Польща переманює українських студентів безкоштовним навчанням, - Гриневич

Польща переманює українських студентів безкоштовним навчанням, - Гриневич
Міністр освіти України Лілія Гриневич побоюється, що українські школярі поїдуть навчатися до Польщі – там нібито обіцяють безкоштовне професійне технічне навчання.

На її думку, відсутність державного замовлення для ПТУ треба компенсувати регіональним замовленням і не залишати училища на самоті з бізнесом, - повідомляє Радіо Свобода.

Експерти говорять, що безкоштовне навчання в Польщі можливе лише для поляків. Якщо українці і не платять за навчання, то це неофіційно.

Гриневич наголосила, що через відсутність державного замовлення серйозні проблеми будуть у професійних технічних училищ – ПТУ. Таку ситуацію вже використовує сусідня країна, Польща. У своєму виступі на засіданні уряду міністр згадала, що українцям пропонують безплатну професійну технічну освіту саме в Польщі. Нібито цим займається якась приватна компанія.

«І якщо в нас є проблеми з ПТУ, одразу реагує відповідно сусідня країна для того, щоб запросити наших учнів до себе. І так само студентів – у нас дуже зросла кількість студентів, які навчаються саме у Польщі. А ми зі свого боку недостатньо підтримуємо і з точки зору покращення якості системи освіти, і фінансово», – наголосила міністр освіти.

Згідно з даними Центрального статистичного офісу Польщі, станом на листопад минулого року в тій країні навчалися 57 тисяч іноземних студентів – на 11 тисяч більше, ніж у 2014 році. Більше половини іноземних студентів становлять українці – 53% станом на кінець минулого року. В абсолютних цифрах кількість українських студентів за рік зросла на 7 тисяч і сягнула 31 тисячі молодих людей. Деякі дослідники навіть закликають адміністрації польських вишів активніше інтегрувати українських студентів у польську громаду, щоб запобігти можливим етнічним конфліктам.

Серйозною проблемою для України залишається подальша міграція випускників. За даними «ОсвітаПоль», менше ніж 30% тих, хто отримав польську освіту, повертається додому. Більшість залишається в країнах Європи, дехто їде до США чи Канади.

Вища освіта в Україні чекає на подальші реформи, обіцяє міністр освіти. Наразі її якість може бути дуже різною, наголосила Лілія Гриневич. Міністр також вважає за необхідне зберегти державне замовлення, яке має визначатися з урахуванням пріоритетності вступників із високими балами.

«Якщо говорити про якість вищої освіти в Україні, то вона є абсолютно різною в різних вищих навчальних закладах. Ми не можемо сказати, що вона в загальному є поганою. Є такі виші, де є курси іноземної мови, є курси на вибір. Наше завдання зараз побудувати систему незалежних центрів оцінювання якості вищої освіти. Це буде мотивувати до конкуренції і сприяти тому, щоб навчальні заклади змінювалися», – заявила Гриневич.

Цього року випускники можуть подавати до 15 заяв на вступ в різні виші. Усі документи можна подавати через інтернет. Виші зони АТО, а також виші, евакуйовані звідти, будуть приймати мешканців окупованих територій без ЗНО, через вступні іспити, як до реформи.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дійсно це так.В Польші не будуть тримати таких вузів як біотех в Луцьку та ВІЄМ,в яких нема ні науковців,ні студентів та панує корупція та шахрайство зі сторони кервіництва цих вузів.Такі контори вже давно були закриті.
Відповісти
все таки йдуть вчитись до Польщі?
Відповісти
Останні новини
Польща переманює українських студентів безкоштовним навчанням, - Гриневич
07 травень, 2016, 04:56