Нові старі тарифи: за тисячу кубометрів газу - майже 7 тисяч гривень

Нові старі тарифи: за тисячу кубометрів газу - майже 7 тисяч гривень
Згідно з рішенням Кабінету Міністрів, із 1 травня 2016 року усі споживачі блакитного палива розраховуватимуться за газ за єдиною ціною у розмірі 6,879 грн за тис. куб. м. В той же час, пільгову ціну у розмірі 3,600 грн за тис куб. м. на 1200 кубів у опалювальному сезоні скасовано.

Про це повідомляє Волиньгаз.

Відтепер, незалежно від пори року українці платитимуть за газ однакову ціну – 6,879 гривень за тис. куб. м. За словами представників уряду, саме таке встановлення нової ціни на газ на рівні імпортної (4.9 за 1 куб без урахування транспортування та податків) повинне наблизити український газовий ринок до європейських стандартів. Між тим, таке збільшення ціни, на жаль, ще не передбачає реальних змін у бік покращення якості обслуговування споживачів та підвищення рівня безпеки газопостачання. Адже, збільшивши ціну на ресурс, уряд фактично провів розподіл коштів виключно на користь компанії-монополіста НАК «Нафтогаз України», між тим, підприємства, які безпосередньо обслуговують споживачів, залишились із незначним фінансуванням.

Зокрема, зі збільшенням ціни на енергоносій 71,9 % коштів споживачів отримуватиме НАК «Нафтогаз України», компанія-постачальник ТОВ «Волиньгаз Збут, яка займається обслуговуванням споживачів отримуватиме свою частку від цієї ціни у розмірі 0,7%. У свою чергу ПАТ «Волиньгаз», яке займається розподілом природного газу до кінцевого споживача та забезпечує безперебійність та безаварійність газопостачання отримує 10,6% від сплачених споживачами коштів.

Крім того, із коштів, які закладені у тариф на розподіл, ПАТ «Волиньгаз» на виконання Закону України “Про забезпечення комерційного обліку природного газу” встановлює споживачам Волині прилади обліку. Нині в області нараховується близько 50 тис. домогосподарств, для яких ще необхідно встановити газові лічильники. При загальній потребі в 105 млн. грн для забезпечення цієї кількості волинян індивідуальними приладами обліку, підприємству не вистачає 83 млн. грн. Тому, аби пришвидшити роботи із встановлення лічильників для усіх споживачів області, ПАТ «Волиньгаз» заклало до Інвестпрограми на ці роботи понад 22 млн. грн, з яких 17,5 млн. піде на встановлення загальнобудинкових лічильників газу замість індивідуальних.

«Зрозуміло, що реформування газового ринку не можливе без встановлення обґрунтованої ціни на блакитне паливо. Однак, у нинішніх складних економічних умовах у першу чергу потрібно враховувати платоспроможність споживачів та можливість надати підтримку кожному, хто не в змозі осилити такі тарифи на енегроносії. В той же час, збільшуючи ціну палива до рівня імпортної, ми наближаємось до європейського рівня лише у вартості за газ, а зміни повинні відбуватись у галузі цілком – від модернізації морально застарілого обладнання та газових мереж, до введення 100% обліку газу, так як це відбувається у Європі. Вибіркового покращення для однієї компанії-монополіста без урахування інтересів українців, які сплачують за газ бути не повинно», - зазначив Голова правління ПАТ «Волиньгаз» Мирослав Коротя.

Наразі, аби модернізувати газове господарство Волинської області необхідно щорічно інвестувати у галузь близько 65 мільйонів гривень упродовж хоча б п’яти років. Однак, існуючі фінансові умови дозволяють включити газорозподільному підприємству в роботи лише необхідний мінімум, який дозволить підтримувати газорозподільну систему в робочому стані, попри те, що споживачі сплачуватимуть за газ за ринковою ціною.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 9
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Як можна піднімати тариф до ринкового,не маючи обліку цього газу.У нас все робиться через ж....І чому ми повинні платити віртуальну ціну якомусь монополісту на його мерседеси.Що за дурна(собі)розумна влада у цому "дурдомі".А де облік теплової енергії,лічильники на гарячу воду...Немає слів.
Відповісти
Тепер ти замість горілки та сигарет купиш лічильник. Давно пора перестати доплачувати за компослуги для всіх підряд.
Відповісти
Индивидуальный котел типа Феролли или Беретты на трехкомнатную квартиру сжигает 300 кубометров за месяц.
Відповісти
Безсовісні, платити за газ ,як в Європі.А зарплата теж така,як в Європі?
Відповісти
Добре трандіти.При таких зарплатах і пенсіях попробуй поставити лічильник на газ.Вони ціни не можуть скласти на встановлення газового лічильника.Придумують проекти,документацію і т.д.Однозначно облгаз Фірташа не прогорить а той в Австрії не бідує.Якби проблема була в цигарках.Щоб його поставити треба відмовитись від мяса,риби,масла,кави,гречки,сметани.
Відповісти
єврейсько-галіцайському кодлу за наше щасливе сьогодення...
Відповісти
?????? Корупція побороти так шоколадка сказав? Сам признав що була а кого посадив?
Відповісти
вчергове дурять народ схема проста розказують про вимоги мвф эвропейськi цiни а забувають сказати що эвропа майже не маэ власного видобутку i в основному споживаэ iмпортований за тисячi кiлометрiв газ у нас же ситуацiя докорiнно протилежна в нас природа i Господь Бог дали нам запаси яких населенню повнiстю вистачаэ бiда тiльки в тому що цi запаси зараз належать не народу не державi а купцi олiгархiв тiй же Тимошенко,Луценку i навiть той же Кличко вже маэ газову вишку у Днiпропетровськiй областi всi цi особи звичайно намагаються максимально заробити на продажi газу i не поспiшають його вiддавати нам за реальною цiною економiчно обгрунтувати високу цiну не можливо от вони i пиднiмають ii розповiдаючи довiрливому народу казочку про те що якщо я iм у кишенi заплачу бiльше то чомусь ще й я а не вони при цьому буду жити краще бо це вимога мвф при цьому гарантую що як тiльки пiднiметься цiна на газ iмпортувати будуть лише невелику кiлькiсть для окозамилювання i пiдтримання легенди про необхiднiсть високоi цiни при цьому наши родовища будуть експлаотуватись на повну i нам наш же газ за Конституцiэю власнiсть народу продаватимуть по космiчних цiнах при цьому шахраi-олiгархи зароблятимуть мiлiарди вiтаю декого з "перемогою" i черговим "здобутком"
Відповісти
Я з вами згідна повністю,всі наші олігархи набивають кармани,за рахунок збіднення народу!І не один з них не сказав, що потрібно підняти заробітну плату і пенсії до європейського рівня,а лише піднімають ві комунальні послуги! Бидло олігархічне.

Відповісти
Останні новини
Нові старі тарифи: за тисячу кубометрів газу - майже 7 тисяч гривень
01 травень, 2016, 13:32