Цікаві факти про кросворд

Цікаві факти про кросворд
При розкопках давньоримського поселення Корінум в 1868 році в Англії була знайдена плита з зображеним на ній малюнком, дуже схожим на кросворд. Знахідка датувалася III-IV століттями.

Щось подібне було виявлено і на колоні в знаменитих Помпеях при розкопках 1936 року. Це творіння відносилося до 79 року нашої ери і вражало тим, що кросворд міг читатися однаково зліва направо, справа наліво, зверху вниз і знизу вгору, - пише сайт «Острів знань».

Версії його виникнення на сьогоднішній день дуже суперечливі. Три країни - Великобританія, Сполучені Штати Америки та Південно-Африканська Республіка - оскаржують нині право називатися батьківщиною кросворду.

Жителі туманного Альбіону вважають, що перший кросворд з'явився в Англії. На їхню думку, перші кросворди друкувалися вже в середині XIX століття в лондонській газеті «Таймс», а першим автором гри був Майкл Девіс.

Ці головоломки були дуже прості і призначалися в основному для дітей. Завдання полягало в наступному: заповнити літерами клітинки квадратів таким чином, щоб одне і те ж слово виходило і по горизонталі, і по вертикалі.

Жителі США стверджують, що перший в світі кросворд був опублікований 21 грудня 1913 року в недільному додатку «Fun» до газети «Нью-Йорк Уорлд» і придумав його журналіст Артур Уїнн, що емігрував до Америки з Англії. Він винайшов новий підхід у роботі зі словом: уклав літери в клітини, клітини розмістив у смужки і назвав нову головоломку "cross-word puzzle". Автор направив свій кросворд з 32 слів в газету "Нью-Йорк уорлд", де він був надрукований 21 грудня 1913 року.

А справа була так. Видавець доручив Уінну скласти до різдвяних свят додаток до газети, який викликав б інтерес не просто окремого читача, але відразу цілої родини. І тут журналіст згадав, як його дід створював для нього в дитинстві головоломки.

Це були так звані «магічні квадрати», в яких горизонталі і вертикалі заповнювалися однаковими словами. Уїнн удосконалив цю гру.

Він вирішив, що якщо слово в задачі буде зустрічатися тільки один раз, це зробить її цікавішою. І Уїнн, що називається, потрапив в точку. Його винахід так сподобалася читачам, що вони у своїх численних листах просили газету продовжити друкувати подібні завдання. Артур Уїнн першим також застосував в кросворді затемнені клітини для поділу слів.

Є й зовсім романтична історія появи першого в світі кросворду. На початку XX століття житель ПАР Віктор Орвілл, який спричинив автомобільну катастрофу, був засуджений до трьох років тюремного ув'язнення.

У камері, де він сидів, підлога була вимощена кам'яними плитами, які представляли собою своєрідну сітку. Від нудьги він став заповнювати клітки буквами пересічних слів. Потім це було перенесено на папір, а до слів підібрані визначення.
Товариші по нещастю схвалили новинку Віктора. Тоді Орвілл вирішив відправити свій винахід поштою до редакції великої газети Кейптауна.

Він назвав гру «Туди-сюди по квадратах». Редактор не відразу оцінив її, але його друзям гра так сподобалася, що вони весь вечір тільки й займалися відгадуванням слів, після чого редактор змушений був опублікувати кросворд: саме таку назву отримала гра до моменту виходу її автора на свободу.

Кросворди стали друкувати інші газети і журнали, в результаті чого на рахунку Орвілла зібралася чимала сума гонорарів.
Отже, з трьох версій походження першого в світі кросворду за основу взята американська.

Якщо появу першого в світі кросворду перевірити складно, то перший в Росії кросворд, як вважалося до останнього часу, був надрукований у журналі «Огонек»(№ 18) від 12 травня 1929 року.
Нещодавно стали відомі нові відомості про походження першого російського кросворду. Журнал «Світ пригод» ще влітку 1925 року ввів новий розділ «Переплетені слова». Точно відомо, що термін «крестословіца» ввів російсько-американський письменник В.В.Набоков.

Найбільші кросворди в світі:

Кросворд з сорока тисяч клітин і 8469 слів склав Звонко Янан,- пише сайт ВідПО

Більше шести місяців знадобилося жителю міста Тулузи, щоб скласти кросворд з 54 тисяч клітин і який включає 12 200 слів.

Французи Жанна Луїза і Гі Брут склали кросворд на аркуші паперу довжиною в п'ять і шириною в три метри. 18 000 слів і 50 тисяч клітин.

Найбільший кросворд світу, який був опублікований, склав Роберт Тюрко з Квебека. 82951 клітка і 25614 слів.

На сьогодні перше місце серед укладачів кросвордів займає Роже Боукарт з бельгійського міста Брюгге. Своє 65-річчя він відзначив тим, що запропонував для книги рекордів Гіннесса найбільший у світі кросворд – довжиною 31 метр і шириною 53 сантиметри, який містив 50 400 слів. питання зайняли 2734 сторінки. Автор становив своє творіння майже чотири роки.

Трохи цікавого про кросворди:

Мінімальний час на рішення кросворду з газети «Таймс» – 3 хвилини 45 секунд – затратив в ході змагання, організованого радіопрограмою Бі-бі-сі «Сегодня», 43-річний англієць в грудні 1970 року.


У травні 1966 р. лондонська газета «Таймс» отримала лист від Жінки з острова Фіджі, що повідомила, що їй тільки що вдалося вирішити Кросворд 673 у випуску газети від 4 квітня 1932 Таким чином, максимально витрачений час на розгадку кросворду становить 34 роки.


Максимальна кількість кросвордів склав Андріан Белл. З січня 1930 року до своєї смерті в 1980 році він надіслав у газету «Таймс» 4520 кросвордів.


Найпродуктивнішим упорядником кросвордів є Роджер Ф. Сквайерс. Він «виробляє» щотижня 35 публікованих завдань.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.