У Луцьку в архіві відкрили виставку про Голокост. ФОТО

У Луцьку в архіві відкрили виставку про Голокост. ФОТО
У Луцьку відкрили виставку архівних документів та друкованих видань "Трагедія єврейського народу" до Дня пам'яті жертв Голокосту.

Відкриття відбулося 26 січня в Державному архіві Волинської області.

На виставці представлені ксерокопії з документів різних фондів архіву.

У документах, представлених на виставці, йдеться про ставлення окупаційної влади до євреїв: про заборону пересування вулицями та перебування у публічних місцях, про табу на релігійні обряди (зокрема на території Голоб), про заборону поштової пересилки.

Також є відомості про порядок "затруднення" осіб єврейської національності через "Жидівську раду", склад цієї ради, про розслідування і виявлення злочинів і збитків.

Як ідеться в документах, загалом у Луцьку знищили 20 тисяч осіб єврейської національності, у Горохові - 280. Людей ловили на вулицях, забирали з помешкань, зганяли до парку "в стодолу", змушували копати собі ями та згодом розстрілювали.

На Волині масштабними місцями розстрілів євреїв була Горохівщина (3 800 душ знищених євреїв), Устилузький район (2535 людей), село Пятидні Володимир-Волинського району, село Фалебне Володимир-Волинського району.

У Рожищенському районі відбулось три розстріли євреїв: перший - у жовтні 1941 року в урочищі Дехтяниця, коли розстріляли 605 людей, другий - у піщаному кар'єрі біля Рожища (знищено 4 600 євреїв), третій - на єврейському кладовищі (вбито 400 осіб).

Крім того, на виставці представлені списки вбитих і замордованих селян Княжівської сільської ради Горохівського району та протоколи допитів свідків у справах розстрілів літом-восени 1942 року.

Документи доповнено друкованими виданнями науково-довідкової бібліотеки архіву.

Виставка діятиме протягом 10 днів.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Лохокост це вигадки хитрих євреїв. Свобода слова!
Відповісти