Лучани чекають обвалу «ялинкового ринку»

Лучани чекають обвалу «ялинкового ринку»
За тиждень до Нового року на спеціально відведених мерією місцях у Луцьку починається продаж новорічних ялинок. Цього року лучани зможуть купити їх за ціною від сорока до 120 гривень. Аби запобігти нелегальному вирубуванню хвойних, Держагентство лісових ресурсів вирішило помітити деревця спеціальними чіпами, що зумовило подорожчання «новорічних красунь».

Цьогоріч волинські лісівники запланували реалізувати 90 тисяч ялинок. Станом на 22 грудня продали вже 71,9 тисячі дерев. Замовниками новорічних дерев з Волині здебільшого є підприємства південних областей України.

Як повідомив начальник відділу лісового господарства Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Борис Бабеляс, замовники купують ялинки та сосни згідно з розробленою калькуляцією. Сума залежить від величини дерева та коливається від 35 гривень до 110 гривень.

«Реалізовувати та заготовляти новорічні ялинки можуть тільки постійні лісокористувачі. Надано дозвіл це робити держлісгоспам системи Держкомлісу, системи агропромислового розвитку і військовим лісництвам. Оскільки вони постійні лісокористувачі і в них є плантації новорічних ялинок», - розповів Бабеляс.

У Волинській області функціонує сімнадцять лісогосподарських підприємств. Наразі за сосни та ялинки вони отримали 2,6 мільйона гривень. За всі дев’яносто тисяч дерев волинські лісівники планують заробити приблизно чотири мільйони гривень. У неділю, 25 грудня, на ринках та спеціально визначених Луцькрадою місцях розпочнеться продаж новорічних ялинок.

До слова, в області держлісгоспом посаджено чотириста гектарів хвойних, які призначені безпосередньо для вирубки під Новий рік. Відтак потреба у ялинках на три-чотири роки забезпечена повністю, запевняють лісники. У середньому таке дерево росте десять-дванадцять років.

Тавровані лісгоспами

Особливістю цьогорічного «ялинкового буму» стали електронні чіпи, без яких кожна ялинка стає «нелегальною». За словами Бориса Бабеляса, Держагентство лісових ресурсів зробило таке нововведення для того, аби впорядкувати продаж дерев та щоб ця процедура здійснювалась згідно із законом.

«Зроблені електронні чіпи, щоб краще контролювати нелегальні вирубки дерев, і так само вирубки самосійних дерев на паях, що було популярно у минулі роки», - прокоментував новинку Борис Бабелас.

У номері на чіпі ялинки зашифрована інформація про те, який лісгосп, яке управління і яке походження ялинки. Усі номери – в єдиній всеукраїнській базі. Відтак працівники управлінь лісгоспів мають можливість контролювати продаж ялинок.

Така схема, на думку лісівника, не дозволяє «дрібним жулікам» вирубувати по десять-двадцять ялинок і продавати оптовикам - ті їх не братимуть без бірок, аби не «нарватися на штраф».

Під Новий рік буде дешевше?

Підприємець Інна Мосійчук продає ялинки біля Центрального ринку. Закуповує продукцію у Горохівському та Рожищенському лісгоспах по 35 гривень. Стільки коштує деревце заввишки близько 1,5 метра.

Потому до закупівельної ціни підприємець додає кілька десятків гривень. Відтак ялинка, яка має висоту метр-півтора, коштує від п’ятдесяти до сімдесяти гривень.

За двометрові дерева треба заплатити від ста до 120 гривень. Популярні також маленькі ікебани, зроблені із гілочок хвойних дерев. Ціна однієї становить 25 гривень.

«В тому році мінімальна ціна була до двадцяти гривень, а в цьому – 35. Закупка дорожче, тому і ціни дорожчі», - пояснює підприємець.

«Перевіряють щодня. Кожну ялинку не дивляться. В загальному пройдуться, глянуть, що чіпи є, та й усе», - розповідає жінка.

За своє місце біля ринку Ірина Мосійчук платить 110 гривень за один день. З вівторка планує відкрити ще дві точки – в районі гіпермаркету «Там Там».

Також підприємець розповідає, що їй немає різниці, за якою ціною закуповувати дерева, бо «так чи інакше, націнка є». Проте лучани нарікають на ціни.

Цікаво, що багато хто стверджує: ялинки купувати ліпше 30-31 грудня. Тоді і в кімнаті деревце простоїть довше, і ціни будуть нижчі: товар зіпсується рівно о 12-й ночі 31 грудня. Тож віддавати напередодні його можуть і за безцінь.





Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
влада хоче собі добряче заробити як на підприємцях так і на людях. той чіп вартує приблизно гривень, а мінімальна ціна найменшої ялинки 35 гривень. Іздіватєльство.
Відповісти
Це є добре, якщо виручені кошти доцільно використають на благо міста :)
Відповісти
Останні новини
Лучани чекають обвалу «ялинкового ринку»
25 грудень, 2011, 10:08