У Луцьку - Міжнародний день відмови від тютюнопаління

У Луцьку - Міжнародний день відмови від тютюнопаління
Кожен третій четвер листопада щорічно в більшості країн світу відзначається «Міжнародний день відмови від тютюнопаління». Він був запроваджений Американським онкологічним товариством в 1977 році.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, тютюнопаління, не рахуючи СНІДу, є єдиною причиною швидкого зростання смертності. Щорічно більше п'яти мільйонів людей помирають через хвороби, викликані вживанням тютюну. Одна з головних проблем, викликаних курінням - це яскраво виражена нікотинова залежність.

Більшість курців прекрасно розуміють, що тютюнопаління значно збільшує (у 20-40 разів!) ризик виникнення раку легенів і ризик розвитку серцево-судинних захворювань (на 70%!), але подолати свою залежність від тютюну не можуть.

З 100% тих, що систематично курять лише 5-7% мають просто звичку, а у 93-95% фіксується хронічний нікотинізм - захворювання, яке необхідно лікувати. Нікотинові пластирі та жувальні гумки, сигарети без нікотину, спеціальні лікарські препарати - сьогодні налічується до 120 способів лікування тютюнової залежності.

Все більше людей усвідомлюють руйнуючий вплив тютюнової залежності на їх здоров’я, але для багатьох курців сам факт звернення по допомогу є визнанням власної слабкості. Невіра в успішність спроб кинути палити заважає звернутися до лікаря та усвідомити, що нікотинова залежність високого рівня не просто погана звичка, а хворобливий стан, який для ефективного подолання потребує медичної допомоги.

Тютюнопаління викликає суттєві патологічні зміни в головному мозку. Хронічний прийом нікотину призводить до звикання, зниження чутливості до дії нікотину, збільшення числа нікотинових рецепторів. При спробі покинути звичку курець відчуває синдром відміни – для багатьох дуже неприємне відчуття. Хімічні речовини, які додають до тютюну в ході виготовлення сигарет, суттєво поглиблюють дію нікотину, наприклад, в присутності аміаку нікотин змінюється і стає в 100 разів доступнішим для всмоктування в кров. Усвідомлення курцями серйозності біохімічних процесів має змінити їх ставлення до пошуку лікарської допомоги.

Виділяють три стадії тютюнової залежності: перша – це експерименти з тютюном, коли вживання тютюну епізодичне, фізичної залежності немає. Доза – від декількох цигарок до половини пачки, розподілена порівну протягом дня. Немає потреби палити після їжі. Спостерігається емоційна лабільність – перепади настрою. Друга стадія тютюнової залежності формується при вживанні від 10 до 30 цигарок на день. Обов’язкова ранкова цигарка, паління після їжі. З’являються соматичні захворювання – гастрит, простудні респіраторні захворювання, алергії, реакції судин на викурену сигарету - вегето-судинна дистонія, підвищення артеріального тиску на 20 одиниць з поступовим зниженням, погіршуються пам’ять, сон. При третій стадії люди вживають півтори та більше пачок цигарок на день, іноді не випускають цигарку з рота, стають повністю дезадаптованими.

При третій стадії залежності діагностують хронічні обструктивні захворювання легень ( ХОЗЛ) , передракові стани. Їх обумовлює накопичення в нижній частині легень маслянистого важкого дьогтю. Плівка ця дуже міцна і розріджується тільки під час сну, коли людина займає горизонтальне положення. Вранці організм намагається звільнитись від смол, часто кашель нагадує блювання. Тому цигарка в цей час сприймається курцем як ліки.

За оцінками ВООЗ, 210 млн. людей в усьому світі хворіють на хронічні обструктивні хвороби легень в помірній та тяжкій формі, 3 млн. щорічно помирають з цієї причини. Характерним є хронічне порушення повітряного потоку в легенях, яке заважає нормальному диханню і повному видиху.

Такі терміни як хронічний бронхіт та емфізема на сьогодні вже майже не використовуються. Вони включені в діагноз ХОЗЛ, і це не просто кашель курця, а загрозлива для життя хвороба. Основними симптомами є задишка або почуття недостатності повітря, надлишкове виділення мокроти і хронічний кашель. Із розвитком хвороби утруднюється щоденна фізична активність, така, наприклад, як підйом на декілька сходинок. Діагноз встановлюється за допомогою простого тесту, так званої спірометрії, який показує, наскільки глибоко дихає людина, як швидко входить і виходить повітря з легень. Хвороба розвивається повільно і частіше за все проявляється після 40 років.

Найефективнішим заходом профілактики є утримання від паління тютюну, в тому числі пасивного куріння. Незважаючи на те, що ХОЗЛ невиліковні, при своєчасному зверненні за медичною допомогою та належному лікуванні можливо контролювати симптоми.

Україна приєдналась до підписання Рамкової конвенції Всесвітньої організації охорони здоров’я із боротьби проти тютюну, прийняла відповідні законодавчі рішення.

Впровадження попереджувальних повідомлень та малюнків на пачках цигарок, підвищення їх ціни, введення певних заборон та обмежень місць для куріння, надання медичної допомоги людям, залежним від тютюну, створення гарячих телефонних ліній допомоги сприяли зменшенню поширеності тютюнопаління в Україні.

Волинській обласний центр здоров’я закликає волинян, котрі курять, відмовитись від цієї згубної звички не тільки у цей день, а й надалі. Бережіть своє здоров’я і не завдавайте шкоди через пасивне тютюнопаління здоров'ю інших!

Головний лікар Волинського обласного центру здоров'я

Сергій НОВОСАД

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
а я не курю і вам не раджу
Відповісти
А я куру і вам раджу. Усобєнно після сексу.
Відповісти