У Волинській області епідемічна ситуація з поліомієліту

У  Волинській області епідемічна ситуація з поліомієліту
Головне управління Держсанепідслужби у Волинській області інформує наступне.

За повідомленням Міністерства охорони здоров'я України у Закарпатській області зареєстровано спалах поліомієліту (2 випадки у дітей 10 місяців та 4 років).

Основною причиною виникнення ускладнення епідемічної ситуації з даного захворювання є низький рівень охоплення дитячого населення профілактичними щепленнями в цілому по Україні, який на третину нижчий показників рекомендованих Всесвітньою організацією охорони здоров'я (95%), та їх відсутністю в даних дітей зокрема.

За даними Міністерства охорони здоров'я України рівень охоплення вакцинацією дітей проти поліомієліту в Україні за минулий рік становить лише 49%, за перше півріччя поточного року - 14,1%.

Протягом останніх років в області також спостерігається суттєве зниження рівня імунопрофілактики проти поліомієліту, який в минулому (31%) та поточному роках (8%) є критично низьким.

Нагадаємо, що поліомієлі́т - гостре інфекційне захворювання, яке зумовлене вірусом поліомієліту та характеризується ураженням нервової системи, із розвитком млявих паралічів і парезів.
Першими симптомами є лихоманка, втома, головний біль, блювота, ригідність шиї і біль у кінцівках.

В одному з 200 випадків інфікування розвивається параліч (зазвичай ніг). 5-10% з числа таких паралізованих людей помирають через параліч дихальних м'язів.

Резервуаром і джерелом збудника інфекції є хвора людина та вірусоносій. Збудник інфекції передається харчовим, водним, контактно-побутовим, повітряно-краплинним шляхами.

Найбільш вразливими до поліомієліту є діти віком до п'яти років.
Попередити захворювання можна лише шляхом вакцинації. Вакцина від поліомієліту вводиться декілька разів і захищає дитину на все життя.

За повідомленням Міністерства охорони здоров'я України в тісній співпраці з експертами ВООЗ і ЮНІСЕФ вживаються всі необхідні заходи для швидкої зупинки циркуляції вірусу поліомієліту в Україні. Частина з 4.8 мільйона доз вакцин проти поліомієліту, у тому числі 3.8 мільйона доз оральної поліомієлітної вакцини (ОПВ), наданих ЮНІСЕФ за підтримки Уряду Канади, вже в країні і ці вакцини мають бути розподілені Міністерством охорони здоров’я відповідно до плану реагування.

Враховуючи вищезазначене звертаємо увагу батьків на більш уважне ставлення до питання імунопрофілактики дітей. Держсанепідслужбою в області налагоджено активний епідеміологічний нагляд за обов’язковим обліком та подальшим обстеженням осіб з підозрою на поліомієліт.

В поточному році виявлено троє хворих з клінічними симптомами, подібними до поліомієліту. За результатами проведених досліджень центральною лабораторією з діагностики поліомієліту, кору, краснухи та епідемічного паротиту ДЗ «Український центр з контролю та моніторингу захворювань МОЗ України» діагноз гострого поліомієліту не підтверджено.

З метою вивчення циркуляції поліовірусів серед населення та об’єктах довкілля вірусологічною лабораторією ДУ «Волинський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» проводяться діагностичні дослідження матеріалу від хворих з симптомами ентеровірусної інфекції, профілактичні від здорових людей та з навколишнього природнього середовища (стічні води, води відкритих водоймищ, води діючих басейнів) на наявність поліо- та інших ентеровірусів. Поліовірус не виявлявся.

Держсанепідслужба області продовжує роботу щодо попередження виникнення та поширення захворювань поліовірусної етіології серед населення області.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Волинській області епідемічна ситуація з поліомієліту
07 вересень, 2015, 15:24