У Луцьку вшанували міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.ФОТО

У Луцьку вшанували міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.ФОТО
«Голокост, що призвів до винищування однієї третини євреїв і незліченних жертв з числа представників інших меншин, завжди буде слугувати всім народам застереженням про небезпеку, яку таїть у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередженість, — йдеться в резолюції ГА ООН.»

27 січня світова спільнота згадує про катастрофічний злочин проти людства, який обірвав життя мільйонів по всій Європі, проте представники лише однієї маленької нації на одну третину знищувались лише за те, що вони євреї.

Сьогодні лучани вшанувували пам’ятний день, зібравшись біля меморіалу жертвам єврейського Голокосту, який розташований на території мікрорайону Вересневе. Разом з лучанами та представниками обласної релігійної громади прогресивного іудаїзму віддати шану жертвам «великої катастрофи» (як називають Голокост у світі), прийшов голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик.



На місці поховання розстріляних у 1942 році євреїв Луцького гетто та навколишніх сіл відслужили коротку панахиду. Представник обласної релігійної громади прогресивного іудаїзму прочитав традиційну молитву (кадіш). Усі, хто приєднався до вшанування пам’яті загиблих, за єврейською традицією поклали до меморіалу по камінцю та віддали шану хвилиною мовчання.





Загалом же на початку німецько-радянської війни у Луцьку проживало більше 20 тис. євреїв, або 48% від усього населення міста. Після захоплення обласного центру Волині 25 червня 1941 року нацисти знищили близько 5 тис. іудеїв. До осені 1941 року решту євреїв помістили у трудовий табір та три відділення міського гетто.



За свідченнями істориків, у серпні 1942-го нацистські окупанти розпочали планомірне знищення євреїв Луцького гетто та навколишніх сіл. Іудеїв привозили в урочище Причищизна, що розташовувалося на південно-західній околиці Луцька (нині – біля Гнідавського цукрового заводу), де й розстрілювали у величезних ямах.

Історія та сумна статистика свідчать, що у грудні того ж року німецька окупаційна влада завершила ліквідацію євреїв, знищивши 25 тис. 658 безневинних людей тільки за те, що належали до єврейської національності.

10 червня 1990 року на місці захоронення безневинно убитих облаштували й відкрили меморіал жертв єврейського Голокосту.

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту запроваджено рішенням Генеральної асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року. Саме цього дня у 1945 році бійці радянської армії визволили в’язнів найбільшого нацистського табору Аушвіц-Біркенау в Освенцімі.





Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
В Израиле такие события уже не получают такой значительности как у вас. Спасибо что помните.
Відповісти
Останні новини
У Луцьку вшанували міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.ФОТО
27 січень, 2016, 17:48