Волиньрибохорони пропонує збільшити штрафи за порушення

Волиньрибохорони пропонує збільшити штрафи за порушення
Держрибагентство пропонує збільшити штрафи за порушення в десятки разів.

Про це йдеться на сайті Волиньрибохорони.

Проблема порушення правил рибальства в України потребує комплексного підходу. В рамках процесу реформування галузі Держрибагентство пропонує втілити ряд заходів із посилення відповідальності за порушення правил, в тому числі кримінальної, і підвищення суми штрафів.

«Мінімальні штрафи є однією з причин того, чому і рибалки-промисловики, і рибалки-любителі, і підприємці, що здійснюють днопоглиблювальні роботи, систематично порушують законодавство. Експерти галузі стверджують, що тільки за перше півріччя 2015 року суто через браконьєрство Україна втратила близько 50 млн. грн.» – заявив Голова Держрибагентства Ярема Ковалів.

У Держрибагентстві зазначають, що порушення правил рибальства сьогодні здебільшого регулюється КУпАП, кримінальна відповідальність передбачена виключно за грубі порушення. Це також є проблемним аспектом чинного законодавства, оскільки у Законі відсутні чітко визначені критерії «грубих порушень», що дозволяє майже всі діяння кваліфікувати як адміністративні правопорушення.

Для вирішення існуючих проблем Держрибагентство підготувало проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення та деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення правил рибальства та ведення робіт на землях водного фонду» (зміни до ККУ – ст. 249, КУпАП – ст. 85, ст. 85 (1), ст. 86-1, ст. 87, ст. 88 (3), ст. 90, ст. 91-2 та уточнення положень Законів України «Про тваринний світ» та «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів»).

Законопроектом агентство має намір посилити відповідальність за порушення правил рибальства, вимог охорони середовища їх перебування, шляхів міграції, переселення, акліматизації та схрещування, а також забруднення, проведення днопоглиблювальних, берегоукріплювальних та гідромеліоративних робіт.

«Якщо підприємство чи рибалка переступили межу закону, то на них чекатиме дуже серйозний штраф, сплативши його раз-другий – бажання порушувати більше не виникатиме. Разом з тим Держрибагентство максимально дерегулює галузь, створює умови, в яких можна чесно і прозоро займатися промисловим ловом риби. Хочеш заробляти на цьому гроші – держава йде тобі назустріч. Але, будь ласкавий, роби це в рамках закону!» - прокоментував Ярема Ковалів.

Зокрема, запропоновано ввести кримінальну відповідальність за частину грубих порушень, які були здійснені особливо небезпечним шляхом (електролов, промисел із застосуванням вогнепальної зброї, вибухових та отруйних речовин). Крім того, до ст. 249 додається п.3 та п.4. Відповідно до них, ті рибалки, які перебуватимуть на водоймі чи у прибережній захисній смузі із забороненими знаряддями лову отримають покарання у вигляді обмеження волі на строк до 5 років або позбавлення волі на строк до 3 років. На рибалок, які здійснюватимуть вилов риби з використанням електровудки, вогнепальної зброї, вибухових чи отруйних речовин буде накладено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 2 до 5 років.

Держрибагентство пропонує збільшити суми штрафів за правопорушення в десятки разів. За незаконне зайняття рибним промислом сума підвищується з 100-200 неоподаткованих мінімумів (1700-3400 грн) до 2 тис. – 5 тис. (34 тис. – 85 тис. грн). За діяння, що спричинили тяжкі наслідки – від 3400-6800 грн збільшується до 119 000-255 000 грн.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Для початку займіться водоканалом який травить рибу в самому місті Луцьку ( р.Стир ), їм пора штрафів виписати за зливання "бог зна яких речовин" у воду в районі Дубнівської, а тоді займайтесь рибалками. Досить гроші класти в кармани , а ділом займатесь та годі їх покривати. (накипіло)
Відповісти
Останні новини
Волиньрибохорони пропонує збільшити штрафи за порушення
17 вересень, 2015, 17:48