Добро і вибори: чому на Волині так багато благодійних фондів?

Добро і вибори: чому на Волині так багато благодійних фондів?
Час заснування благодійних фондів свідчить: бажання творити добро у їх засновників зростає напередодні виборів

У 2011-2012 роках на Волині активізувалася діяльність благодійних фондів. Такі фонди, як правило, «іменні»: у назві кожного згаданий засновник. Це, як правило, крупні бізнесмени, політики, чиновники.

У своїй діяльності фонди декларують суто благодійницьку мету – розвивати інфраструктуру, допомагати нужденним, покращувати життя. Проте «чомусь» їх засновники вирішили активізувати свою благодійну діяльність незадовго до початку парламентських виборів 2012 року.

Принаймні на це чітко вказує інформація про час заснування фонду, взята виданням ВолиньPost з реєстру головного управління юстиції Волинської області.

Бум-2011-2012

У реєстрі головного управління юстиції Волинської області
– 230 благодійних організацій. Більшість головних «благодійних» активістів краю, діяльністю яких в останнє півріччя насичений медіа простір, зареєструвалися не раніше 2011 року.

Фонд «Будуємо нову Волинь» Олександра Башкаленка. Цей фонд «відкриває» багатий на добродіїв 2011 рік в офіційному реєстрі. Створений 3 березня 2011 року.

«Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк». Народний депутат та голова ВАТ «Укрнафта» зареєстрував свою благочинну організацію 10 червня 2011 року.

Благодійний фонд Миколи Мартиненка. Ще один народний депутат-волинянин дав офіційний старт однойменному фонду із центром у місті Ковелі 27 липня 2011 року.

Благодійний фонд «Волинь має майбутнє» Олександра Лазорка. «Нафтовий» колега Палиці Олександр Лазорко отримав юридичне добро на добрі справи 10 жовтня 2011 року.

«Фонд Степана Івахіва» зареєстрували 14 лютого 2012 року. До речі, попри офіційну назву, в інформаційних повідомленнях часто фігурує як благодійний фонд «Патріот Волині».

Благодійний фонд «Волиняни». Дата отримання свідоцтва – 12 червня 2012 року. Головою фонду записаний Столяр Андрій Васильович, очевидно, син депутата Волинської обласної ради Василя Столяра.

Деякі волинські політики встигли зареєструвати благодійні фонди раніше, проте дати їхнього створення так само передують виборчим перегонам.

Благодійний фонд «Регіональний лідер». Народний депутат-регіонал Анатолій Горбатюк зареєстрував організацію 17 червня 2005 року, напередодні свого першого балотування до Верховної Ради.

Благодійний фонд «Європейський вектор». Голова агропромислової групи «Пан Курчак», а нині вже депутат облради Сергій Мартиняк оформив документи на діяльність фонду 2 грудня 2009 року, готуючись до місцевих виборів-2010.

Благодійний фонд «Рідна Волинь». До назви фонду нині додалося ім’я голови Волинської облдержадміністрації Бориса Клімчука, а історія самої організації розпочалася ще у 14 березня 2003 році, після першої каденції губернаторства Клімчука. До речі, це чи не єдиний фонд у списку, старт якого важко асоціювати з передвиборчими перегонами, хіба, списавши на далекоглядність досвідченого політика.

Благодійний фонд «Волинська родина». Фонд-старожил: зареєстрований 25 листопада 1998 року. Цікаво, що засновником фонду у реєстрі значиться Олександр Главацький. Хоча нині цей фонд "відстоює інтереси" бізнесмена Ігоря Єремеєва.

Так завжди було

Загалом, попри те, що серед офіційних благодійників є не лише політики, але й представники релігійних громад, спортивних та оздоровчих рухів, тенденція реєстрації благодійних фондів на Волині завжди була прямо пропорційною графіку проведення виборів.

Перші дві обласні благодійні організації зареєстровані у 1993 році. А справжній «бум» розпочався саме в рік парламентських виборів: 1998 року зареєстровано 23 фонди.

Якщо у 2004-2005 роках обласне управління юстиції фіксувало по п’ять благодійних організацій, то напередодні парламентських виборів у 2006 році – вже 12.

Така ж хвиля активності спостерігається і наступного виборчого циклу: 7 і 6 фондів в аполітичні 2008 та 2009 роки і 16 організацій в 2010-ий – рік виборів президента та міських рад.

П’ятнадцять нових свідоцтв на благодійні фонди у 2011 році є новим «дзвіночком» про наближення чергових виборів.

Коментар екперта

Говорить координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Михайло Шелеп:

«Те, що напередодні виборів, або незадовго до їх початку масово створюються чи відновлюють роботу благодійні фонди – невипадково. Як свідчать результати моніторингу передвиборчої ситуації в Україні, і на Волині в тому числі, так звана «виборча» благодійність стала основною виборчою технологією потенційних кандидатів-мажоритарників.

Народні депутати, відомі політики, бізнесмени і навіть чиновники масово використовують роботу таких фондів для підвищення своєї пізнаваності серед виборців. Роздавання подарунків, закупівля дорого обладнання, фінансування ремонтів соціальних об’єктів, спонсорство при проведенні культурних, соціальних чи спортивних заходів, і навіть грошова допомога – це все набір передвиборчих технологій.

Свідченням цьому є й широке висвітлення такого роду благодійництва у регіональних та місцевих ЗМІ.

В Україні немає регіону де б не використовувались такі виборчі методи задобрювання виборців. На Волині можна сміливо зараховувати до такого роду виборчих благодійних фондів такі організації, як: благодійний фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк», благодійний фонд «Волинська родина» Ігора Єремеєва, благодійний фонд Степана Івахіва, благодійним фонд Сергія Мартиняка «Європейський вектор».

Навіть благодійний фонд «Рідна Волинь» Бориса Клімчука теж можна віднести до таких фондів. Голова ОДА хоч ніби й не планує балотуватися до Верховної Ради, але завдяки діяльності свого фонду він збільшує рівень підтримки до нього серед волинян, що згодом використовує при агітації за провладну партію.

Варто відзначити, що, на жаль, після закінчення виборів, незважаючи на їх результати, більшість такого роду фондів припинять свою діяльність. Тому виборцям не варто захоплюватися такими благодійниками, адже свої «добрі» справи вони роблять в першу чергу з думкою про власний зиск, тобто депутатський мандат.

Крім того, такого роду благодійність за своєю суттю є нічим іншим як непрямим підкупом виборців. І хоча покарати за такий підкуп до початку виборів неможливо, все ж сама суть таких дій чітко підпадає під визначення законодавства «непрямого підкупу».

Ще більш серйозною проблемою є джерело походження цих благодійних коштів. Адже, до прикладу, діючий народний депутат чи чиновник може використовувати для благодійної діяльності лише свої власні кошти, і ні в якому разі не кошти інших добродіїв. Натомість суми які витрачаються на непрямий підкуп виборців значно більші ніж офіційні доходи виборчих меценатів».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
За кількома іншими фондами теж, можливо, випливуть якісь кандидати. А останні зміни про фонд Івахіва були внесені у держреєстр вчора. Може з учорашнього дня цей фонд офіційно і називається "Патріот Волині"?
Відповісти
Йой, ну як же працюють коментатори від Черкаськи. Валєра, прес-релізом би краще повідомив про зміну назви, чим коментарями відбрехуватися
Відповісти
Баламбєс, вчись користуватися комп'ютером ы знаходити потрыбны бази даних
Відповісти
так багато фондів, а постраждалим людям зруйнованого будинку у м. Луцьку могли піти назустріч і допомогти наші благодійники, зокрема Борис Петрович. Знесіть цю руїну!!!
Відповісти
Фонди фондами, але хотілося б співставити суми, якими оперують їх засновники з тими, реальними величанами податків, які сплачено державі.Дивлячись, як щедро засіває Палиця у Луцьку, починаєш сумніватися, що робить він це за власні 115 млн. дол..НЕвже пан Коломойський дав добро на купівлю Волині, чи лише Луцька?Багато питань до слуг народних.Та, боюсь, відповідей ми так і не дочекаємося. Ні в цій каденції, ні тим більше в майбутній.Хлопакам потрібен мандат, як нам чисте середовище. У кожного свої приорітети.НЕ Україна, а суцільна барахолка, де все прподається. Ну і до чого ми дійдемо з такими гендлярами у парлам енті?
Відповісти
я туряниця сергій
Відповісти
Останні новини
Добро і вибори: чому на Волині так багато благодійних фондів?
03 липень, 2012, 18:35