Експерти розповіли, скільки українці переплачують за гречку

Експерти розповіли, скільки українці переплачують за гречку
Крупа, яка раніше заміняла українцям хліб, тепер стала для нас делікатесом. Адже коштує дуже дорого - від 32 до 40 гривень за кілограм.

Ціна на гречку зросла на 20% лише з початку цього року. Чому? Популярно й переконливо це вперше пояснила людина, яка має прямий стосунок до постачання гречки у торгові мережі, - пише газета "Експрес".

Чи виправдане таке подорожчання, запитали в Олексія Дорошенка, генерального директора Української асоціації постачальників торговельних мереж:

"Ні. Нехай торік наші сільгоспвиробники зібрали на 10 - 15% менше гречки, ніж у попередньому році, та це не означає, що її ціна повинна зрости на 70%. Ситуація з гречкою є показовою. Вона демонструє, як найдешевший товар зробити суперприбутковим".

Олексій Дорошенко каже, що колись ціна на рис і на гречку була фактично однаковою.

"Зауважу, що гречка в нас вітчизняного виробництва, а рис - переважно імпортний. Однак перша користується більшим попитом в Україні й деякі підприємці використовують це. Вони скупили весь запас крупи й почали постачати її на ринок невеликими партіями.

Щодо рису, то завдяки конкуренції ціна на нього знижується, хоча він мав би коштувати дорожче через логістику. Це ж імпортний товар і його доводиться завозити здалеку", - каже він.

На його думку, спекулятивна складова в ціні гречки, не менше половини.

"Тобто вона би мала коштувати не 32 гривні за кілограм, а приблизно вдвічі дешевше. Зрештою, подивімося за аналогією на інші товари. Скажімо, яйця. Коли вони коштували в роздробі 24 гривні за десяток, то їх собівартість у великих господарствах становила 7 гривень. Тобто оптовик і роздрібна мережа мали по 300% рентабельності.

На сьогодні яйця знизилися в ціні до 13 - 15 гривень у роздробі. А виробники відпускають по 6,5 - 8 гривень за десяток", - каже Олексій Дорошенко.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Коли вже вдавляться?
От цибуля на садіння на базарі коштувала 40 грн. Долар подешевшав, а цибуля на базарі стала коштувати 80 грн. От , сеажіть чи не варто тойлоток перевернути і натовкти пику тій підприємниці? Цибулю ж привозять з Польщі. Вона там, як коштувала 2,5 злота, так і коштує. Звідки ж націнка у 5 раз?
Так і з усім інщим. В Польщі перед святом знижки, щоб і люди накупили і продавець рощпродався. А у нас ціну жкнуть і женуть. Хоч би на що.
Відповісти
Вона у Польщі коштує більш як 5 злотих. І ще попробуй перевези через недолюстрованих
Відповісти
То нехай експерт виростить гречку і продає її по 5,3 за кг. Заживемо тоді! Нормативно грошова оцінка за землю зросла, пмм теж! Всі ресурси зросли, а оказується гречка має дешевіти!! Прикольно! Держава робить всі умови для того щоб гречки не сіяли, бо цікавіше завезти зза кордону! Швидше гроші обернуться ніж у дурних аграріїв що заривають гроші в землю а тоді неможуть знайти їх)))
Відповісти
Останні новини
Експерти розповіли, скільки українці переплачують за гречку
04 травень, 2016, 22:22