«Ті фонди тупо капусту заробляють», - волонтер про новостворені «фонди» в Луцьку

«Ті фонди тупо капусту заробляють», - волонтер про новостворені «фонди» в Луцьку
Волинські волонтери уже не вперше нарікають на благодійні фонди, які почали з’являтися лише нещодавно, і, мовляв, витрачають кошти не так як слід, і видають зарплату працівникам.

Однак називати такі організації відмовляються, бо з точки зору закону фонди нічого не порушують (та й юридично підковані).

Зазначимо, що раніше недобру славу в місті мав «Фонд добрих людей», на який неодноразово скаржилися лучани і через те, що кошти збирають неповнолітні, і через відсутність поінформування волонтерами надходжень коштів.

Активіст «Самооборони Волині» та голова Координаційного центру із соціального захисту сімей мобілізованих військовослужбовців Сергій Рижков у коментарі ВолиньPost розповів, що волонтери та громадські організації, що займаються забезпечення військових, допомогою й підтримкою, не можуть контролювати фінансові потоки фондів, а тим паче, засуджувати людей, які збирають кошти.

Також волонтер рекомендував лучанам жертвувати кошти лише через перевірені організації та волонтерів або надавати допомогу «з рук у руки», щоб бути впевненими у тому, що кошти надійдуть «за адресою».

«Я не раджу контактувати з такими, бо Луцьк не таке велике місто, щоб не знати, як можна допомогти. Я не кажу, щоб вони несли «Самообороні», але є «Поліські партизани», Должко, Толмачова, госпіталь, родичі у когось, які служать, і мають потреби. Навіть для того, щоб допомогти гривнею, треба перевірити, куди гривня йде. Люди повинні бути уважнішими, а не так просто кинув в скриньку», - зауважив волонтер.

За його словами, однією зі складових появи фондів можуть бути і вибори.

«Є великі фонди, які були створені цілеспрямовано, про які ми в цьому контексті не говоримо. Наприклад, фонд «Волинь 2014», бо це фонд, робота якого прозора і зрозуміла. Такі фонди мають право жити, і вони прекрасні. Нехай вони будуть потім політичними, але це вже таке… Насправді вони роблять роботу. А якийсь фонд «Святого Миколая третього дня», - зазначив Рижков.

Сергій Рижков наголосив, що такі підозрілі фонди почали з’являтися у Луцьку ще на початку грудня 2014 року. У кожній із таких організацій є учасник АТО чи люди, причетні до волонтерства.

«А так деяких фондів я бачу по місту до сотні скриньок у всіх магазинах. Заходжу на сайт цього фонду, і бачу лише сторінку, хто засновник і все. А де хоча б якась звітність? Немає. Деякі фонди направляють людей до Центру допомоги учасникам АТО, хоча декларували, що надають консультації», - інформував «самооборонівець».

Сергій Рижков додав, що бачив в місті скриньки для пожертв з Києва та Черкас.

«Це не шахрайство (заголосно говорити, бо не спіймали нікого). Люди просто вже мають зрозуміти, що молодь, яка ходить вулицями з такими скриньками, отримують з благодійних грошей зарплату. Якийсь відсоток від того, що вони роблять. То найдіть дитину, в якої було хворе серце, чи маму, і перечисліть їй 100 гривень. Я віруюча людина, але більше циганам допоможу гривнею. Просить людина – дай гривню. А ці люди не просять, а бізнес роблять», - резюмував Сергій Рижков.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Волонтерський актив, сиділи андрій і валєру і думку гадали як би то бабла підняти , і оп варіантік)))
Відповісти
Останні новини
«Ті фонди тупо капусту заробляють», - волонтер про новостворені «фонди» в Луцьку
18 лютий, 2015, 09:00