Єдиний бренд, що представляв Волинь на всеукраїнському новорічному святі. ФОТО*

Єдиний бренд, що представляв Волинь на всеукраїнському новорічному святі. ФОТО*
Що для вас значать новорічно-різдвяні свята? Для когось це салат «Олів’є», аромат хвої і мандаринів, для інших – пошуки подарунків і переодягання в костюм Діда Мороза.

Хтось розучує з дітьми колядки та щедрівки, інші готуються до купання на Водохреща. Але для усіх українців з 19 грудня до 19 січня, від Миколая до Водохреща – час, коли особливо хочеться вірити в диво: в те, що загадане опівночі бажання обов’язково збудеться, що дівочі гадання на судженого справдяться, що як новий рік зустрінеш, так і проведеш.

Як же зустрічали новий 2015 рік українці біля головної ялинки країни? Цьогорічні зимові свята в столиці були унікальними в історії незалежної України.

Новорічну ялинку встановили не на Майдані Незалежності, як це було в усі попередні роки, а на Софійській площі – в духовному і культурному серці Києва. Новорічну красуню, до речі, справжнє розкішне дерево, подарувала Києву і усій Україні Івано-Франківщина.

Вогні на новорічній ялинці запалали 19 грудня. Тоді ж була відкрита й офіційна резиденція Святого Миколая та розпочався Фестиваль Святого Миколая. В конкурсах від Святого Миколая «Новорічна іграшка», «Ялинка для Святого Миколая» та «Пряниковий будиночок» брали участь митці з усієї України. Найкрасивішу новорічну ялинку вдалося зробити черкащанам, найкращий пряниковий будинок виготовили жителі міста Славута, Хмельницька область. А в конкурсі на кращу ялинкову прикрасу було аж 9 номінацій залежно від матеріалу виготовлення. Цей конкурс був особливо масштабним. Суддям конкурсу довелося вибирати переможців з-поміж 10 тисяч робіт! В цьому конкурсі перемогли учасники з Хмельниччини, Черкащини, Львова та області, Полтавщини, Дніпропетровщини, Кіровограда та Києва. Роботи переможців цього конкурсу прикрашали головну ялинку країни.

Неподалік від ялинки було встановлено сцену. Колективи та співаки виконували пісні переважно українською мовою. З новим роком приїхали привітати українців творчі колективи з Грузії та Польщі. Своїм талантом з українцями ділилися як представники класичного виконання – симфонічні оркестри та артисти оперети, так і виконавці популярної музики – здебільшого переможці та фіналісти телевізійних талант-шоу. Достойну увагу організатори приділили народним пісням та етніці. Всього було проведено14 неповторних концертів, до яких долучилась понад 1 000 виконавців із усієї України.

Та пісні тут лунали не лише зі сцени. На Різдво на святковій площі було встановлено рекорд України: відому колядку «Добрий вечір тобі, пане господарю» хором заспівали більше 7 тис чоловік.

Легкий морозець, що майже на всі новорічні свята оселився на Софійській площі, пощипував щоки і змушував відпочивати активно та грати в рухливі ігри. Тут в нагоді ставали конкурси від Миколая, гірка, з якої з веселим сміхом скочувалися не лише діти, а й дорослі відвідувачі площі, величезна рогатка, що стріляла м’якими іграшками по іншим м’яким іграшкам, лабіринти та багато інших забав. Неподалік знаходився і Гетьманський монетний двір, що теж згуртував довкола себе чимало допитливих.

Організатори свята придумали розваги не лише для маленьких відвідувачів, а й для дорослих. Новорічні свята були проведені в форматі українського ярмарку. В затишних будиночках виробники з усіх куточків країни представили таку красу, що хотілося придбати усе, починаючи з вовняних носків, оберегів, hand-made декору для інтер’єру, саморобних м’яких іграшок, і завершуючи сувенірами з національною символікою. До ярмарку долучилися більше 30 майстрів народної творчості з усіх куточків України. Можна було купити і цікаву книгу.

Звичайно, весела прогулянка, рухливі ігри та ярмарковий шопінг не могли не пробудити апетиту. І тут відвідувачів гостинно запрошували ятки з усіляким харчем: як солодощами ручної роботи та пряниками, так і гарячими стравами. Почесну місію нагодувати відвідувачів свята смачними сосисками просто з гриля отримав волинський виробник – ТМ «Дмитрук». До речі, це був єдиний бренд, що представляв Волинь на всеукраїнському новорічному святі.

«Цьогорічне святкування Нового року та Різдва – принципово інакше, якщо не враховувати зустріч минулого року, – говорить Олег Дмитрук, директор компанії. – І незвичайність, в першу чергу, полягає не в форматі ярмарку чи гарних розвагах, а в атмосфері теплоти та єдності, взаємоповаги та патріотизму, що панувала на Софійській площі. Кращі виробники з усієї України мали можливість долучитися до свята. Тут була продукція з Черкащини та Запоріжжя, Кіровограду та Харкова, Києва та Львівщини, Рівного та Одеси. Цього разу в ятках на святковій площі продавали не пиво і сигарети, а якісні та стильні вироби від українських виробників і справжні українські страви – ситні, корисні та смачні. Тому для нас було великою честю та відповідальністю представляти Волинь на новорічній Софійській площі. Але ми відпрацювали на відповідному високому рівні: кожну порцію ковбасок ми щедро приправляли волинським позитивом, чесністю, гостинністю та запрошеннями відвідати наш чарівний край».

Запити волинські ковбасні гостинці можна було смачними та цілющими трав’яними чаями. Єдиним алкогольним напоєм, який можна було придбати на площі, був зігріваючий глінтвейн.

Організатори святкування – міжнародний фестиваль «Зимова Країна мрій» та міжнародний етнокультурний проект Folk Ukraine – ставили собі за мету подарувати свято не лише киянам і гостям столиці, а якомога більшій кількості українців, щоб ніхто не відчував себе відокремленим чи забутим. Так, наприклад, для дітей з зони АТО організували солодкий стіл та подарунки. Листи до Святого Миколая, написані дітьми з усієї України, зачитувалися з новорічної сцени. Новорічна ялинка після завершення свят та демонтажу послужить благій справі. Її стовбур розпиляють на пласти товщиною від 5 см до 10 см і діаметром 80 см до 20 см. Ці дерев’яні пласти будуть роздані як професійним художникам, так і усім творчим особистостям, які відчувають в собі сили створити витвір мистецтва і захочуть долучитися до акції. Витвори мистецтва будуть виставлені як лоти на благодійному аукціоні. Всі зібрані від продажу лотів кошти будуть передані на потреби АТО.

Офіційне закриття резиденції Миколая відбулося 17 січня 2015 року. Ярмарок тішив відвідувачів до Водохреща. Новорічну ніч на Софії, за різним підрахунками, провели від 20 до 40 тис українців. А святковий ярмарок протягом місяця від Святого Миколая до Водохреща відвідали понад 1 млн. гостей. Тих, хто вперше прийшов на площу, можна було легко впізнати по задоволеним та захопленим коментарям типу «нарешті організували дійсно гарне свято».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: реклама
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дмитрук - торгова марка , яка справді тримає високий рівень . Усі знайомі тільки їхні вироби купують , бо смачнющі і найкращі .Донечці сосиски до смаку )
Відповісти
Дмитрук РЕСПЕКТ! Так тримати !
Відповісти
Останні новини
Єдиний бренд, що представляв Волинь на всеукраїнському новорічному святі. ФОТО*
23 січень, 2015, 14:07