Газові компанії продовжують наживатися, економлячи на простих людях

Газові компанії продовжують наживатися, економлячи на простих людях
Газопостачальні компанії продовжують встановлювати загальнобудинкові лічильники газу, знаходячи усілякі відмовки щодо індивідуальних приладів обліку.

І що лише не видумують: мовляв будинкові лічильники порівняно з індивідуальними не потребують збільшення тарифу на газ, у 5 разів дешевші. А ще мотивують тим, що загальні вони встановлять у 10 разів швидше.

Лише про одне на жодному із сайтів газівників не говориться: люди Вже заплатили за ці лічильники!

Теперішній тариф на газ містить у собі витрати на встановлення пристроїв обліку. Проте газопостачальним компаніям вигідно встановлювати саме загальнобудинкові лічильники, бо це дешевше.

Загальноквартирні лічильники в залежності від марки та виробника коштують від 60 до 70 тисяч гривень.

Вартість одного індивідуального лічильника для квартири зі встановленням - 3,5 тисячі гривень.

У розрахунку на середній багатоквартирний будинок (144 квартири. – авт.) виходить кругленька сума – 504 тисячі грн. А це приблизно у сім разів дорожче для газопостачальних компаній.

Зрозуміло, що газовим компаніям не хочеться витрачати зайві гроші, тому вони і спонукають людей встановлювати індивідуальні прилади обліку за власні кошти, хоча мали б їх встановлювати безплатно.

Саме тому на наступній сесії Луцькради розглядатимуть проект звернення до Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана та голови НКРЕ та комунпослуг Дмитра Вовка щодо необхідності розробки, впровадження та фінансування державної програми встановлення індивідуальних приладів обліку природного газу.

У ньому, зокрема, йдеться: «Теперішній порядок розрахунків призводить до соціальної несправедливості, оскільки за мешканців, що не зареєстровані, але фактично проживають у квартирах або інших житлових приміщеннях і використовують природний газ, змушені оплачувати послуги за спожитий природний газ мешканці інших квартир, які є зареєстрованими».

Одній мешканці будинків із встановленим загальнобудинковим лічильником будуть лише гріти чайник, а у інших – варка, виварка, закрутки, а ще вони гріються газом. За таких обставин – економити мало хто буде.

Зазначимо, що мешканці багатьох луцьких будинків висловлювання незадоволення примусовим встановленням загально квартирних лічильників.

Нагадаємо, що згідно із Законом України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», до 2018 року всі житлові приміщення повинні бути забезпечені приладами обліку.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Не має межі знущанням над людьми.Хто заступиться за простих смертних українців?Де ви депутати,активісти?Свої питання порішали і тепер сидите по норах.
Відповісти
Некомпетентність написання статті зашкалює) чи буду я не правим, якщо скажу, що писав її не журналіст, який би поцікавився точками зору як мінімум в держрегулятора, який завідує "тарифами" операторів грм і, власне, який і ініціював встановлення будинкових лічильникв, заклавши в тариф суму саме НА НИХ. Саме встановлення загальнобудинкових лічильників не потягне за собою підняття ціни на газ.... фраза, що "люди за них заплатили" притаманна відомим популістам і крикунам-активістам, які не в змозі прочитати жодного документа, постанови чи кодексу, трублять одне і те ж зі своєї башні.
Депутати ЛМР зробили правильно, звернувшись за вирішенням питання до Кабміну та НКРЕ, які єдині мають вплив на ситуацію, оскільки є її творцями! У статті ж ні слова не згадано чому це все відбувається, натомість перекручено усі факти і майже майстерно приправлено їх домислами, які далекі від реальності. І на жаль, через які споживачі можуть мати купу і без того зайвих проблем.
До редакції: надалі варто було б підписувати такі публікації, щоб "героя"-маніпулятора було видно усім.
Відповісти
Кошти на лічильники - це гроші на спецрахунку, на яких не можливо "нажитися" навіть якби дуже хотілося, особливо враховуючи, що тариф на розподіл - то пару копійок з куба газу (на сайті нкре є ця інфа) хай собі автор порахує скільки лічильників можна за цей тариф придбати (але хай відніме ще й інші витрати з інвестпрограм газорозподільчих компаній). Математика проста, а автор як мінімум навіть шкільну математику прогулював, вже не йде мова в глибше вивчення специфічної теми тарифів... ну і політики теж. Якусь єристь настрочили з заголовком щоб людей будоражити, злити і збивати з пантелику. думати треба, а тоді вже пургу нести.
Відповісти
Знову тих газовиків вплели в ті лічильники, постав - погано, не постав - погано. А цей юний пан по суті не нехтує похвастатись, що загальні лічильники - панацея і досягнення, то ж звідтіля ідейка. http://glavcom.ua/interviews/dmitro-vovk-do-kincya-2016-go-planujemo-zatverditi-novu-energetichnu-strategiyu-ukrajini-352085.html А я собі давно поставив свій і тещі теж... а вам завжди буде хтось винен і сміття за вами прибрати, і соплі підтерти, і лавку покрасити в дворі. "Колгоспного" лічильника не хочеться, а колгоспна свідомість лишилась.
Відповісти
Я за Вас радий,що для Вас поставити собі і тещі лічильники раз плюнути.А як самотньому пенсіонеру поставити?Може нирку продати?
Відповісти
О...почався маразм,ввести в оману,бо всі дур...Є Закон України №3533-V1 від 16.06.2011 "Про забезпечення комерційного обліку природного газу".До 01.01.2018 повне забезпечення приладами обліку газу.Ні про які загальнобудинкові мова не йде.Згідно Закону ,за рахунок коштів субєктів господарювання.і все.100% приватна компанія до роботи,інакше вилетите в трубу разом з своїм фірташем,який має 38% акцій.Не монтуйте лічильники за свій рахунок-це обман.Компанія має їх встановити до 01.01.2018.Далі без лічильника,по Закону ,можна не платити взагалі.
Відповісти
Впевнений що такі коментарі як і статті пише той, хто може собі оплатити свій лічильник і зробить це в одну мить. Тільки не розумі нащо так кидати нас??? Тепер по порядку: у нас додому теж такі умні приходили і точно те саме казали. Тепер у нас відмова від лічльника. Тільки от до неї - виклик на комісію і подвійне нарахування тарифу. І ви знаєте кільки це для сім'ї з трьох чоловік?? ДОФІГА! У нас грошей стільки платити нема і на лічильник свій теж.... отож. Це державна програма, ініціатором її був держрегулятор, тож чому б не збагнути, що будуть створені для її виконання і належні підгрунтя щоб такі от балакуни не талдичили шмат закону в один бік. З чого ти взяв, що один такий мудрий і читати закони вмієш? Не смішно самому?? Я б посміявся. Але не смішно, о через таких от Кумів (але впевнений що то паняночка Кума писала) мені тепер хоч кредит бери щоб штрафний подвійний тариф платити який через вас виник! І де ви тепер? Зращу позмивались. Тепер ще й в інтернетах пишете. Собі ж певнп вже лісильничка прикупили давно. Дякую. Допомогли
Відповісти