Гунчик пообіцяв «вивезти в ліс» головного лісника Волині. ФОТО

Гунчик пообіцяв «вивезти в ліс» головного лісника Волині. ФОТО
Голова Волинської ОДА Володимир Гунчик каже, що в лісах Волині «лежать» сотні тисяч кубометрів деревини, яку можна використати як паливо.

Тому він дав вказівку лісникам області «навести порядок в лісах» так, щоб відходи і залишки деревини використати як альтернативне паливо.

Про це голова ОДА розповів під час оперативної наради у понеділок, 29 грудня.

Гунчик пообіцяв, що через певний час разом із начальником управління лісового та мисливського господарства області Василем Мазуриком відправиться у ліс, щоб особисто переконатися, «порядок» там чи ні.

Голова ОДА наголосив, що у волинських лісах багато опалої деревини, яка фактично їх захаращує. Він запропонував створити програму для заохочення лісників прибирати таку деревину та відправляти її на централізовану переробку як альтернативне джерело енергії. Таким чином оцінкою роботи лісника стане «чистота» його ділянки.

Також Володимир Гунчик нагадав, що на Волині є такі альтернативні газу джерела енергії як торф, лоза, «енергетичні» рослини тощо. Він навів приклад Литви, де 50% колишнього споживання газу вже перевели на альтернативні джерела енергії.

Радник голови ОДА Сергій Кошарук розповів, що члени робочої групи із Волині здійснювали робочий візит у Литву, щоб там перейняти досвід використання альтернативних джерел енергії в контексті втілення програми «Волинь-2020».

За словами Кошарука, на Волині вже 800 га землі використовують для вирощування енергетичних рослин, однак є потенціал залучити ще 6000 га землі під них.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 13
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
якщо навкруг добре подивитись то взагалы можна без газу обыйтись тылько треба добде дивитись!!
Відповісти
ще краще придивитись, то заростемо вовною і повернемося до печери....
Відповісти
гунчик сам нічого не робить тільки вдає з себе піжона. та вказівки роздає і піариться.
Відповісти
Причиною захаращеності лісів сухостоєм і деревами, що впали, є те, що уже впродовж 2,5 року у природно-заповідному фонді області (ПЗФ), де найбільше сухостою і дерев, що впали по своєму віку, не проводяться санітарно-оздоровчі заходи. Причина - доповнення у 2012 році Закону України «Про природно-заповідний фонд» статтею 9-1, яка вимагає від постійних лісокористувачів установлення лімітів на заготівлю деревини під час проведення санітарно-оздоровчих заходів. Крім усього, на законодавчому рівні не визначений механізм установлення цих лімітів. В законі прописано, що для об’єктів ПЗФ загальнодержавного значення порядок установлення лімітів визначається міністерством охорони навколишнього природного середовища, а для об’єктів місцевого значення - його територіальними органами. Стаття 9-1 - абсурд по визначенню. Якщо, наприклад, на одному гектарі заповідного фонду є 10 гнилих дерев, то можна на дрова забрати лише «ліміт» - якийсь відсоток цієї гнилі – 1 чи 2 дерева.
Для «розхаращеності» лісів необхідне внесення змін до цієї статті в частині відміни установлення лімітів з ціллю проведення санітарно-оздоровчих заходів в лісах ПЗФ України. Резюме: Раднику-пораднику голови ОДА Кошаруку варто було б знати про це, перш ніж вивішувати проблему на оперативну нараду області, адже незнання проблеми не додає авторитету чиновникам. І, звичайно, стати в чергу на шостий диплом, який би був хоч трохи пов'язаний з аграрною і лісовою освітою.


Відповісти
В манері викладення матеріалу вгадую знаного в області журналіста, що спеціалізується на лісовому господарству. Все вірно, але для отримання лімітів лісгоспам необхідно виробити цілу низку документів,які підтверджують доцільність і законність проведення санітарно-оздоровчих заходів. Однак на превеликий жаль шановані лісівники вважають це справою не царською і спробували халтурнути, однак були цапнуті екологами. А тому докори в бік п.Кошарука вважаю не коректними, а лісівники повинні визнати свою вину. Долучення адвоката(журналіста) доводить ще раз про низьку професійну придатність героів публікації.
Відповісти
продати дуба у лісі може навіть свобода .а навести порядок у лісах це серйозна праця .дядькам турійським не під силу.
Відповісти
Це Гунчик мстить Свободі за те, що ті розбили йому яйця об голову.
Відповісти
Неправда. Журналіст правий. Не треба ніякої низки документів. В минулому році керівники лісової галузі самі ініціювали зміни до цієї статті, був підготовлений відповідний документ у ВР України, але в Україні почалося те, що почалося і триває. Потрібний лише один документ: зміну у статтю 9-1, в якій будуть відмінені "ліміти" на сміття в лісі. "Читач" не зовсім зрозумів, про що йдеться. Мова йде про оздоровлення в лісах ПЗФ, який складає, якщо не помиляюсь, 21% загальної площі лісів Волині. А в здоровому лісі проведення таких заходів не вимагає згоди чи погодження з екологами. Просто, захід вноситься в план річних робіт і виконується.
Відповісти
що не розбили голову об яйця...
Відповісти
В даному випадку не має значення, хто кому дав по шапці: екологи лісівникам чи навпаки. І це не вигороджує радника голови ОДА. З вуст високопоставленого обласного керівника прозвучало, що можна брати сокиру і "гуляти" по лісу. І слово - не горобець. Як виявляється, "гуляти" не можна. Є буква закону, а чиновник про це не знає. Логічно було б, якби екологи самі висували такі зміни, тому що це вони "породили" цю статтю. А Кошаруку треба детальніше продумувати деякі свої ініціативи: Луцьк - не Ковель. Тут є трохи більше розумних людей.
Відповісти
Луцьк дурніший за Ковель, бо ковельчани дали аферисту Лапіну всього лише 3% підтримки, а лучани обрали його своїм депутатом.
Відповісти
Дивись, щоб тебе самого не вивезли в ліс, і не для оглядин впалої деревини,а щоб копати собі могилу..
Відповісти
орпдлод
Відповісти