У Луцьку пікетували Нацбанк. ФОТО

У Луцьку пікетували Нацбанк. ФОТО
Декілька десятків лучан під стінами регіонального управління Національного банку України у Волинській області висловили протест проти грошової політики структури.

Пікет відбувся 12 грудня на вулиці Градний Узвіз.

Активісти громадської організації «Кредитний майдан» вийшли до Нацбанку з плакатами «Мораторій на відчуження майна», «Наш курс – 5,05», «Валютні кредити – геноцид українського народу», «НБУ вбиває гривню» та вимогами, аби у людей не забирали житло, якщо вони будуть не в змозі виплатити кредит.

Лучанка Оксана Шокун розповіла, що в нинішній ситуації в країни нереально виплачувати 6-7 тисяч гривень щомісяця, адже більшість людей таких зарплат не має.

«Люди реально не можуть виплатити ці гроші. А що далі? Я, наприклад, не можу дозволити собі виплатити щомісячний мінімальний платіж. І всі люди, які тут зібралися, реально не можуть, бо це нереально. Нереально виплачувати по 6-7 тисяч гривень щомісяця. Я не знаю, хто в нас на Волині має такі зарплати», - наголосила жінка.

За її словами, незрозуміло, що Національний банк не домовляється з банками про зниження відсотків та «поступки» для людей.

«В мене іпотека, а це означає, що ми брали кредит під житло. Ви собі уявіть, що це за ситуація? Коли я брала кредит, то він був по 4,65, а зараз – по 17-18 гривень за долар. А що, у когось змінилися зарплати? В когось вони стали велетенськими? Як ми маємо виплачувати цей кредит? Що це за умови такі для людей? Чому держава не йде на жодні поступки і нічого не вирішує. Чому не домовляється з банками? І чому банки не йдуть на поступки?», - каже Оксана Шокун.

Також активістка зазначила, що до неї часто телефонують колектори і погрожують забрати майно, якщо жінка не буде виплачувати кредит.

«Ми брали по 4,60 гривень за долар. Звичайно, ми би хотіли, що б це була та ж ціна. Я розумію, що це нереально. Але можна запропонувати нормальні, людські умови. Наприклад, на початку цього року долар був по 8-9 гривень. Нехай банки зменшать свої відсотки. Це держава зробила таке, поставила такі умови. А потім через рік нас кинули, бо одразу підняли курс долара. Я не знаю, що з цим далі робити», - зауважила Шокун.

Координатор «Кредитного Майдану» на Волині Наталія Янчук після зустрічі з керівництвом Нацбанку розповіла, що їм вдалося домовитися про організацію круглого столу з керівниками банків, які мають найбільшу заборгованість по валютних кредитах.

«Нашу позицію обов’язково на Київ передадуть. Я попросила, щоб вони передали не просто звернення, а й написали, що прийшло багато людей. Домовилися про те, що вони організують круглий стіл», - каже Янчук.

Окрім того, Наталія Янчук зазначила, що уже наступного тижня активісти «Кредитного Майдану» Волині вирушать на всеукраїнський мітинг проти політики Національного банку України.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 11
  • Статус коментування: постмодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
є "національний банк України"? Може це лише філія?
Відповісти
Мораторій на відчудження майна призведе до здорощення кредитів. Тобто за помилки одних безграмотних або хитрих позичальників заплатять нормальні позичальники.
Відповісти
Якби в постстал1нський пер1од хтось спробував в"якнути, щоб видавати валютн1 кредити, в1н був би негайно розстр1ляний - 1 це було в1рно ! Держава захищала в1тчизняну валюту, а за Тиг1пком давно засмерд1ло б !
Відповісти
Заскучав за ГУЛАГОМ ? Людина має право брати кредит хоч у гривні ,хо у валюті. Тільки потрібно головою думати.
Відповісти
Ти, видно, ще був маленький та не пам"ятаеш, ск1льки за Союзу "давали" за валютн1 мах1нац11 ?..
Відповісти
Їдьте в Київ і пікети там влаштовуйте! Філія жодного впливу не має на курс! Дурня якась!
Відповісти
Вам не кажется, что Вы очень много уделяете внимания теме так называемых валютных заемщиков. Скоро так Вас и читать перестанут. Что из себя представляет валютный заемщик: был человечишка без квартиры, без денег и без образования, вообщем бомж, промышляли такие люди, в основном, торговлей на рынке, а жить хорошо ой как хотелось. Пошел такой человечишка в банк и взял кредит в иностранной валюте. Почему в иностранной и чем человечишке гривна не подошла? Опять же, ой как хотелось жить клево и на халяву, а процент по валюте был очень низкий. А человечишка горластый был и думал покричу-покричу, поплачу-поплачу и все риски по обесцениванию гривны на банк перекину и процентик низкий поплачу. При Януковиче с таким человечишкой панькались и весь золотовалютный резерв Украины выгребли, чтоб заемщик не плакал. Когда Янукович убег и стало понятно, что халява кончилась, человечишка начал плакать еще круче, еще и начал кричать, что в его квартирке дитя родилось. А значит караул, грабят, хотя заемщик забыл, что квартирка не его, а банка, которому он должен денег, а там тоже люди работают и девальвированую зарплату им с чего-то надо платить. Собираются теперь такие человечки в кучки на митинги водочки попить да поорать. А че, постоял с женой, ребенка в руках потрусил и домой. Ведь прикуп - целая квартира на халяву.
Вот так вкратце все и выглядит и не надо вопрос усложнять. К идеям Майдана заемщики никоим боком, наоборот, ожидают того, кто курс им вернет халявный. Вы знаете кто обещает вернуть. Квартиры можно арендовать, есть дешевые отели. Даже депутаты там живут и ничего не стонут.
Как я почитал, у них митинг возле Верховной Рады на 16 декабря 2014 в 9-00. Вы только подумайте, каково: придут депутаты-комбаты с ранениями и без квартир, а тут сюрприз в виде горластых теть и дядь с их зудом. Заемщиков маловато, в основном дома отдыхают, но те, что орут, орут громко и наверняка за деньги. Посмотрите, что в стране делается. Может вернем валютным должникам Януковича и Арбузова с их липовым низким курсом. Найдите другие темы для заметок. Нужно думать о нашей патриотической молодежи, они лучше нас, настоящие европейцы и халявы не ждут. Простите, кого обидел, но правда и факты вещи упертые.
Відповісти
Не треба було брати! Привикли жити на чужі гроші
Відповісти
Сначала прыгали майдауны , потом прыгнул хохлобакс (гривна), сейчас прыгают цены, потом запрыгает вся Украина и все украинцы. Допрыгались??? Давайте прыгать дальше!!! Посмотрим куда допрыгаемся . . .
Відповісти
По-перше, щоб взяти гривневий кредит треба було мати ОФІЦІЙНУ високу ЗП, її і зараз немає, а в валюті не треба було майже ніяких довідок. По-друге, валютний ризик - банк враховує у % ставці, тому поки все було спокойно банк отримував більший прибуток, по-третє, більша частина цих людей вже заплатила банкам по 70- 80 % всього кредиту і тіла і %. В усіх цивілізованих країнах такі кредити перевели в нац. валюту і забули за це. І, взагалі, банки отримують допомоги, рефінансування і т.д. Країна отримує валютні кредити - де ця валюта? 18 грн за 1 у.є - це штучно створений курс, це спекуляція НБУ. Якщо у банка проблеми - його визнають банкрутом після певних процедур і все, депозитчикам показують ДУЛЮ, а власники цих банків-банкрутів спокійно тримають гроші людей десь на офшорах. То дайте простій людині рефінансування. Ніхто не каже списати кредити, але зменшити кредитне навантаження необхідно.
Відповісти
Читаю коментарі і все більше дивуюсь тому, як одні громадяни України не хочуть зрозуміти і вникнути в біду інших: у всьому світі люди беруть кредити - це нормальна практика для нормальних країн, в 2005-2008 роках ми всі жили ніби в цивілізованій країні, тягнулися до Європи, брали кредити для власних потреб, нас гарно переконували у перевагах валютних кредитів, і відносна стабільність заставила всіх повірити, що Україна нарешті є тою країною, де можна вірити державі, банкам. Далі прийшла світова криза і це є форс-мажор, проте в нашій країні не відреагували на ріст валюти належним чином - в судах дали чітке розпорядження - правда на стороні банків, тому вважаю, що кожна сторона має право і повинна відстоювати свої права, а в валютних кредитах порушення таких прав було допущено немало - почитайте юридичну практику. Тому дуже хотілось би щоб Українці підтримували один одного, хоча б не ображаючи тих людей, які попали в скруту, коли пишуть коментарі. Повірте,Ю ніхто не живе за чужий кошт, люди пашуть як раби , щоб вжити в цій ситуації.
Відповісти