Депутати Луцької райради закликали прихожан УПЦ МП долучитись до створення української помісної церкви

Депутати Луцької райради закликали прихожан УПЦ МП долучитись до створення  української помісної церкви
Депутати Луцької районної ради прийняли проект рішення, у якому звертаються до православних прихожан Луцького району Української Православної Церкви, яка є частиною Російської (Русской) Православної Церкви з проханням негайного виходу зі складу Російської Православної Церкви і створення помісної церкви, яка не буде інструментом російської агресії.

Про це стало відомо під час сесії Луцької районної ради 8 травня.

Депутат Луцької районної ради Богдан Прус зазначив, що напередодні альтернативний текст звернення прийняли депутати луцької міської ради і це викликало неабиякий резонанс у суспільстві.

Текст звернення депутатів Луцької районної ради до православних прихожан Луцького району Української Православної Церкви, яка є частиною Російської (Русской) Православної Церкви:

«Шановні брати і сестри християни. Події останніх тижнів свідчать, що Російська Федерація не має намірів обмежитися окупацією Криму і захопленням частини Донецької та Луганської областей, а продовжує концентрувати регулярні війська та озброювати бандитські терористичні групи для подальшої агресії та окупації української землі. Усі ці дії вчиняються всупереч вимогам міжнародного права та ігноруючи позицію світового цивілізованого співтовариства.

Верховна Рада України 27 січня 2015 року визнала Російську Федерацію державою–агресором. Така рішуча позиція найвищого законодавчого органу нашої держави покладає на всіх громадян України обов'язок припинити будь–які зв’язки з інституціями Росії, адже вони можуть бути використані проти суверенітету та територіальної цілісності нашої держави.

Особливу роль у неоголошеній війні Росії проти України відіграє Російська (Русская) Православна Церква, ієрархи якої називають окупацію України не інакше, як «священна війна» або «хрестовий похід православ’я» і благословляють терористів та найманців на вбивства і знищення всього українського. При цьому РПЦ використовує свій необмежений вплив на Українську Православну Церкву (Московського Патріархата), яка відповідно до статутних документів, входить до її складу і є канонічним підрозділом Московського Патріархату.

Саме тому керівництво Київської митрополії, єпископат УПЦ МП, значна частина священників не засудили російської окупації Криму і агресії на Донбасі. Більше того – Синод УПЦ МП у червні та грудні 2014 року ухвалив зміни до статутів двох кримських єпархій, які визнають Крим суб’єктом Російської Федерації.

Війну на Донбасі названо «громадянським конфліктом», панахиди за загиблими українськими воїнами і служби за здоров’я живих захисників України, за перемогу і визволення нашої землі від окупантів відбуваються не в усіх храмах Московського Патріархату.

Натомість – часті випадки підбурення до зриву мобілізації, потурання сепаратизму під виглядом любові до братнього народу. Така поведінка в умовах розширення російської агресії на всю територію України у вигляді диверсій і провокацій – найкраща підтримка агресора.

Ми переконані, що абсолютна більшість вірян і священнослужителів УПЦ МП – щирі патріоти України, які вболівають за її волю і щасливу долю. Тому звертаємось до Вас, дорогі земляки: вимагайте від керуючих органів Української Православної Церкви негайного виходу зі складу Російської (Русской) Православної Церкви і створення помісної церкви, яка не буде інструментом російської агресії. Якщо ж така перспектива бачиться Вам нереальною, маєте інший шлях – особисто долучитися до возз’єднання в Українську Помісну Православну Церкву.

Лише спільна молитва українців, об’єднаних у єдиній Помісній Церкві, буде почута Богом, і Всемогутній Господь благословить українцям перемогу у війні, звільнення всіх українських земель від окупантів та пошле мир і благополуччя українському народові і державі», - йдеться у зверненні.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 38
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
ви гарно показали як виконуєте Слово Боже - ЛЮБИТИ всіх, вибір віри - воля кожної людини
Відповісти
За те що ви написали вас треба судити.Ви закликаєте до вбивства людей.
Відповісти
Я вважаю що коментарі які закликають до насильства, вбивств потрібно не просто видаляти а блокувати даного писаку.




Відповісти
Це істенне лице прихожанина КП! Напевно добрі проповіді вам читають ваші "пастирі".
Відповісти
З таким як ви обєднуватись? Нізащо!!!Ви і є ті вовки в овечих шкурах.
Відповісти
Не диктуйте мені, як мені жити, В ЯКУ ЦЕРКВУ МЕНІ ХОДИТИ. Розберіться краще з нашими товстосумами - де працюють їхні підприємства і куди вони платять податки. Он в нашого "харанта" працюють підприємства в Липецьку, Бєлгороді, Санкт-Петербурзі і нічого? А він же платить заробітну плату росіянам, відрахування від заробітної плати в казну Росії і інші види видатків і податків. Нічого? Великої шкоди Україні це не приносить? А якщо дитина купить шоколадку чи жувальну гумку, то що, обороноздатність України відразу похитнеться? Ви дограєтеся такою "роботою", що люди винесуть вас з кріслами, або ж викинуть у вікна вниз головами, дупутати чортові. Подивіться на реалії життя. Що ви зробили, щоб його покращити? Ганьба вам, депутати !!! ДОРОГИ ПОРЕМОНТУЙТЕ, НАВЧІТЬ СМІТТЯ НОСИТИ ДО СМІТНИКА, НАВЧІТЬ МОЛОДЬ НЕ ЛАЯТИСЯ.... а тоді лізьте..до церковних справ..
Відповісти
Починати треба з голови... Справжній українець це не той, хто ненавидить Росію, а той хто ЛЮБИТЬ Україну. Любить її землю настільки, щоб не продавати її Америці та ЄС, любить її культуру настільки, щоб не бігати за примарними "європейськими" цінностями, любить її жителів і вважає їх своїми братами і сестрами настільки, щоб як мінімум не бажати їм смерті за те, що вони просто мають іншу, відмінну від їх думку чи бачення тієї чи іншої проблеми. Люди, котрі кричать, що саме вони самі-самі справжні українці, учіться любити, а не ненавидіти!
не МП нам ворог, а наші таракани в голові...
Відповісти
Христос Воскресе! Кесарю кесарево, а Богу Боже. Чому всякі "ідіоти" лізуть своїми грязними чобітьми до церкви православної. Хочуть об'єднуватись хай об'єднукються з автокефалістами, греко-католиками, штундами, чого лізуть до православнної церкви. . Якщо ходите в православну церкву то й тримайтиеся її, бо тільки у ній і спасемся, а з розкольниками немає ніякого об'єднання.....
Відповісти
От спілкуючись з розумними людьми, питаю: держава наша, а у відповідь - Україна, мова наша - українська, церква наша - українська, столиця наша - Київ, історія наша (Русь) - Київська . То чому ж Римокатолики та Грекокатолики поминають Папу римського на Богослужіннях і знаходяться в підпорядкування закордонної Церкви?
Відповісти
То хай ваші патрійоти підтримають звернення до бізнесу Луцька не продавати російські товари. Чому не підтримали? Бо такі патрійоти. В храмах УПЦ також служиться українсьокю мовою, а старослов.янська, як на те пішло, то мова церковна, нею в різних країнах служиться. Пожертви не ідуть в Московію, зате ваш Міша купує собі облачення у Софріно, це під Москвою - то куди ваші гроші ідуть? Головне, що плетуть депутати дурниці, відволікають вас від насущних проблем, а ви й тішитеся)
Відповісти
Чому ви тратителюдей один на одного? Церквона війна це страшніше за громадянську......
Відповісти
Архієрейський собор 11.06.1992 року позбавив Філарета сану і всіх ступенів священства. 21.02.1997 року Архієрейським собором православної церкви був відлучений від церкви і на нього було накладено анафему. Тому зараз це простий чоловік - мирянин який надів рясу і зводить з правильного шляху людей.Де розкол там гординя.Розкольники порушили звязок з Христом і Апостолами тому всі їхні "таїнства" безблагодатні. КП не визнає Світове православя . Ви себе називаєте християнами, але ви не такі тому що у вас багато ненависті.
Відповісти
Який-який собор?!! Чи часом не той, що у Харкові зібрався, який зрікся свого предстоятеля, продав і зрадив його, наклав анафему? Чи не той, що відколовся від істинної церкви, яка веде свою історію від Андрія Первозванного та Володимира Великого та злигався з московськими кагебістами-христопородавцями, попами-лигарями - бізнесменами у рясах? То хто розкольник? Де нині ті, хто анафему накладав? - Давно представилися! А Патріарх Філарет під опікою Бога, тому анафема біснуватих МП йому не страшна! Згиньте, московські покидьки! Не подобається Українська Церква - то і Україна не для вас!
Відповісти
Де ваша любов один до одного, чому ненависть у ваших серцях до православних людей їсть вас?
Відповісти
Не може бути "української" церкви. Є єдина церква, навіщо вам Українська. Наша церква єднає людей і молиться за всіх людей.Ви впутуєте церкву в політику, але до чого тут православні християни??? Ви закликаєте до розколу, розєднання, що є порушенням основної заповіді про Любов. Наша церква була і раніше, а коли утворилась ваша??? - в 1992 році.
Відповісти

Помісна церква у болгар, сербів, румун - це як наша Українська Православна Церква, до назви якої звикли додавати МП. І нічого спільного із тією помісною, що хочуть створити на Україні, вони не мають. Православні церкви болгар, сербів, румун мають спільне єднання у службі, молитві тощо з усіх церков на Україні - лише із Українською Православною Церквою. Православні церкви болгар, сербів, румун не моляться і не мають права спільної молитви з УПЦ КП, її організатором Філаретом і прибічниками михаїлами! Ці всі рухи про помісну церкву ще раз доводять, що ми, браття-українці, низько впали - не знаємо історії своєї віри, церкви, забули, ким були наші предки волиняки, козаки. Православними вони були!! Якщо й боролися козаки з Москвою, то ніколи не виступали проти церкви православної, яку очолював московський митрополит! Чому? Бо знали, що проти Церкви йти - у ПЕКЛО ЙТИ!!! А нас українців вже 23 роки туди ведуть і привели!
Відповісти
ОТ В БІЛЬШОСТІ СВОЇЙ НАРОД І ВІДПОВІВ ВАМ,
ГОРЕ-ДЕПУТАТИ! Не лізьте своїми грязними руками в діла церкви і віри, займайтесь соціальними питаннями і проблемами громад, а не релігійними! Ваша сьогоднішня влада така ж безчесна і продажна, як і вибраний вами для "гегемонії" Київський патріархат на чолі з розстригою Філаретом. Він вносить ці богоборчі розколи з тим, щоб хоть на кінець свого життя отримати посох глави Української церкви, а не відає, що в очах всього Вселенського православного світу він залишиться розкольником і єритиком!! Ми молимось і будемо молитись в церкві своїх батьків і ніколи її не зрадимо, бо не зраджуємо Україні, а ви її продали вже США за 30 срібняків, вбиваючи її людей на Сході і на Заході!!
Відповісти
Підпримую Ярмольського! Спаси ВАС, Господи! Стійте у православній церкві, тільки й в ній спасіння!!!
Відповісти
Благодатний вогонь сходить по молитві тільки Православного Єпископа.Був випадок коли Православного Патріарха не допустили помолитись на гробі Господньому і вогонь на Гробі не зійшов, а зійшов з колони де молились православні.Цей випадок дає відповіді на всі питання.Жоден з Православних Патріархів не визнає розкольників "КП"
Відповісти
Популісти приймають популістські рішення тому, що на інше немає розуму.
Відповісти
Інтриганти депутати!
Відповісти
НЕ ВАШЕ ДІЛО КОГО МЕНІ ЛЮБИТИ!! МОСКАЛІ ПРОКЛЯТІ, БУДЕТЕ ГОРІТИ В ПЕКЛІ, КОЛИ МИ ВАС ТУДИ ВІДПРАВИМО. НАШ ВЛАДИКА МИХАЇЛ НЕ РАЗ ЗАКЛИКАВ БИСТРО РОЗПРАВИТИСЬ З ТОЮ НЕЧИСТЮ, ЯКА ЗАПОЛОНИЛА НАШУ ЗЕМЛЮ!
Відповісти
ви знаєте,лювов у вас пре через вуха... видно відразу
Слова бистро в укр. мові нема, а тому раджу бути українцем на 100 відсотків !!
НЕ ЗАБУВАЙТЕ, якщо ваша церква вчить любові, то будьте добрі, хоч трохи проявляйте її !! І не забувайте, інколи бажаючи зла ближньому і риючи яму..... можна отримати саме це все... собі коханому))))
Відповісти
а з яких то пір дід Філарет предстоятелем був... ти почитай уважніше, саме через його аморальну поведінку(наявність дітей, дружини) і стало питання про анафему.. Відкрий очі і погугли..Віра дочка Філарета, дві правди Філарета та проснешся нарешті від сну... якою конституцією ви прикриваєтесь самозванці, з вас весь світ сміється... у Польші відлучили священника тільки із-за того, що співслужили з КП, про яке КГБ ти торочиш.. у діда ФІларета запитайся, про позивний Антонов і може сліпота зійде нарешті
Відповісти
Колись доводилося бачити у церкві біснуватого. Коли до нього підносили хреста та читали молитву, то він кричав і казився так, що дужі чоловіки не могли втримати його. Оце все мені пригадується, коли читаю коментарі "добрих" та "богобоязнених" канонічних православних. Як тільки до них звернешся : "Дорогі брати і сестри, давайте обіймемося та об'єднаємося у єдину помісну Українську церкву (про Патріархат та і'мя Патріарха не йдеться)для блага нашої рідної країни, яку терзає московський окупант", то наших канонічних така одержима ненависть викручувати починає, такий сказ бере, що починаєш думати чи не біснуваті вони усі? Прикриваючись маскою "благолєпія", словами святого писання та приналежністю до істинної віри, вони зрікаються рідної української церкви, української мови, української держави. Чого варте судження : "церква відділена від держави - не втручайтесь в церковні діла!" А ви не живете у цій державі? Ви не є громадянами? Якщо ви лише прихожани, то для вирішення усіх ваших проблем - до московського попа, а не до Держави! Пора для вирішення проблем з канонічними православними залучати психіатрів та психологів, бо ознаки зомбування та психічних розладів серед них - однозначно наявні!Це коли побуті вони можуть бути нормальними, а варто сказати якесь кодове слово (наприклад: Філарет, Українська церква, КП) і вони скаженіють, втрачають людську подобу, можуть кидатися і кусатися. Ми неодноразово були свідками масових психозів та психічних розладів серед різного роду релігійних фанатиків - це саме той випадок! Господи, спаси і сохрани, відведи від лукавого та напоум заблудлих наших співгромадян, що страждають на сказ від МП...
Відповісти
Для блага країни можете обєднатись з католиками,протестанськими церквами,навіщо вам як ви пишете "біснуваті" православні. Ми ж вас не чіпаємо.Це ваші прихожани погрожують фізичною розправою.І коментарі люди писали нормальні, а в кого агонія і так видно.
Відповісти
Кожен судить сам по собі.
Відповісти
Прочитайте про Кіріла, Павла і шайку з Лаври, Онуфрія - то може і вам щось розвидниться
Відповісти
Це наші пастирі і не вам їх судити.Ніхто вас не заставляє ходити в нашу церкву, чому вчепились до нас?
Відповісти
Сьогодні під час урочистей у Верховній раді представники московського патріархату демонстративно не підняли свої дупи із крісел, коли зачитували імена заглиблих Героїв України в АТО. А як вам таке, нешановні захисники московського патріархату?.... Одне побажання для вас ЧЕИОДАН-ВОКЗАЛ-РОИССЯ
Відповісти
демонстративно показали своє підле кремлівське нутро.
Відповісти
Напевно є причини.Війна нікого не радує.
Відповісти
Читаю коментарі і волосся дибом стає від кількості любителів москви та кіріла ,пишуть про любов до ближнього,тільки де та ваша любов,коли мова йде про об'єдннання,ви такі самі зомбовані,як і люди на сході,які вже відчули що таке русскій мір,ганьба вам.
Відповісти
Читаю коментарі і волосся дибом стає від кількості любителів москви та кіріла ,пишуть про любов до ближнього,тільки де та ваша любов,коли мова йде про об'єдннання,ви такі самі зомбовані,як і люди на сході,які вже відчули що таке русскій мір,ганьба вам.
Відповісти
Шановні депутати! Раніше чим починати якусь справу розберіться у всоьму.На Волині,а впевнена що на Україні немае церков Московського Патріархату,є Українська Православна церква,в цому ви можете переконатись в єдиному держреєстрі.А от чому Українська Православна церква Київського патрірхату-це питання?На Україні церква відокремлена від держави.Всі хто кричить за обєднання церков і до цьго немає ніякого відношення,в даному разі депутати,діють тільки на користь Москви.Такими закликами вони вносять ворожнечу серед людей, в такий непростий час для України,про свідчать коментарі кожного із нас.Будьмо пильні кого будемо вибирати в скорому часі депутатами?При адмінреформі для нас це буде ще складніше.Не допускаймо щоб депутати нас використовували.
Відповісти
Відкритий відгук громади Української Православної Церкви Дубенського району на звернення депутатів районної ради від 15.05. 2015 року до депутатів районних рад, Рівненської обласної ради та громадськості

15.05.2015 року відбулася чергова 39 сесія районної ради Дубенського району, яка могла бути зірвана із-за неявки депутатів, але через деякий час відбулася, за присутності 27 чоловік. Працювали депутати оперативно, звіт про проведену сесію помістили на офіційному сайті районної ради. Розглянуто було аж 19 питань. Але найголовнішим, судячи із публікації на сайті, було голосування за звернення до Міністерства юстиції України, депутатів районних рад Рівненської області, Рівненської обласної ради та громадськості щодо перейменування УПЦ у УПЦ МП. Цьому в інформації на сайті відведено найбільше місця, наводяться цитати звернення і коментарі.
Шановні «народні» обранці, а в одній особі великі знавці релігії та «дуже» віруючі люди! Звертаємося до вас. Перше, багато із вас вже не одну каденцію там знаходитесь, але досі не спромоглися дізнатися, чим маєте займатися. Видно, що в школі вчилися абияк і самоосвітою не займаєтеся. Отже, берете книжку і читаєте. Знаємо, що читати не любите, не хвилюйтеся, книжечка маленька (брошура), яка називається Конституція України. Берете її і читаєте, це буде для вас і Біблія, і Євангеліє, і Апостол, і Псалтир, і Молитвослов …. і все українською мовою. Зрозуміло, щоб бути депутатом, цього мало, але, на наш великий подив, ви і Основного Закону держави в руках не тримали. Колись, як одна політична партія внесла в свої списки на вибори до Верховної Ради співачку Таїсію Повалій, і журналісти, кепкуючи, запитали її, чим вона буде займатися у парламенті країни, то артистка відповіла, що візьме підручник правознавства, прочитає і буде знати, чим має займатися. Радимо і вам так зробити (підручник правознавства за 9 клас основної школи). Коли ми запитали депутатів, які були на цій сесії і голосували, яке вони мали право слухати таке звернення та ще й голосувати, то нам відповіли: «А ми шо, нам прочитали, ми - проголосували». Ну що тут ще скажеш на те «шо?». І скажіть, яке юридичне та і моральне право ви маєте вимагати внесення змін до статуту організації, яка вам не належить, і до якої ви не можете мати жодного відношення та претензій? Чи це ви у такий спосіб намагаєтеся «відкосити» від ваших прямих депутатських обов’язків, що ви їх маєте виконувати? Чи ви тільки вмієте піднімати руки по команді?
Дуже були подивовані, що магістр політології, народний депутат пан О.Дехтярчук у своїй газеті «Наше дзеркало», (яку він скоро буде сам читати), коментує звернення групи депутатів блоку П.Порошенка до Мін’юсту про перейменування УПЦ. Як це зрозуміти? Ми щось пропустили? Може за той час державу і церкву об’єднали, що депутати так втручаються у її справи? Стосовно газети «Наше дзеркало» (№19 (739) 13.05.15 с.3), яка передрукувала з інтернетвидань матеріал та частину фото провокативного характеру, то «роззуйте» очі і добре подивіться. Що, коли читали список бійців АТО, яким присвоєно звання Героя України (половині посмертно), то треба аплодувати? В такому випадку вшановують пам’ять (принаймі) хвилиною мовчання, а не плескають і по сторонах не зирять та перемовляються, як ми бачимо на тому фото. Але, якщо передивитися Інтернет джерела, то бачимо, що фото «відрізане», дуже цікаво подивитися частину фотографії, яку не надрукувала газета, там дійсно стоїть «патріарх» … і хлопає руками. Це заняття саме для нього.
«Такий вчинок керівників УПЦ (МП) ( те, що вони не плескали в долоні) є публічним вираженням зневаги до Української нації та наших героїв, багато із яких віддали своє життя за наше з вами світле майбутнє» (цитата із звернення). Так от щодо героїв, за яке наше з вами світле майбутнє вони віддали своє життя? Так, ми вважаємо загиблих Героями, але життя своє вони віддали за чиїсь статки (можливо і ваші) та за амбіції і прорахунки наших політиків. І мудро сказав видатний німецький драматург XX ст.. Бертольт Брехт: «Нещасна та країна, яка потребує героїв». А наша країна дуже нещасна, бо вона потребує героїв.
За рік, що минув після Майдану, у нашому районі пропала свобода слова (особливо це стосується місцевих ЗМІ, які друкують лише матеріали, що сприяють переходу, а точніше «переводу» церков до київського патріархату; матеріалів іншого змісту, іншу точку зору вони не друкують). Ми розуміємо, що «звернення», які лунають із трибуни районної ради, несуть загрозу суспільному спокою, йде розгнуздана агітація війни на релігійному грунті. Ініціюють перехід церков і незаконне захоплення церковних будівель і майна сільські голови Івашинюта І., Вознюк Я., Міщук Ю та ін.і також деякі місцеві «депутати» (треба знати своїх героїв). І знову ж щодо звернення, то «релігійна організація (тобто УПЦ) має чітко відповісти перед суспільством». Це так сказано у зверненні, то ми відповімо перед суспільством. Чому ж не відповісти. Ми молимося за мир та спокій у державі, поважаємо закони, виконуємо їх. Хоча, чому ми маємо відповідати нашим районним депутатам (тобто суспільству), коли знаємо, що відповідати ми всі будемо перед Всевишнім. А от хто відповість за безлад і бедлам …? Нас теж цікавить питання, хто буде , нарешті, думати про наслідки своїх дій? І перше, шановні наші обранці, що вам треба зробити, це - діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України. Тільки й усього. Ми думаємо, що це не складно. Хоча, треба віддати належне, що двоє із двадцяти семи депутатів Дубенської районної ради , все таки знають свої повноваження і не проголосували за «звернення». Дуже велике прохання до Рівненської обласної ради організувати для наших шанованих депутатів хоч якийсь правничий лікбез, щоб вони, нарешті, діяли у межах своїх повноважень. І чому саме у Дубенському районі за рік, що минув після Майдану, пропала свобода слова та свобода совісті, чому заступник голови РР на підвищених тонах заявляє, що молитися ми будемо там і так, як він хоче? Чи він розуміє, які можуть бути наслідки? Напевно, що ні, бо невіруюча людина не може зрозуміти віруючу. Якщо вони у нас незаконно забирають храми, то віру у нас ніхто не забере, нехай не надіються. Хай не думають, що ми будемо мовчати, навіть попри те, що слова нам ніхто не дає. А молитися ми знайдемо де. Перші християни молилися в катакомбах. (Леся Українка, драма «В катакомбах»). І, якби ви подивилися, де моляться православні із села Су добичі, пристосувавши для цього кімнату в невеликій сільській оселі (сльози на очі навертаються), то може зрозуміли б, що таке істинна віра, яку не знищиш ні зверненнями, ні погрозами, ні лозунгами. Чи може ви думаєте, якщо силою захопити храми, то Бог почує ваші молитви?
P.S. Змушені звернутися у такий спосіб, адже в іншому випадку, ніхто нас не почує, тому що просто-напросто вважають, що можуть творити все, що заманеться. Дуже надіємося, що відчуємо зміни у ставленні що релігійного питання у районі, а саме до канонічної Апостольської церкви - Української Православної Церкви! А відгук передаємо через електронну пошту, тому що вже знаємо, що на паперових та електронних носіях мали досвід подавати матеріали для друку, підписувалися, та все одно ні одна газета в районі не надрукувала. Були на прийомі в заступника голови РР, то виштовхав за плечі і слова не дав сказати. Та є така річ як Інтернет,
Відповісти
Відкритий відгук громади Української Православної Церкви Дубенського району на звернення депутатів районної ради від 15.05. 2015 року до депутатів районних рад, Рівненської обласної ради та громадськості

15.05.2015 року відбулася чергова 39 сесія районної ради Дубенського району, яка могла бути зірвана із-за неявки депутатів, але через деякий час відбулася, за присутності 27 чоловік. Працювали депутати оперативно, звіт про проведену сесію помістили на офіційному сайті районної ради. Розглянуто було аж 19 питань. Але найголовнішим, судячи із публікації на сайті, було голосування за звернення до Міністерства юстиції України, депутатів районних рад Рівненської області, Рівненської обласної ради та громадськості щодо перейменування УПЦ у УПЦ МП. Цьому в інформації на сайті відведено найбільше місця, наводяться цитати звернення і коментарі.
Шановні «народні» обранці, а в одній особі великі знавці релігії та «дуже» віруючі люди! Звертаємося до вас. Перше, багато із вас вже не одну каденцію там знаходитесь, але досі не спромоглися дізнатися, чим маєте займатися. Видно, що в школі вчилися абияк і самоосвітою не займаєтеся. Отже, берете книжку і читаєте. Знаємо, що читати не любите, не хвилюйтеся, книжечка маленька (брошура), яка називається Конституція України. Берете її і читаєте, це буде для вас і Біблія, і Євангеліє, і Апостол, і Псалтир, і Молитвослов …. і все українською мовою. Зрозуміло, щоб бути депутатом, цього мало, але, на наш великий подив, ви і Основного Закону держави в руках не тримали. Колись, як одна політична партія внесла в свої списки на вибори до Верховної Ради співачку Таїсію Повалій, і журналісти, кепкуючи, запитали її, чим вона буде займатися у парламенті країни, то артистка відповіла, що візьме підручник правознавства, прочитає і буде знати, чим має займатися. Радимо і вам так зробити (підручник правознавства за 9 клас основної школи). Коли ми запитали депутатів, які були на цій сесії і голосували, яке вони мали право слухати таке звернення та ще й голосувати, то нам відповіли: «А ми шо, нам прочитали, ми - проголосували». Ну що тут ще скажеш на те «шо?». І скажіть, яке юридичне та і моральне право ви маєте вимагати внесення змін до статуту організації, яка вам не належить, і до якої ви не можете мати жодного відношення та претензій? Чи це ви у такий спосіб намагаєтеся «відкосити» від ваших прямих депутатських обов’язків, що ви їх маєте виконувати? Чи ви тільки вмієте піднімати руки по команді?
Дуже були подивовані, що магістр політології, народний депутат пан О.Дехтярчук у своїй газеті «Наше дзеркало», (яку він скоро буде сам читати), коментує звернення групи депутатів блоку П.Порошенка до Мін’юсту про перейменування УПЦ. Як це зрозуміти? Ми щось пропустили? Може за той час державу і церкву об’єднали, що депутати так втручаються у її справи? Стосовно газети «Наше дзеркало» (№19 (739) 13.05.15 с.3), яка передрукувала з інтернетвидань матеріал та частину фото провокативного характеру, то «роззуйте» очі і добре подивіться. Що, коли читали список бійців АТО, яким присвоєно звання Героя України (половині посмертно), то треба аплодувати? В такому випадку вшановують пам’ять (принаймі) хвилиною мовчання, а не плескають і по сторонах не зирять та перемовляються, як ми бачимо на тому фото. Але, якщо передивитися Інтернет джерела, то бачимо, що фото «відрізане», дуже цікаво подивитися частину фотографії, яку не надрукувала газета, там дійсно стоїть «патріарх» … і хлопає руками. Це заняття саме для нього.
«Такий вчинок керівників УПЦ (МП) ( те, що вони не плескали в долоні) є публічним вираженням зневаги до Української нації та наших героїв, багато із яких віддали своє життя за наше з вами світле майбутнє» (цитата із звернення). Так от щодо героїв, за яке наше з вами світле майбутнє вони віддали своє життя? Так, ми вважаємо загиблих Героями, але життя своє вони віддали за чиїсь статки (можливо і ваші) та за амбіції і прорахунки наших політиків. І мудро сказав видатний німецький драматург XX ст.. Бертольт Брехт: «Нещасна та країна, яка потребує героїв». А наша країна дуже нещасна, бо вона потребує героїв.
За рік, що минув після Майдану, у нашому районі пропала свобода слова (особливо це стосується місцевих ЗМІ, які друкують лише матеріали, що сприяють переходу, а точніше «переводу» церков до київського патріархату; матеріалів іншого змісту, іншу точку зору вони не друкують). Ми розуміємо, що «звернення», які лунають із трибуни районної ради, несуть загрозу суспільному спокою, йде розгнуздана агітація війни на релігійному грунті. Ініціюють перехід церков і незаконне захоплення церковних будівель і майна сільські голови Івашинюта І., Вознюк Я., Міщук Ю та ін.і також деякі місцеві «депутати» (треба знати своїх героїв). І знову ж щодо звернення, то «релігійна організація (тобто УПЦ) має чітко відповісти перед суспільством». Це так сказано у зверненні, то ми відповімо перед суспільством. Чому ж не відповісти. Ми молимося за мир та спокій у державі, поважаємо закони, виконуємо їх. Хоча, чому ми маємо відповідати нашим районним депутатам (тобто суспільству), коли знаємо, що відповідати ми всі будемо перед Всевишнім. А от хто відповість за безлад і бедлам …? Нас теж цікавить питання, хто буде , нарешті, думати про наслідки своїх дій? І перше, шановні наші обранці, що вам треба зробити, це - діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України. Тільки й усього. Ми думаємо, що це не складно. Хоча, треба віддати належне, що двоє із двадцяти семи депутатів Дубенської районної ради , все таки знають свої повноваження і не проголосували за «звернення». Дуже велике прохання до Рівненської обласної ради організувати для наших шанованих депутатів хоч якийсь правничий лікбез, щоб вони, нарешті, діяли у межах своїх повноважень. І чому саме у Дубенському районі за рік, що минув після Майдану, пропала свобода слова та свобода совісті, чому заступник голови РР на підвищених тонах заявляє, що молитися ми будемо там і так, як він хоче? Чи він розуміє, які можуть бути наслідки? Напевно, що ні, бо невіруюча людина не може зрозуміти віруючу. Якщо вони у нас незаконно забирають храми, то віру у нас ніхто не забере, нехай не надіються. Хай не думають, що ми будемо мовчати, навіть попри те, що слова нам ніхто не дає. А молитися ми знайдемо де. Перші християни молилися в катакомбах. (Леся Українка, драма «В катакомбах»). І, якби ви подивилися, де моляться православні із села Су добичі, пристосувавши для цього кімнату в невеликій сільській оселі (сльози на очі навертаються), то може зрозуміли б, що таке істинна віра, яку не знищиш ні зверненнями, ні погрозами, ні лозунгами. Чи може ви думаєте, якщо силою захопити храми, то Бог почує ваші молитви?
P.S. Змушені звернутися у такий спосіб, адже в іншому випадку, ніхто нас не почує, тому що просто-напросто вважають, що можуть творити все, що заманеться. Дуже надіємося, що відчуємо зміни у ставленні що релігійного питання у районі, а саме до канонічної Апостольської церкви - Української Православної Церкви! А відгук передаємо через електронну пошту, тому що вже знаємо, що на паперових та електронних носіях мали досвід подавати матеріали для друку, підписувалися, та все одно ні одна газета в районі не надрукувала. Були на прийомі в заступника голови РР, то виштовхав за плечі і слова не дав сказати. Та є така річ як Інтернет, тож скористаємося.
Відповісти
Випадково натрапила на це звернення, хочу сказати, хто сидить в депутутських кріслах, елементарних речей не знаюьть. Запитайте їх. що вони мають робити, якими є їх повноваження, якими Законами України обумовлена їх діяльність? З такими явищами я вже зустрічалася, думала, що тільки у нас йолопи, а десь люди розумні і до церкви не лізуть. А, виявляється, по всій Україні так. До відома таких народних обранців: Українська помісна церква існує з 27 жовтня 1990 року. Поцікавтеся. І почитайте Конституцію України (обов'язково це зробіть, а то полізете в наступну каденцію і буде знову те саме. Ганьба!!!
Відповісти
Останні новини
Депутати Луцької райради закликали прихожан УПЦ МП долучитись до створення української помісної церкви
08 травень, 2015, 11:58