні наслідків насильства відразу викликати швидку, щоб зафіксувати побої. Були прецеденти, коли чоловік бив жінку головою об стіл, але не було втрати свідомості та явних пошкоджень. А жінка наступного ранку уже не прокинулась, бо стався крововилив у мозок.На рахунок насильства над дітьми. Інколи кривдники кажуть, я виховував жінку на кухні,
а дитина сиділа в іншій кімнаті. Та діти копіюють модель поведінки, коли стають дорослішими. Половина з них вбили своїх вітчимів та матерів», - зазначив голова правління ГО «АМР «Велес» (Луцьк) Віктор Вальчук.

До того ж, на зустрічі говорили про те, як важливо проводити профілактичні бесіди, тренінги, проводити навчання у школах, дати зрозуміти, що треба не боятися повідомляти про насильство.

Під час засідання підняли питання щодо чоловіків, які повернулись із зони АТО, практично у всіх контузія, вони уже вчиняють насильство у сім’ях. Не всі психологи погоджуються працювати з такою категорією, через відсутність відповідного досвіду.

Відтак, вирішили створити творчу групу з активних і свідомих
людей для об’єднання всіх зусиль заради досягнення цілі. До її створення уже долучились 6 осіб.

А також вирішили, що необхідні зміни в чинному законодавстві, зокрема забрати накладання штрафів. За невиконання виправних, громадських робіт та захисного приписку додати пункт позбавлення волі та криміналізувати статтю про насильство.

Працювати зі ЗМІ для попередження насильства, адже вони не завжди правильно висвітлюють інформацію щодо цього питання. Працювати з селищними радами для попередження та захисту жертв домашнього насильства.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
При жахливій статистиці розлучень з вашого поля зору зовсім випала проблема зловживань жінок зустрічами діток з татком (на їх "курячий" розум - так вони карають колишніх чоловіків). Лише після смерті мами покинутий син дізнався, що велосипед, котрий остання йому купила, насправді був подарований татом... Сумна доля "злиднів"... І ще одне: у Луцькому міськсуді на позбавленні батьківських прав спеціалізується п. Кухтей Р.В. Не здається вам, що юнка, татка котрої позбавляють б-пр, не розповість цьому підстаркуватому опасистому дядькові, що "дбайлива" матуся підселила до неї в кімнату парубка ? Можливо, для таких цілей варто було б тримати суддю-жіночку ?..
Відповісти
Останні новини
На Волині думали, як побороти домашнє насильство
28 листопад, 2014, 11:28