Лучанин півроку не може вилікуватися від отриманих травм в ДТП

Лучанин півроку не може вилікуватися від отриманих травм в ДТП
Луцький міськрайонний суд присудив винуватиці автопригоди сплатити 20 тисяч гривень юнаку, який внаслідок отриманих травм в ДТП, лікується майже півроку.

У середу, 21 жовтня, в Луцькому міськрайонному суді відбулось судове засідання по справі ДТП, яка відбулась 26 травня цього року. Тоді автомобіль Nissan, за кермом якого була жінка, збив мотоцикл Geon, яким керував потерпілий Микола Зінчук. Після цього на хлопця чекали кілька операцій.

На судове засідання Микола Зінчук прийшов на милицях. Матір хлопця каже, що на них чекає ще ряд лікарських процедур, оскільки була отримана черепно-мозкова травма, забій нирок, було проведене лікування зламаного стегна та інше.

«Він такий молодий, а через це ДТП можливо йому дадуть інвалідність, мені треба його далі лікувати, повезти хоча б декілька разів на курорт. Через це ДТП він не ходить ні на роботу, ні на навчання, адже постійно відвідує лікарню, в якій провести процедуру вартує не дешево»,- мовила матір Миколи Валентина Зінчук.

Сім’я Зінчуків розповіла, що після ДТП водій автівки Nissan, лише один раз прийшла відвідати потерпілого в лікарню.

«Коли я лежав в лікарні, то ця жінка прийшла і спитала як себе почуваю. Тоді я показав їй свою розтрощену ногу», - розповів Микола Зінчук.

Також матір потерпілого розповіла, що в судмедекспертизі кваліфікували отримані травми внаслідок ДТП, як тілесні ушкодження середньої тяжкості.

Сама ж винуватиця ДТП одразу після пригоди сплатила кошти на лікування в сумі 30-ти тисяч, про що свідчить розписка в матеріалах даної справи, згідно якої кошти отримала матір потерпілого.

Оскільки в страховій компанії «Європейський Страховий Союз» була застрахована цивільно-правова відповідальність за полісом водія авто та всіх осіб, які на законних підставах керували даним автотранспортним засобом, адвокат потерпілого Микола Марчук під час судового засідання уточнив позовні вимоги і матеріальну шкоду, яка була спричинена в результаті ДТП, в сумі 31 тисячі 196 гривень, а також 5% від цієї суми морального відшкодування просив стягнути з страхової компанії, а решту - з винуватиці ДТП.

«Суму в межах ста тисяч гривень вважаємо не завищеною, адже ми виходимо із наслідків, які є»,- мовив адвокат потерпілого.

Натомість представник страхової компанії Микола Галіченко зазначив, що у зв'язку із лікуванням Миколи Зінчука відшкодовуються обґрунтовані витрати пов'язані із лікуванням, які можуть підтверджуватись документально закладами охорони здоров'я, згідно статті 26.1 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів».

Однак представник страхової також зауважив, що оскільки Зінчуки отримували від водія Nissan допомогу в розмірі 30 тисяч гривень, то й страховик визнає позовні вимоги частково й погоджується щодо відшкодування 5% моральної шкоди, виходячи із розміру заподіяної шкоди здоров'ю.

Щодо відшкодувань, пов'язаних з лікуванням, страхова компанія на підставі пояснень, підтверджень і доказів, які є в матеріалах справи, визнає лише часткове відшкодування у розмірі 1 тисячі 196 гривень.

«Не можна відшкодовувати двічі одну і ту ж суму на лікування»,- переконував Микола Галіченко.

Однак адвокат Миколи Зінчука, попросив суддю зважити й на те, що розписку про отримання коштів підписували батьки Миколи Зінчука, а не він – повнолітня та дієздатна особа, яка в змозі самостійно розпоряджатися коштами. Тим більше, що заявлена сума – це лише частина витрачених коштів, які вдалося підтвердити документально.

Що ж до самого потерпілого, то юнак вважає, що найсправедливішим покаранням для жінки було б позбавлення її водійських прав. Однак жінка свою вину визнала повністю і запевнила суд, що наступного разу буде в рази обачніша, а також наголосила, що згодна сплатити потерпілому всі кошти, розмір яких визначить суд.

Суддя луцького міськрайонного суду Олег Ющук оголосив вирок, в якому водій Nissan зобов'язана відшкодувати потерпілому Зінчуку 20 тисяч гривень, а також умовно звільнена від відбуття покарання з випробувальним терміном в один рік, якщо вона за цей період не вчинить інший злочин.

Адвокат обвинуваченої Олег Усаченко вважає - такий вид покарання є несправедливим, адже законом передбачено по статі 286 ч.1. альтернативне покарання - штраф, як найменш суворий спосіб, також передбачено виправні роботи і обмеження волі.

За словами Олега Усаченка, адвокат не ставив під сумнів правильну кваліфікації дій, за таких обставин суд повинен розглянути можливість призначення спочатку найменш суворого виду покарання, поступово доходячи до найбільш суворого, чого не було зроблено.

«Моя підзахисна, не чекаючи ніяких вироків зв'язалася з батьками потерпілого, запропонувала свою допомогу. Також в суді вона повністю визнала свою вину. Наша позиція така - ми безумовно будемо це покарання оскаржувати, бо воно занадто суворе», - мовив Олег
Усаченко.

Сім’я Зінчуків також незадоволена вироком суду, оскільки вважають, що винуватицю ДТП варто б було позбавити водійських прав, щоб вона не скоїла інших ДТП, а сума яку суд зобов'язав її сплатити, занадто мала, щоб можна було продовжувати проходити недешевий курс лікування та оздоровлення їхнього молодого сина.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: ДТП, суд
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.