«Сонячна» біда Волині: як працює нелегальний ринок бурштину

«Сонячна» біда Волині: як працює нелегальний ринок бурштину
Україна – друга у світі країна за покладами бурштину. У грошовому еквіваленті це мільярди гривень щороку, а для Волині – ще й велика екологічна загроза.

Про це йдеться у розслідуванні програми Люстратор.

Але прибутковий бізнес сьогодні поза законом, у руках ділків. Понад десятиліття на Поліссі йде війна за «сонячний камінь». Більшість точок видобутку знаходиться під контролем або кримінальних ділків, або силовиків, або депутатів.

Щороку в Україні нелегально видобувають до 300 тонн бурштину, а обсяг тіньового ринку становить до 300 мільйонів доларів. Полісся стало місцем своєрідної «прощі» для криміналітету, а за бурштин готові воювати цілими селами.



«Мотопомпи роблять майже з усіх двигунів. І з Mercedes примудряються приварювати по три глушники, щоб не було чутно», - каже керівник оперативного штабу Нацполіції із боротьби із підпільними старателями Сергій Науменко.

Правоохоронці вилучали чимало зброї і наркотиків.

Президент Петро Порошенко доручив побороти бурштинову мафію. Проте робота на клондайках кипить і через рік після заяви глави держави.

Тим часом так нахабно видобувати бурштин без надійного даху у правоохоронних органах – нереально. Це підтверджують гучні затримання у рівненській прокуратурі та поліції. Якщо хтось бажає незаконно видобувати бурштин – платить своєрідну данину. За 12 годин роботи однієї помпи – 600 доларів. За добу з однієї помпи можна заробити 1200 доларів. На місяць це становить до 36 тисяч доларів, а з цілого регіону – 7 мільйонів доларів щомісяця. Ці гроші осідали в кишенях владних покровителів незаконного бізнесу.

Із початком війни на Сході послабився контроль у бурштиновому регіоні. Сюди почали навідуватися «гастролери», конфлікт яких із місцевими почав нагадувати справжню війну. Десятки поранених і спалені авто – ось результат протистояння.

За наближенням чужих до місця видобутку бурштину стежать так звані «фішки» - наймані працівники. Вони заробляють від 100 до 300 гривень за день. Місцеві не дуже переймаються загрозою для довкілля. Мовляв. Ями від бурштину – це ж не вибух атомної бомби.

Тим часом на клондайку – сотні людей. Мотопомпа захована у кущах. Її місцеві називають «апаратом», а чоловіка, який стежить за її роботою – «мотористом». Журналісти застали за роботою бригаду із семи чоловік. Двоє заганяють шланг мотопомпи під воду – це так звані «тичкарі». Того, хто підтримує пожежний рукав, називають «шлангістам». Відповідно тих, хто ходить із сачками – «сачкістами». А старателів, які не платять данину і працюють автономно, називають «партизанами».

На місцях масового видобутку бурштину навіть з’являються своєрідні МАФи, де копачам продають напої та бутерброди.

Власниця єдиного в Україні приватного підприємства із видобутку бурштину Галина Симха каже, що втримати його на плаву – неймовірно важко. Адже капіталізувати його в умовах божевільного тіньового демпінгу – майже нереально.

Адже в Україні безліч і підпільних цехів із обробки бурштину. Вироби з них, як і сирець, часто йде на експорт.

Найбільший попит на бурштин – у Китаї. Ціни на вироби із сонячного каменю тут не нижчі, аніж на золоті.

Чиновники запевняють, що побороти тіньовий видобуток бурштину можна лише створивши легальний ринок. Однак, пройти весь шлях для того, аби офіційно видобувати бурштин, зміг лише один підприємець. За спецдозволом на промисловий видобуток йде ще чимала бюрократична тяганина.

А тим часом у цьогорічному держбюджеті було закладено амбітну цифру у 1,5 мільярда гривень надходжень від видобутку бурштину.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
прямо як калічі, для всіх це багатство, тільки для нас біда....не соромно? за 2 рокі так нічого і не зробили удоти при владі для легалізації...
Відповісти
Чому ж не зробили? Собі вони все зробили і далі роблять! А ось чомусь на Майдан ніхто не виходить, всіх все задовільняє?! :)
Відповісти
Автор каже, що з початком війни на Сході послабився контроль у бурштиновому регіоні. Військові дії взагалі стали дуже зручною відмовкою для влади аби прикривати свавілля у середині країни. От головний військовий прокурор Матіос піариться на посадках «бурштинової» мафії, а на на ділі справа сшита на порожньому місці. За грати кинули взагалі не повязаних між собой людей, знайшли винних для відмовки. Якщо операція Матіоса була вдалою, то чому процвітає контрабанда?
Відповісти
Останні новини
«Сонячна» біда Волині: як працює нелегальний ринок бурштину
09 листопад, 2016, 12:40