Лучанам найбільше не вистачає стабільності, - соціологи

Лучанам найбільше не вистачає стабільності, - соціологи
Серед різних соціальних благ лучанам у червні 2016-го року найбільше не вистачало стабільності у державі та суспільстві.

Про це йдеться у результатах дослідженя настрїв жителів міста, яке презентували під час наукової конференції "Образ сучасного міста в сучасному українському соціологічному дискурсі".

Дослідження провели представники лабораторії соціологічних досліджень факультету соціальних наук СНУ імені Лесі Українки. За словами керівника лабораторії Світлани Сальнікової, такі опитування започаткували разом із "Асоціацією молодих політологів і політиків" та проводили у 2009,2014, 2015 та 2016 роках.

У 2009 році найбільш проблемними для лучан (від третини до половини) були питання відпочинку (проведення відпустки, зокрема) та працевлаштування, медичного забезпечення, якісного харчування та здоров’я.

Вже з 2014 року лучани переорієнтовуються з благ першої необхідності "харчування, працевлаштування, здоров’я" на блага нематеріальної природи. Зокрема, вони (від половини до ¾ лучан) потребують справедливої оцінки заслуг людини перед суспільством, упевненості в поліпшенні ситуації в країні, вартих підтримки політичних ідеалів, дотримання прав людини, державного захисту від зниження рівня життя, здатних управляти державою керівників, впевненості, що не буде міжнаціональних конфліктів, та стабільності в державі й суспільстві.

Наступного, 2015 року лучани (від половини до 82,4%), окрім зазначеного, визнають також проблемність екологічної безпеки, і з 2016 - необхідної медичної допомоги. Донедавна містяни взагалі не скаржилися на нестачу взаєморозуміння між людьми різних національностей чи норм і цінностей, які об'єднують людей у державі і суспільстві; тепер вони також зацікавлені змістом своєї роботи (будь-яка, будь-скільки їх уже не зовсім влаштовує).

У 2016 році, за даними опитуваня, лучанам набільше невистачало стабільності в державі та суспільстві, упевненості в змінах на краще, керівників, здатних управляти державою, впевненості, що небуде міжнаціональних конфліктів - більше 70%.

"Варто також зауважити, що загалом соціальне самопочуття лучан завжди було кращим, аніж українців в цілому. Певною мірою тому, що жителі невеликих міст України почуваються значно краще, аніж жителі маленьких і великих, і тим паче сіл. Результати моніторингу узгоджуються з даними дослідження щодо комфортності міст для проживання - Луцьк у такому рейтингу знаходиться в лідерах (згідно останніх даних він поступився лише Чернівцям)", - додала Світлана Сальнікова.

Довідка: вибірка ймовірнісна n=652, сформована з урахуванням дизайн ефекту (df=1,36), доступність респондентів 0,83. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і районом проживання. Похибка не перевищує 5%.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Не з дієсловами пешеться окремо
Відповісти
ІСН розвивається. Ура
Відповісти
Останні новини
Лучанам найбільше не вистачає стабільності, - соціологи
07 листопад, 2016, 05:07